NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 13 A Watering Rhyme
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 4 Chapter-13 Poem: A Watering Rhyme


The poet P.A. Ropes writes in the poem ‘A Watering Rhyme’ about the various times in the day that one needs to water flowering plants. The poet warns against watering flowering plants at noon as it will only make them die. Instead, all all flowering plants should be watered early morning or in the evening if you want to see them grow.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyWrite a story about a plant in danger.

philosophyWrite a speech on the importance of protecting flowers and plants.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 13, A Watering Rhyme in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for A Watering Rhyme in PDF

Chapter 13: The Watering Rhyme

Reading is Fun

Question 1: What is the best time to water the plants?

Answer : Early morning or evening is the best time to water the plants.


Question 2: When should we not water plants?

Answer : We should not water the plants in the afternoon.


Question 3: Which part of the plant should be watered?

Answer : The roots of the plants should be watered.


Word Building

Question 1: Place letters in their right order to form the names of the flowers.

PAETWEESS _ _ _ _ _ _ A
MRAIDOLGM _ _ _ _ _ _ D
JMINEASJ _ _ _ _ _ E
TLOUSL _ _ _ S
ARGOMM _ _ _ A
DHAAILD _ _ _ _ A
XOLHPP _ _ _ X
ANSPYP _ _ _ Y
BISIHCUSH _ _ _ _ _ _ S

Answer :

PAETWEESS W E E T P E A
MRAIDOLGM A R I G O L D
JMINEASJ A S M I N E
TLOUSL O T U S
ARGOMM O G R A
DHAAILD A H L I A
XOLHPP H L O X
ANSPYP A N S Y
BISIHCUSH I B I S C U S


Fun time

Question: You have visited your school garden and seen different kinds of plants, shrubs, and trees. This grid has the names of different parts of a tree.
Look for these words – BUD, POD, LEAF, STEM, ROOTS, THORNS, BRANCHES, and FLOWERS and as fast as you can – vertically, horizontally, and diagonally.

Answer :


Let’s talk

Question 1: Do you have a garden at home?

Answer : Yes, I have a small garden at home.


Question 2: Name some flowers which grow in your garden or near your house.

Answer : The flowers that grow in my garden are as follows:
Mogra, hibiscus, and the rose grow in my garden.


Question 3: Give another word for ‘thirsty feet’.

Answer : Another word for ‘thirsty feet’ is Roots.


Question 4: What happens when we water plants in the morning? Choose one answer.
(a) They will grow well.
(b) They will dry up.

Answer :
b) They will grow well.


Question 5: From where do flowers get water?
(a) From the bottom (roots).
(b) From the top (leaves).

Answer : a) from the bottom (roots)


Say aloud

Question: Pick out the silent letters from:

hourknitwrongdoubt
oftenknownightcould
writeknifehighwalk

Answer :

hour - hknit - kwrong - wdoubt - b
often - tknow - knight - ghcould - l
write - wknife - khigh - ghwalk - l


Let’s write

Question 1: Write rhyming words for the words given below. One has been done for you.

(a) morning - eveningb)car- bar
(c) high - _____(d)boots- ____
(e) heat -______(f) where- ____

Answer :

(a) morning - eveningb)car- bar
(c) high - sigh(d)boots- roots
(e) heat - feet(f) where- there


Question 2 : Words like morning, evening, watering end in ing. Write six more words to which ing can be added at the end to form a new word.

Answer :
a) playing       b) dancing
c) reading       d) rolling
e) sticking       f) sleeping


Question 3 : Look for words in the poem which sound like the words given below.

(a) are _____(b) there ____(c) flour _____
(d) where _____(e) son _____(f) threw ____

Answer :

(a) are our(b) there their(c) flour flower
(d) where wear(e) son sun(f) threw through


Question 2 : In the sentences below the capital letters, commas, full stops, and question marks are missing. Put these in the correct places.


Question (a) : on monday I will go to school

Answer : On Monday, I will go to school.


Question (b) : rahim ravi and raju are going to see the circus

Answer : Rahim, Ravi and Raju are going to see the circus.


Question (c) : sita where are you looking

Answer : Sita! Where are you looking?


Question (d) : the tailor went to the market Mr.singh

Answer : The tailor went to the market! Mr. Singh.


Question (e) : every Sunday I go for a walk have breakfast read storybooks listen to music and watch television

Answer : Every Sunday, I go for a walk have to breakfast, read storybooks, listen to music and watch television.


Question (f) : laxmi why are you crying

Answer : Laxmi! Why are you crying?


Question (g) : what is the colour of the sky

Answer : What is the colour of the sky?


Question (h) : oranges mangoes bananas and papayas are fruits

Answer : Oranges, mangoes, bananas, and papayas are fruits.


Team time

Question 1 : Write a story about a plant that is in danger. Write about how you might help to save it. Be sure the story has a beginning, a middle, and an end.

Answer :

How I Saved a Tree?

One day, I walked down the lane and saw a very old banyan tree that was going to be cut in a week’s time. I was curious enough to know the matter, so I enquired with the workers nearby. They informed me that due to the construction of a building, they had to cut off the tree. The banyan tree was worshipped by many, and so I didn’t want the tree to be cropped off. I sought the help of my social secretary to help out in the matter and lodge a complaint with the forest department. The construction workers stopped the cutting at the moment. I felt happy that I had saved a tree in danger.


Question 2 : Prepare a speech giving some reasons why it is important to protect flowers and plants. Include ways that you could help protect endangered plants in your school.

Answer :
Good Morning Everyone, I thank you for participating in the notable cause of saving trees. As you know, trees are an important element of our lives. Trees provide us with fruits, vegetables, oxygen, wood and many others things.
Plants and trees add greenery to the environment. They also provide oxygen which helps us in breathing and is overall beneficial to humankind. They are beneficial for medicinal purposes as well. They provide shelter to many birds and animals as well. Hence their benefits are endless.
It is our duty to protect trees as they provide us with the resources to make a sustainable planet. I ask you to vow to save trees and contribute to a greener tomorrow for us and the generations to come.
Thank you.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us