NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 10 Hu Tu Tu, Hu Tu Tu
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 10 – Hu Tu Tu, Hu Tu Tu

Chapter 10 Hu Tu Tu, Hu Tu Tu gives a peek into the world of games with special reference to Kabaddi, our national game. It also discusses some sensitive topics like discrimination based on gender, caste, and class while playing games, and difficulties faced by girls while pursuing sports seriously. The chapter also talks about different types of sports in general.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 10 Hu Tu Tu, Hu Tu Tu in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 10: Hu Tu Tu, Hu Tu Tu

Qn2.PNG

Question 1: What do you call this game? Chedduguddu, Hu-tu-tu, Choo Kit Kit, Ha-du-du or Kabaddi or something else?

Answer : We call this game by many names. In my locality, we call this game Kabaddi and Choo Kit Kit.


Question 2: When you play Kabaddi, how many players do you have in a team?

Answer: When we play Kabaddi, we have at least 8 players in the team, out of which 5 players are substitutes.


Question 3: How many players got out when Shyamala touched the line?

Answer: When Shyamala touched the line, all six girls from the other team got out as they were holding her.


The Game of Kabaddi

Question 1: Do you have ways to resolve disputes in games?

Answer: We can follow the rules and listen to the referee and umpires to resolve disputes in games.


Question 2: Try to hold your breath and keep saying Kabaddi- Kabaddi. How many times could you say it?

Answer: If I try to hold my breath and keep saying Kabaddi-Kabaddi, I can do it 30 times without taking a break.


Question 3: How many times can you say it, while you are playing Kabaddi? Is there any difference?

Answer:When I play Kabaddi, I can say it 20 times continuously. Yes, there is a difference of 10 counts because we get easily tired while playing.


Question 4: Make a picture in your notebook to show how Shyamala managed to get the entire opposing team ‘out’ in one go.

Answer:

Qn2.PNG


Question 5: What does it mean to be out in games? When does one gets ‘out’ in Kabaddi?

Answer: Being out in games means the participant would not be able to play in the same game for the remaining time.
There are three ways by which a player can get out in a Kabaddi game—
(a) If the opposite team stops the player during his move.
(b) If the player touches the opposite player and is stopped by the team.
(c) If the player stops saying Kabaddi-Kabaddi in a single breath.


Question 6: In some games, it is very important to touch the player. For example, in the game of Kho-Kho, you get ‘out’ when someone touches you. You also get your turn by someone’s touch. Name some games in which it is very important to touch the players?

Answer: Some games in which it is very important to touch the players are, hide and seek, arm wrestling, blind man’s bluff, chor-police, etc.


Question 7: In Kabaddi, the entire team was ‘out’, because Shyamala had touched the line. What are some other games in which, the central line is very important?

Answer: The name of a few games in which the central line is very important are Kho Kho, dog and the bone, tug of war, hockey, football.


Question 8: What are the games in which, besides the players, you have to touch some things or colours?

Answer: Some games in which, besides the players, we have to touch some things or colours are lemon race, musical chair, etc.


Question 9: Do you play Kabaddi? Is there a girls’ Kabaddi team in your school? Do you think that your grandmother played Kabaddi when they were your age? Ask them.

Answer: Yes, I can play Kabaddi. No, we do not have a girls’ Kabaddi team in our school. No, my grandmother did not play Kabaddi when she was of my age. When I asked her, she told me that she did not get enough opportunities to play games when she was young.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: Do girls in your area play Kabaddi or any other outdoor game? If there are girls who do not play, then what are the reasons for them not playing? Discuss.

Answer: Yes, many girls in my area play outdoor games like, Kabaddi cricket, basketball, and tennis.
But some girls do not play outdoor games, because their parents do not allow them to play and some others are not interested in playing games.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: Have you seen or read about her in the newspapers?

Answer:Yes, I have read about her in the newspapers. She is Karnam Malleshwari, a renowned weightlifter.

Qn2.PNG


Remembering Those Days!

Question 1: Have you learnt any game from a coach? Which one?

Answer: Yes, I learnt how to play table tennis from my coach in school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Do you know of anyone who has learnt any game from a coach?

Answer: Yes, I read in the newspaper that Saina Nehwal learned badminton from her coach Pullela Gopichand.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss

Question 1: How does a coach teach? How does a coach make a player practice? How hard do you think the players have to work?

Answer: A coach gives proper instruction to the players regarding different tips and tricks required to win the game.
A coach always encourages and motivates his players to practice more and follow a strict diet and lifestyle.
Players have to do a lot of hard work, especially when they have a tournament ahead. They follow a strict diet and practice more. They attend many training sessions with their coach.


Question 2: Have you ever thought of making a club for your favourite game?

Answer: I like playing badminton, and some of my friends are fond of this game. So, I have decided to form a badminton club in my school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Imagine that there are 15 children to play Kho-Kho. They must form two teams with equal numbers (7 each). Then one player will be left. What will you do if this happens? Have you ever become the ‘extra person’ in the middle? Write about this.

Answer: I will form two teams with 7 players in each team and appoint the extra player as a referee.
A similar incident happened to me last year. I wanted to participate in the inter-school badminton tournament. I got to know about the selection dates very late. Many students registered their names before me. I got selected too but as an extra person. I could not play as a substitute player in that tournament since nobody got injured.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Every game has some rules. The game is played according to those rules. Let us see what happens if the rules are changed. For example – In cricket, a batsman gets ‘out’, if the bails fall off the stumps. Imagine if there is a rule that the entire team will be ‘out’, if all the three stumps fall. Would it be fun!

Answer: Yes, if new rules are incorporated into the game, it becomes thrilling and enjoyable for both the players and the spectators. However, the rules should be such to keep the spirit of the game intact.


Question 5: Try and play the game with this rule. Similarly, make some rules for other games and play.

Answer: We introduced new rules in the musical chair game, like the player who misses a chance to sit on a chair gets two more chances to remain in the game. Such a change made our game last for a longer time.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now