NCERT Solutions |Class 4|EVS Chapter 1|Going to School
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 1 Going to School

Chapter 1 Going to School, provides a general overview of animals. It introduces the concept of transportation to the students.


The young learners will learn about—

  • the different modes of transportation like vallam, camel-cart, bullock cart, bicycle and various kinds of bridges.
  • presents the different types of routes one takes to go to their school—rocky roads, roads through forests, snowy roads, etc.


Lastly, the sensitive topic of punishing students in school also finds a place in the text.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 1 Going to School in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 1: Going to School

Let us Do

Question 1:Collect some bricks. Lay them on the ground in a line as shown in the picture. Try walking on them. Was it easy?

Qn2.PNG

Answer : Not at all. It was really difficult to walk on the bricks. All the time we were walking, we had to balance ourselves.


Question 2: Make a small bridge by tying 4 or 5 bamboo poles together. Ask your teacher to help you. Now walk on your bridge. How did you feel? Did you fall down? If you walk like this a few times, you will start finding it easy.

Qn2.PNG

Answer: Yes, we made a bridge by tying 5 bamboo poles and started walking on it.
No, we did not fall down, and it was difficult only for the first few times.


Question 3: Do you think it would be easier to walk on this bridge barefoot or with shoes or slipper? Why?

Answer: It was easy to walk on this bridge barefoot. With shoes on, we found it difficult to balance and walk on this bridge.


Question 4: Observe pictures 1 and 2. In the pictures, children are pulling the buckets from the well. Can you tell the difference in both the pictures? Which would be easier —using the pulley or not using it to lift things

Qn2.PNG

Answer: Yes, I can see the difference in both pictures. In picture 1, the boy is manually lifting the bucket. But in picture 2, the boy is lifting the bucket with the help of a pulley.
Using a pulley would be easier to lift things.


Question 5: Look around you—where all do you see the use of pulleys? List them.

Answer: We see pulleys around us, such as,
1. Wells with a pulley system to hoist buckets
2. Pulleys at construction sites to lift and place heavy materials
3. Crane
4. Bulldozer


Cement Bridge

Qn2.PNG

Question 1: How is this bridge different from a bamboo bridge?

Answer:This bridge is different from a bamboo bridge because it is not made up of bamboo but rather iron rods, bricks and cement. This cement bridge has steps too.


Question 2: How many people do you think can cross the bridge at one time?

Answer: At least 5 to 8 people can cross the bridge at one time.


Question 3: You have seen how children use different kind of bridges, to cross rivers and other uneven areas to reach school.
If you had a chance, which bridge would you like to use? Why?

Answer: If I had a chance, I would like to use the cement bridge, because cement bridges are strong and durable.


Question 4: Do you have to cross any bridge on the way to your school? If yes, what is the bridge like? Draw its picture.

Answer: Yes, I have to cross a bridge on the way to my school.

Qn2.PNG


Question 5: Find out from your grandparents, what kinds of bridges were there when they were young?

Answer: When my grandparents were young, there were mostly bamboo and wooden bridges.


Question 6: Is there any bridge near your house? Find out more about the bridge.

Answer: Yes, there is a bridge nearby my house. The bridge was made two years ago. It is made up of concrete, iron rods and is blue in colour. It has five steps on both sides.


Question 7: Where is the bridge – over water, over a road, between two mountains or somewhere else?

Answer: The bridge is situated over a narrow canal which is a few meters away from my house.


Question 8: Who all use the bridge? Is it used by people on foot and also by vehicles and animals?

Answer:No, the bridge is only used by people as it is a narrow foot-bridge. Vehicles and animals are not allowed on that bridge.


Question 9: Does the bridge seem to be old or is it new?

Answer: The bridge was built two years ago, so I can say it is almost new.


Question 10: Find out what materials are used in making this bridge. List some of them.

Answer: The bridge is made up of—iron rods, cement, stone chips, and bricks.


Question 11: Imagine what difficulties there would be, if the bridge was not there?

Answer: If that bridge were not there, people would have to walk 1.5 km more to cross the same canal.


Vallam

Qn2.PNG

Question 1: Have you seen any other kind of boats?

Answer: Other than small wooden boats, I have seen—motorboat, fishing vessel, catamaran, and cruise ship.


Question 2: Can you think of other ways by which we can travel on water?

Answer: If the water body is not very large, we can use small steamers, motorboats and if it is large, we can travel by ships.


Camel-cart

Qn2.PNG

Question 1: Have you ever sat in a camel-cart or horse carriage (tonga)? Where? Did you climb on it yourself, or did someone help you?

Answer: I have never sat on a camel-cart, but I have sat on horse carriages.
I sat on a tonga when I went to my uncle’s house in Varanasi.
Nobody helped me as it was easy for me to climb on it.


Question 2: How did you feel riding in the cart? Also share your experience in the class.

Answer: It was a wonderful experience indeed. But it was windy, and so, I was feeling a little bit cold.


Bullock-cart

Qn2.PNG

Question 1: Do you have bullock-carts where you live?

