NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 9 Don’t be Afraid of the Dark
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 4 Chapter-9 Poem: Don’t be Afraid of the Dark


The well-known poet Ruskin Bond wrote the poem ‘Don’t be Afraid of the Dark’. The poem advises the little one to not be afraid of the dark instead, it says that one should be friends with the night. The moon at night is not as harsh as the sun, and the earth rests when the day is over. The poet urges the readers to think about friends who live far away and those who live near at night because it is the time when all the world is at peace.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyidentify antonyms of the words given.

philosophygive homonyms of the given words.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 9, Don’t be Afraid of the Dark in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 9: Don’t be Afraid of the Dark

Reading is Fun

Question 1: What is the poem about?

Answer : The poem is all about not fearing the dark and how to overcome it.


Question 2: What happens when the day is over?

Answer : When the day is over, there is darkness everywhere. The moon and stars start shining in the sky.


Question 3: What does the earth do when the day is over?

Answer : The earth rests when the day is over.


Question 4: What does the poet want us to do at night?

Answer : The poet wants us to think of our friends who live far and near.


Question 5: Are these sentences true or false?
a) The poet tells the child to be afraid when it is dark.
b) The poet says that the stars will always shine at night.
c) The poet tells the child to think of friends after it is dark.

Answer :
a) false
b) true
c) true


Word – building

Question 1:
moon+light ______break+fast ______
good+night ______day+break ______
water+fall ______rain+bow _____

Answer :
moon+light moonlightbreak+fast breakfast
good+night goodnightday+break daybreak
water+fall waterfallrain+bow rainbow


Question 2: Find the word in the poem which is opposite of –
war____enemies____gentle____
light___night_____start____

Answer :

war : peaceenemies : friendsgentle : rough
light darknight : daystart : end


Question 3: Look at these words in the poem.
don’t won’t
Here are their full forms – do not, will not.
Now, write the full forms of the following words :
didn’t____
shouldn’t____
wouldn’t____
couldn’t____
mustn’t____

Answer :

didn’tdid not
shouldn’tshould not
wouldn’twould not
couldn’tcould not
mustn’tmust not


Let’s talk

Question 1: Are you afraid of the dark?

Answer : Yes, I am afraid of the dark as I won’t be able to see anything.


Question 2: What do you do when it is dark?

Answer : I go to bed and think about my day and everything I did during the day.


Question 3: Have you ever been frightened? Tell your partner about it.

Answer : Yes, once I was alone at home. I was very scared when I heard strange noises behind my house. I later learned that it was only some children burning crackers.


Say aloud

Question 1: What is the word that starts with t, rhymes with ‘cease’, and means to playfully make fun of?

Answer : Tease


Question 2: What is the word that starts with c, rhymes with ‘near’ and ‘fear’, and means easy to see, hear and understand?

Answer : Clear


Question 3: Say t, t, t Where did the tip of the tongue touch?

Answer : The tip of the tongue touches the teeth ridge at the roof of the mouth.


Question 4: Listen and repeat ca-t
Did you hear what your tongue did?
Say these words and feel what your tongue does when you say toe, tip, tie, ten.
(Note: Students need to attempt on their own.)


Team-time

Question 1: (pg 77) Divide the class into four groups.
(Note: Students need to attempt on their own.)


Question 2: Imagine life without the sun.
(Note: Students need to attempt on their own.)


Question 3: What are the things that may happen if there is no sunlight?

Answer : If there is no sunlight, there would be complete darkness.


Question 4: Discuss with the group and write your ideas in your notebook.
(Note: The student has to attempt on his own.)


Let’s write

Question 1: The red teacups are filled with a particular word. Fill in the yellow teacups with similar-sounding words. Note the example given.

Answer :


Question 2: Now complete the following sentences, choosing the right word.
(a) The sum was ____________ difficult for the class to solve.
Only ____________ students could do it. (two, too)
(b) There was only _____boy who ______the prize. (one, won)
(c) The golden _______ was very _______ to him. (dear, deer)
(d) Ramu’s _______ loved to play in the ________. (sun, son)

Answer :

(a) The sum was too difficult for the class to solve. Only two students could do it. (two, too)
(b) There was only tooone boy who toowon the prize. (one, won)
(c) The golden deer was very dear to him. (dear, deer)
(d) Ramu’s loved son to play in the sun. (sun, son)


Let’s Listen

1. Relax your feet, legs, and entire body. Be as quiet as you can.
2. Listen to the sounds around you.
3. Tell your partner softly what you heard and ask, “What did you hear?”
4. Let your partner talk about or copy those sounds.
Note: The student has to attempt on his own.

Question 5: Read out the following phrases aloud. Divide them into loud and softer sounds. Let’s listen.
clapping hands , a worm moving, stamping feet, a bud blooming , a butterfly flying , a feather dropping, an ant walking, a car moving, the wind blowing , tiptoe, ssshhhh whisper , a leaf falling

Answer :
Louder soundsSofter sounds
a) clapping hands
b) stamping feet
c) a car moving
d) wind blowing
a)a worm moving
b)a bud blooming
c)a butterfly flying
d)a feather dropping
e)an ant walking
f) shhh whisper
g)leaf falling
h)tip-toe


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now