NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 17 Going to buy a Book
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 4 Chapter-17 Poem: Going to Buy a Book


The poet narrates her experience of going to buy a book along with her brother. With the money given by their grandfather, both siblings explore the books they would buy at the book shop. Each buys a book of their choice. The poet gets a fat book with many stories, and her brother gets a book with many pictures.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyUse describing words to complete the sentences.

philosophyUse modal auxiliaries to frame sentences.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 17,Going to Buy a Book in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 17: Going to Buy a Book

Reading is fun

Question 1: Why did grandfather give the children money?

Answer : Grandfather gave money to children to buy books.


Question 2: Where did they go to buy books?

Answer: They went to a small bookshop.


Question 3: Did the girl buy a picture book?

Answer: No, the girl didn’t purchase a picture book. Instead, she bought a storybook.


Let’s listen and search

Question : In small groups one child will give directions orally only once; the others will listen and hunt for the following:
1. a circle
2. a square
3. a triangle
4. a piece of paper with three signatures.
5. a piece of paper with red colour.
6. a piece of paper with a number.
7. a piece of paper with the label of the tea.
8. a twig in the shape of an alphabetic letter.
9. a slab of mud with a drawing.
10. a flower in the shape of a number.
(Note: Students are expected to attempt the above activity on their own)


Let’s Talk

Question 1: Is there a bookshop near your home? If there is, do you like to visit it?

Answer: Yes, there are many book shops near my house, and I would like to visit the book store once every week or at least once a month.


Question 2: What are the different kinds of books in this bookshop or in any other bookshop you have seen? Tell the class.

Answer: There are different types of books available in the bookstore, such as novels, picture books, storybooks, maps, etc.


Let’s write

Question 1: Look at these sentences in the story –
(a) Should we go to the big market?
(b) Should we go to the small shop?
(c) Should I buy a thin book?
The coloured words above are describing words.
Now fill in more describing words into the passage below –
It was a ________ night. A _______ girl sat up in bed listening to her mother tell a _________ story. Her ________ eyes opened wide and she gave a ___________ smile.
“Now go to sleep, Paro,” her mother closed the book. “__________ dreams.”

Answer:
It was a dark night. A little girl sat up in bed, listening to her mother tell a short story. Her bright eyes opened wide, and she gave a pretty smile. “Now go to sleep, Paro,” her mother closed the book. “Sweet dreams.”


Question 2: Imagine that you will go to the bookshop tomorrow. What will you do there? Write five sentences beginning with –
a) I shall ____________________
b) I shall ____________________
c) I shall ____________________
d) I shall ____________________
e) I shall ____________________

Answer: a) I shall search for new books.
b) I shall ask for my favourite book.
c) I shall ask for help to select my book.
d) I shall buy some books.
e) I shall read them peacefully.


Question 3: Tina goes to her school library to borrow a book. Complete her dialogue with the librarian by using and or or in the blanks.

Tina: Ma’am, I want to borrow a book.
Librarian: Do you want a storybook _____ a book of poems?
Tina: I want a storybook.
Librarian: Do you like stories about animals_______adventure stories?
Tina: I like both.
Librarian: Go to the second cupboard. On the first shelf, you will find animal stories _____on the second, adventure stories.
Tina (after selecting books): Ma’am, I want Black Beauty ______Panchatantra Stories.
Librarian: You can have either Black Beauty ____ Panchatantra Stories.

Answer: Tina: Ma’am, I want to borrow a book.
Librarian: Do you want a storybook or a book of poems?
Tina: I want a storybook.
Librarian: Do you like stories about animals or adventure stories?
Tina: I like both.
Librarian: Go to the second cupboard. On the first shelf, you will find animal stories and on the second, adventure stories.
Tina (after selecting books): Ma’am, I want Black Beauty and Panchatantra Stories.
Librarian: You can have either Black Beauty or Panchatantra Stories.


Question 4: What is your favourite book? Write down the name of the book. Then write down the story.

Answer: My favourite book is called ‘Danny My Favourite Horse’. The story is about a farmer who has a loyal horse named Danny. The farmer and his son were very proud of his horse. All day, the horse helped the farmer with his work. Once the farmer decided to sell Danny, so the farmer and his son took him to the market to sell him off.
They all were walking towards the market, and suddenly the farmer was very tired, so he mounted on the back of the horse along with his son. The horse was too exhausted to carry their weight, so Danny didn’t move a bit. The farmer and his son got down. After walking some miles, the farmer’s son mounted on Danny’s back, and it happily carried him for long, as he was young and light-weighted.
The son was very happy and decided not to sell the horse. But the farmer disagreed with his son, and both then took the horse to the market. When they reached the market, they found out that the market was closed. The farmer was disappointed, but his son and Danny was happy that they were together again. They happily return home.
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now