Answer: Well, I have never seen bullock- carts in my locality. But last year I went for a picnic in a beautiful village with my family members where I saw many bullock-carts on the road.


Question 2: Does it have a roof?

Answer: Yes, those bullock-carts had roofs.


Question 3: What kind of wheels do they have?

Answer:All bullock-carts have wooden wheels.


Question 4: Make a drawing of the cart in your notebook.

Answer:

Qn2.PNG


Bicycle ride

Qn2.PNG

Question 1: Can you ride a bicycle? If yes, who taught you to ride?

Answer: Yes, I can ride a bicycle, and my uncle taught me how to ride a bicycle.


Question 2: How many children come on bicycles to your school

Answer: The total number of students in my school is 800. Out of 800, around 350 students come by bicycle.


Jugad—What a Vehicle!

Qn2.PNG

Question 1: Do you have such vehicles in your area?

Answer: Yes, I have seen such vehicles in my locality.


Question 2: What do you call them in your area?

Answer:The correct answer is:
We call them motorised vans.


Question 3: Would you like to ride in something like this? Why?

Answer: Honestly, I don’t want to ride on those vans because they cause huge sound pollution and jerk a lot too.


Question 4: Can you tell why it is called jugad?

Answer:A jugad is something which is made by putting together different parts of different objects. As the front part of this vehicle is made using a motorcycle, while the back portion is made by assembling wooden planks, it is called a jugad.


Children Cross the Jungle

Question 1: Have you ever been in a thick jungle or any such place?

Answer: Yes, I have been to a thick jungle when I went for a vacation last summer.


Question 2: Write your experiences in your notebook.

Answer: I went on a jungle safari last summer with my parents. There we went through a thick jungle in a jeep. We saw many birds, animals, butterflies and flowers. It was a bright sunny day, and the jungle looked beautiful. We were asked not to make any noise by our jeep driver because the animals and birds get disturbed by it.


Question 3: Can you recognise some birds by their sounds? Can you imitate the sounds of some birds? Do it.

Answer: Yes, I can recognise some birds by their sounds, such as crow, cuckoo, parrot, woodpecker.


Moving on the Snow

Qn2.PNG

Question 1: Have you ever seen so much snow? Where? In films or somewhere else?

Answer: Yes, I have seen so much snow in the movies.


Question 2: Do you think that such places have snow all the time? Why?

Answer: No, I don’t think that such places have snow throughout the year. Snowfall happens only during the winter season, but in summer, the snow melts down.


Rocky Paths

Qn2.PNG

Question 1: Do you face difficulties on the way to your school?

Answer: No, I do not face difficulties on the way to my school since a well-constructed road is there. I usually go to school by cycle with my friends.


Question 2: Which is the best month, in which you like to go to school? Why?

Answer: I like to go to school during April and May because many of my friends bring a variety of fruits from their home or collect raw mangoes and jamuns on the way to school. During recess, we share and eat those fruits.


See Me Walk!

Question 2: Go to a ground or an open space with your friends. Act the way you will walk in these situations.

  • The ground is made of soft and smooth rose petals.
  • The ground is covered with thorns and there is tall grass on the sides.
  • The ground is covered with snow.
Was there a difference in the way you walked each time? Discuss. Talk and share about it

Answer: Yes, there was a difference in the way I walked each time.

  • I faced no difficulty when I was walking on soft and smooth rose petals because the surface was very soft. I could even walk on that surface barefoot.
  • When I was walking on thorns, and there was tall grass on the sides, I could not see the road properly, and I faced difficulty in walking. As it was a thorny road, I had to be very careful while walking.
  • When the road was covered with snow, I slipped twice while walking. So, I had to balance and walk on the snow very carefully.


Talk and Share About It

Question 1: Do you also have punishment in your school? What kind?

Answer: No, I do not have punishments in my school. I do my homework and prepare my lessons every day. For those who do not complete their homework, teachers call their parents and complain.


Question 2: Do you think that punishment should not be there in schools?

Answer: Yes, I think that there should be no punishment in schools


Question 3: If you come across any such incident, whom will you inform?

Answer: Well, if I come across such incidents, I will inform my school’s Principal and my parents.


Question 4: How will you make a complaint?

Answer: I will write a letter to the Principal requesting them solve the matter.


Question 5: Is punishment the only solution to misdeeds? Make some rules for school to prevent misdeeds.

Answer: No, I do not think that punishment is the only solution to misdeeds. If the school management, teachers and everyone wants proper discipline in the school premises, they should mention everything in the school diary and also maintain a notice board for the students.


Question 6: Draw a picture of your ‘dream school’ in your notebook and write about it and share in the class.

Answer:

Qn2.PNG

My dream school would look like this. As I love to play games, there has to be a big playground in the school. The school should be three-storeyed. The teachers in my dream school will be friendly. They will teach us and also play with us. No student will be given any punishment in this school. Lastly my dream school has to be situated near my house, so that I can walk to school every day and reach on time.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now