NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 14 The Giving Tree
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-14 Story: The Giving Tree


The chapter is adapted from the novel ‘The Giving Tree’ written by Shel Silverstein. The chapter tells the readers about the tree that enjoyed the company of a boy. When the boy was small, he used to play on the tree’s branches and talk to the tree. Later, the boy grew up and wanted to earn money, start a family, and go on a business trip. He asked the tree to fulfil every need. The tree provided the boy everything he had until there was only a stump left. The moral of the story is that trees provide us with food, shelter and a means of survival.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyApply adjectives in sentences.

philosophyUse singular or plurals appropriately.

philosophyUse linkers at the beginning of sentences.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 14,The Giving Tree in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 14: The Giving Tree

Reading is Fun

Question 1: How did the boy enjoy the company of the tree?

Answer : The boy enjoyed climbing up the trunk of the tree, eating its fruits, swinging on its branches, and sleeping in its shade.


Question 2: How did the tree help the boy earn money?

Answer : The tree allowed the boy to pluck fruits and sell them in the market.


Question 3: What did the boy make with the branches of the tree?

Answer : The boy made the house with the help of the branches of the tree.


Question 4: What did the boy make from the trunk of the tree?

Answer : The boy made a boat from the trunk of the tree.


Question 5: How was the stump of the tree useful?

Answer : The stump of the tree provided the old man with a restful and peaceful place, so he sat on it.


Question 6: Why is the play called ‘The Giving Tree’?

Answer : The play is called ‘The Giving Tree’ because the tree has been very generous enough to give without expecting anything in return from the boy.


Word Building

Question 1: Make new words and complete the sentences.
(a) The children love to sing loudly_____. (loud)
(b)Read your lesson silently______. (silent)
(c) Throw the ball slowly_____. (slow)
(d) The tree gave its fruit to the boy ______. (happy)
(e) Do your work neatly______. (neat)

Answer :

(а) The children love to sing loudly. (loud)
(b) Read your lesson silently. (silent)
(c) Throw the ball slowly. (slow)
(d) The tree gave its fruit to the boy happily. (happy)
(e) Do your work neatly. (neat)


Question 2 : Fill in the blanks with the correct word.
My mother went to the market and bought a kilogram of ____(apple/apples), a dozen ____(banana/bananas), and a dozen ____ (orange/oranges). I love oranges. So I ate an ____(orange/oranges). My brother wanted a _____(banana/bananas) and my sister asked for an _____(apple/apples). A tree has one _____(trunk/trunks) but many _____ (branch/branches). A_____(branch/branches) has a number of _____(leaf/leaves) and _____ (flower/flowers).

Answer :
My mother went to the market and bought a kilogram of apples (apple/apples), a dozen bananas (banana/bananas), and a dozen oranges (orange/oranges). I love oranges. So I ate an orange (orange/oranges). My brother wanted a banana (banana/bananas) and my sister asked for an apple (apple/apples). A tree has one trunk (trunk/trunks) but many branches (branch/branches). A branch (branch/branches) has a number of leaves (leaf/leaves) and flowers (flower/flowers).


Let’s talk

Question 1 : Why should we not cut trees?

Answer : We should not cut trees as they provide us with fuel, food, timber, and medicines. It also gives us as well as shade and shelter.


Question 2 : At the end of the play, only the stump of the tree is left. Find out if it will grow into a tree again.

Answer : No, I don’t think the tree can grow from the stump again, but a new plant may grow from the roots.


Question 3 : Say the given sentences with different expressions.
a) Come and play with me.
b) I want to buy things and have fun.
c) Come and climb up my trunk and swing from my branches.
d) Cut down my trunk.
e) I am too old to swing on branches.
f) I am too tired to climb.

Answer :
a)Come with me. Let’s play!
b) I will have lots of fun buying things.
c) Cone along and climb up my trunk and swing from my branches.
d) You can cut down my trunk.
e) I cannot climb as I am too tired.
f) I cannot swing on branches as I am old now.


Let’s write

Question 1 : Write these sentences in the correct order. Also, choose the right word from the box and add it before each sentence. Remember to put a comma after it, for example, finally…
First, Then, After that, Finally
(a) It gave him its branches to make a house.
(b) It asked him to sit on the stump.
(c) It gave him its trunk to make a boat.
(d) The tree gave its apples to the boy.

Answer :
(a) First, the tree gave its apples to the boy.
(b) Then, it gave its branches to make a house.
(c) After that, it gave him its trunk to make a boat
(d) Finally, it asked him to sit on the stump.


Question 2 : Work in a group and decide the things that you can do to help your grandparents or any old person. Now, write five of these things that you will do.
____________
____________
____________
____________
____________

Answer :
a) I will go with them on an early morning walk.
b) I will take them to the temple whenever they want.
c) I will listen to them patiently.
d) I help them out with food and water.
e) I will do all which makes them feel happy.


Let’s act

Question 1 : You are reading and talking about trees. You are thinking about trees too. Can you make the shape of a tree with your body?
(a) Let’s see your branches.
(b) Let’s see a full tree with fruits and leaves.
(c) Enact a cut tree with only a trunk.
(d) Enact a tree with only a stump left.
(e) Communicate the idea in this play.
(Note: Students are supposed to attempt it on their own)


Question 2 : Use your body to –
stretch bend jump twist hop climb
(Note: Students are supposed to attempt it on their own.)


Let’s read

Chintha Chettu is a tamarind tree.
This famous tamarind tree is in Gwalior.
It grows over Tansen’s tomb.
Tansen was a great singer.
People in Gwalior say:
“Eat the leaves of this tamarind tree
And you’ll also sing like Tansen!”

Question: Choose the right words.
1. Chintha Chettu is a tamarind ______. (tree/leaf).
2. This famous tree is in _____- (Guntur /Gwalior ).
3. Tansen was a famous_____ (singer/dancer).
4. The tamarind tree grows over Tansen’s ____ (house/ tomb).
5. “Eat the leaves of the tamarind tree, and you’ll also sing like _____(Tansen / Akbar).”

Answer :
1. Chintha Chettu is a tamarind tree. (tree/leaf).
2. This famous tree is in Gwalior (Guntur /Gwalior ).
3. Tansen was a famous singer (singer/dancer).
4. The tamarind tree grows over Tansen’s tomb ( house/ tomb ).
5. “Eat the leaves of the tamarind tree, and you’ll also sing like Tansen (Tansen / Akbar).”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now