NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 2 Neha’s Alarm Clock
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-2 Story: Neha’s Alarm Clock


The chapter is taken from Neha’s Alarm Clock by the author Girija Rani Asthana. In the story, the Narrator describes how Neha is woken up first by the alarm clock, but still wishes to sleep longer. Soon, the clock breaks, and Neha is happy. The next day she is woken up by chirping birds, and she wishes those birds wouldn’t wake her up. Finally, her mother wakes her up the following day. Her mother explains to her the importance of time as her body also follows a clock that she should not ignore.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyidentify and relate the theme of the lesson.

philosophyunderstand the proper use of parts of speech and apply it in the exercise.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 2 Neha’s Alarm Clock in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 2: Neha’s Alarm Clock

Reading is Fun

Question 1 : Tick (✔) the correct answer
1. What time did Neha’s clock ring every morning?

Answer :
(a) 4 o’clock
(b) 9 o’clock
(c) 6 o’clock



2. What did the birds say?

Answer :
(a) Sleep on
(b) Wake up
(c) Go and play



3. What is inside you that makes you get up at the same time every day?

Answer :
(a) Our body clock
(b) Our eyes
(c) Our feet



4. Put the letters in the right order. One has been done for you.
ilesmSmilenormingmorning
mariaalarmedornssnored
OCLCclockGodwinwindow


Let’s listen and talk

Question 2 : If there is no clock in the house to wake you in the morning, how will you wake up? Will you continue to sleep or…

Answer : If there is no clock, the sun rays will surely, or my parents will wake me up.


Question 3 : What are the different ways of knowing the time during the day?

Answer : The different ways of knowing the time during the day are as follows:
a)Wrist Watch
b)Wall clock
c) mobile phones


Word-building

Question 1 : Find the hidden words.

Answer :


Let’s write

Question 1 : Who said these words and to whom?
Who saidTo Whom
“Wake up, dear! Wake up fast!” ________
“Ma, who woke me up today?”________
“Why do you sleep at nine every night?________

Answer :
Who saidTo Whom
“Wake up, dear! Wake up fast!” BirdNeha
“Ma, who woke me up today?”NehaMother
“Why do you sleep at nine every night?MotherNeha


Question 2 :
Use the help box to fill in the blanks –
Help Box -->was,were
(a) Ram ___ a good football player.
(b) The cows ___ grazing in the field.
(c) My toys ___broken.
(d) Her frock ___too long.
(e) The market ___ closed.
(f) The children ___ happy.
(g) The flowers ___ kept in a vase.

Answer :
(a) Ram was a good football player.
(b) The cows were grazing in the field.
(c) My toys were broken.
(d) Her frock was too long.
(e) The market was closed.
(f) The children were happy.
(g) The flowers were kept in a vase.


Question 3 :
Look at the pictures below and complete the following paragraph. You will need these words –
Pulled out, inside, called out behind, under
Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere. I looked _____ a door. I looked _____ a cupboard. I looked _____ a bed. I could not find it anywhere. Then, I called out. Sheroo._____ , my dog came running to me. I asked him to look for my book. He _____ another book from my bag.

Answer :

Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere. I looked behind a door. I looked inside a cupboard. I looked under a bed. I could not find it anywhere. Then, I called out. Sheroo.Sheroo, my dog came running to me. I asked him to look for my book. He pulled out another book from my bag.


Fun-time

Question 1 : Here is a word, write down words relating to the clock.

Answer :


Question 2 : Here is a word, morning. Now write down words related to it.

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us