NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 19 Pinocchio
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-19 Story: Pinocchio


The story is about a carpenter who brought a very strange piece of wood. Whenever he used his plane on it, he heard a laughing voice asking him to stop tickling it. The carpenter wondered what he would make out of this wood. He decided to make a puppet out of it. As soon as he made the eyes and hands, he noticed that the puppet could move and talk. Every time the puppet lies, his nose grows bigger and bigger. Pinocchio learned that he should never lie again.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyWord building exercises to make nouns.

philosophyMake adjectives from the given words.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 19, Pinocchio in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for Pinocchio in PDF

Chapter 19: Pinocchio

Question 1: What did the carpenter buy?

Answer : The carpenter bought a strange piece of wood.


Question 2: What did he make out of it?

Answer: The carpenter made a puppet boy out of it.


Question 3: What did he call his puppet?

Answer: He called his puppet Pinocchio.


Question 4 : What did Pinocchio say in the end?

Answer: Pinocchio is glad to be a real boy and that he would never lie again.


Let’s talk

Question 1: Have you ever seen a puppet?

Answer: Yes, I have seen a puppet.


Question 2: Tell the story of Pinocchio with actions.
(Note: Students have to attempt on their own.)

Answer:


Word building

Word fun

Question 1: How many words can you make from PINOCCHIO?
Fill them in the empty boxes.

  PINOCCHIO  
PIN HOP    
   

Qn2.PNG

   
       
     

Answer:

  PINOCCHIO  
PIN HOP NO
NIP

Qn2.PNG

ON
CHIP HIP
INCH CHIN CHOP


Let’s write

Question 1: Make opposites with the words-
dis ____ in ____

respect _________
own _________
able _________
capable _________
efficient _________
secure _________

Answer:

respect disrespect
own disown
able incapable
capable disable
efficient inefficient
secure insecure

Question 2: Make naming words by adding, ness, ity, ty at the end of the words given below. One has been done for you.

public publicity stupid stupidity
forgive _________ blind _________
kind _________ cruel _________
polite _________ swift _________
moral _________ solid _________

Answer:

public publicity stupid stupidity
forgive forgiveness___ blind blindness _________
kind kindness______ cruel cruelty________
polite politely________ swift swiftly________
moral morality_______ solid solidity________

Question 3: Which of the following would you expect a carpenter to use at work?
bench, poker, plane, chisel, fork, spade, blotting paper, lawn-mower, telescope, pincers, jaw, scissors, hammer, map, nails, lathe, pencil, anvil.

_______________ _______________
_______________ _______________
_______________ _______________
_______________ _______________

Answer:

chisel_______________ plane_______________
hammer_______________ anvil_______________
spade_______________ nails_______________
lathe_______________ pencil_______________


Question 4: Now make sentences using some of the above words.

Answer:

Spade : The carpenter uses a spade to renew her flowerbed.
Pencil : The carpenter uses a charcoal pencil for shading.
Chisel: The carpenter uses a chisel on ice.
Hammer : The carpenter uses his hammer to join two pieces of wood.
Nails: Nails are used to join two pieces of wood together.
Anvil : The blacksmith shaped a horseshoe on his anvil.


Question 5: Give another word from the story that means

completed ___________________
surprised ___________________
strange ___________________
make up your mind ___________________

Answer:

completed finished___________________
surprised amazed___________________
strange weird___________________
make up your mind decided___________________


Question 6: Add ‘-er’ or ‘-r’ to the doing words below to make new words.

stiff ___________________
strange ___________________
fight ___________________
dance ___________________
juggle ___________________
ride ___________________
speak ___________________
use ___________________
write ___________________
joke ___________________

Add ‘-er’ or ‘-r’ to the doing words below to make new words.

Answer:

stiff stiffer___________________
strange stranger___________________
fight fighter___________________
dance dancer___________________
juggle juggler___________________
ride rider___________________
speak speaker___________________
use user___________________
write writer___________________
joke joker___________________


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us