NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 8 Alice in Wonderland
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-8 Story: Alice in Wonderland


The story is an adaptation of the novel ‘Alice in Wonderland’ authored by Lewis Carroll. In the story, Alice encounters a white rabbit with pink eyes that wears a blue coat. She follows the rabbit into a rabbit hole and discovers a small door. She peeks into the door to find the most beautiful garden she had ever seen.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyWrite antonyms for the given words.

philosophyFrame wh-questions.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 8, Alice in Wonderland in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 8: Alice in Wonderland

Reading is Fun

Question 1: While listening to the story what did Alice see?

Answer : Alice saw a rabbit while listening to the story.


Question 2:
What was different about the rabbit that Alice saw?

Answer : Alice saw the rabbit which had pink eyes and was wearing a blue coat. It was a talking rabbit who carried a watch.


Question 3: Where did the rabbit go?

Answer : The rabbit popped into a hole and went down the rabbit hole.


Question 4: How did Alice reach Wonderland?

Answer : Alice saw a beautiful garden that had beds of bright flowers and water fountains. She couldn’t get through the doorway as the doorway was too small.


Question 5: What strange things did Alice see?

Answer : The rabbit popped into a hole and went down the rabbit hole.


Question 6: Describe in your own words the garden that Alice saw.

Answer : The garden which Alice saw was very different. It had beautiful bright flowers and fountains.


Question 7: Draw the garden of your dreams.
(Note: The student has to attempt on his own.)

Answer : The garden which Alice saw was very different. It had beautiful bright flowers and fountains.


Question 8: Tick (✔) the correct answer

• The Rabbit had
□ White eyes □ big eyes □ pink eyes

• Who was burning with curiosity?
□ Alice □ The rabbit □children

• Who fell down and down and down
□ Alice □ The mouse □The rabbit

• Who said “Oh my ears and whiskers? How late it’s getting
□ the rabbit □ Alice □ Alice’s sister

• The garden Alice saw was
□ big □ lovely □ small

Answer :

• The Rabbit had
□White eyes □ big eyes ☑ pink eyes

• Who was burning with curiosity?
☑ Alice □ The rabbit □children

• Who fell down and down and down
□ Alice □ The mouse ☑ The rabbit

• Who said “Oh my ears and whiskers? how late it’s getting
☑ the rabbit □ Alice □ Alice’s sister

• The garden Alice saw was
□ big ☑ lovely □ small


Let’s talk

Question :
Ram is a curious little boy. He is always asking questions. One day he came home and asked his grandfather questions like-
1. Why can’t we look at the sun during a solar eclipse?
2. Why can’t we touch the sun?
3. Why can’t we go out to play in the dark?
Discuss these questions with your teacher and class. Do you know the answers?

Answer :
1. We cannot directly look at the sun as the harmful rays of the sun will affect our eyes.
2. The sun is far as well as hot. Hence, we cannot touch it.
3. We cannot go out to play in the dark as we may not be able to see anything.


Let’s talk

Question 1: Describe some of the sounds you hear at night.

Answer : The sounds I hear at night are as follows: Insects sounds, watch man whistling, dogs barking.


Question 2: Imagine you are Alice and your partner is a rabbit. What would you do?

Answer : If I were Alice and my partner was a rabbit. We would together go to Wonderland.


Question 3: What do you think Alice saw in the garden?

Answer : Alice saw a beautiful garden with beds of bright flowers and a cool fountain.


Question 4: How could Alice have got into the garden?

Answer : If Alice would have been smaller, she would have easily gotten into the garden.


Let’s write

Question 1: Find one word from the story that means
a) To walk fasth____
b) to thinkw____
c) happyd____
d) to be seen nowhere____
e) at onceq____
h) move fastc____
g) to be inquisitives____

Answer :

a) To walk fasthurried
b) to thinkwonder
c) happydelight
d) to be seen nowheredisappeared
e) at oncequickly
h) move fastslip scamper
g) to be inquisitivecurious


Question 2(a) : Give another word for the ones given below with similar meanings and make sentences.

Answer :

SimilarSentence
lovelybeautifulIt was a beautiful dress
talkingspeakingMy friends always keep speaking to me over phone calls.
listeninghearingI listen to my teacher in class.
seelookI look at my surrounding wherever I am.
centremiddleI like to sit in the middle of the bench.


Question 2(b) : Now write the opposites of these describing words and make sentences with them –
OppositeSentence
lovely_________
talking_________
listening_________
see_________
centre_________

Answer :

OppositeSentence
lovelyuglyThe painting looks ugly.
talkingquietThe child was quiet for a long time.
listeningtalkingMy aunt was talking to our neighbour.
seebe blindThe blind beggar was waiting for food.
centreedge/boundaryThe old trees mark the boundary of our house.


Question 3 : Imagine you are going on a journey to the centre of the earth. What do you think you will see? What would you feel?

Answer : I will see different layers of soil and rock. If I were to be on the journey to the core of earth, I would feel very hot.


Question 4 : Alice follows the strange rabbit because she wants to know several things. Re-arrange the words to make the questions that Alice has in her mind, and put a question mark (?)
a) talk rabbit a how can
b) going he is where
c) read he can time the
d) hurry is in a why he

Answer :
a) How can a rabbit talk?
b) Where is he going?
c) He can read the time.
d) Why is he in a hurry?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now