NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 16 Books
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 4 Chapter-16 Poem: Books


In the poem, the poet responds to the library’s invitation to enter the library. The poet enters the library to find books of all kinds. Some books were tall and skinny, whereas others were little and fat. The poet opens a book to find pictures that tell stories.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyInterpret the main idea of the poem.

philosophyUse common nouns in the sentences.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 16, Books in the PDF format for free

Questions and Answers

Chapter 16: Books

Reading is fun

Question 1: What did the library door say?

Answer : The library door said to come inside.


Question 2: What did the library books in the library look like?

Answer : The library books look skinny, tall, little, and fat.


Question 3: Why did the child in the poem like looking at the pictures?

Answer : The child liked looking at pictures because they told stories.


Let’s Listen

Question 1: Listen to the words
Come in, come in
Go out, go out

What word signs have you seen or heard –
at home _______
at the vegetable shop _______
at the library ______
at the doctor’s place _______
at the bus shop _______
at the toy shop _______

Answer : at home Welcome!
at the vegetable shop How may I help you?
at the library Shhh silence, please!
at the doctor’s place What is the matter?
at the bus stop Tickets, please!
at the toy shop How may I help you?


Let’s talk

Question 1: Do you like reading storybooks?

Answer : Yes, I like reading storybooks.


Question 2: What kinds of stories do you like?

Answer : I love to read fairy tales and mystery stories.


Question 3: The word galore means in great numbers. Do you also have a class library or a school library which keeps many books? Can you borrow books?

Answer : Yes, I have a school library, which has all types of books. Anyone can borrow a book for a week.


Question 4: Tell the class about your favourite story book. Talk about the character you liked most in the book.
(Note: The student has to attempt the above question on their own.)


Fun - time

Question: Let’s play Book Chain
Form groups of five or six children in the class. Sit in circles. The first child will begin the book chain by saying the name of a storybook. The next child extends the chain by saying the name of another book. In this way, a book chain is formed. The more rounds the children can go on for, the longer the book chain will be. See which group makes the longest book chain.
(Note: The student has to attempt on their own.)


Let’s write

Question 1 : Make word families. The first word in each has been written for you.

Answer :


Question 2 : Look at this sentence –
A library is a place where books are kept.
Now fill in the blanks after reading these sentences.
1. An ____ is a place where aeroplanes take off and land.
2. A ____ is a place where food is cooked.
3. A ____is a place where sick people are taken care of.
4. A ____ is a place where you can buy things.
5. A _____ is a place where children study.

Answer :
1. An airport is a place where aeroplanes take off and land.
2. A kitchen is a place where food is cooked.
3. A hospital is a place where sick people are taken care of.
4. A market is a place where you can buy things.
5. A library is a place where children study.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now