NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 15 From Market to Home
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 15 – From Market to Home

NCERT Class 4 EVS Chapter 15 depicts the journey of crops from the fields to the local markets. The students get an idea of how vegetables are collected from the farms, transported through special vehicles, and brought to the market for the local people to buy. The kids are encouraged to identify the vegetables they see around them and know their texture, colour, shelf-life, and wholesale price in the CBSE Class 4 EVS Chapter 15.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 15 From Market to Home in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for From Market to Home in PDF

Chapter 15: From Market to Home

Day at night!

Question 1: Does anyone in your house have to get up very early? What time does he or she get up? Why do they need to get up so early?

Answer : Yes, my mother gets up early. She does so because she goes for a morning walk with her friends every day at 5.30 a.m.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Let us talk

Question 1: Babuji sells the previous day’s vegetables first. Why do you think he does this?

Answer: He sells the previous day’s vegetables first as they will get spoilt first.


Question 2: Have you seen dried or spoilt vegetables? Where?

Answer: Yes, I have seen dried and spoilt vegetables in the waste dumping area near the vegetable market.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: How did you know that the vegetables were spoilt?

Answer: I knew the vegetables were spoilt because they emitted a foul smell, had black patches on them due to the growth of moulds, and appeared squishy.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Chhotu is helping his family. What do you think Chhotu has learnt from it?

Answer: In this case, Chottu has realised the importance of different roles and responsibilities performed by each team member. He understands the significance of teamwork.


Question 5: How do you help the elders in your family?

Answer: I help my mother in the kitchen, and I have learnt to chop vegetables. I also help my father grocery shopping, and now I understand the money calculations.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Look at the clocks given below. Write what you do, and what Vaishali does, at the time which the clocks are showing.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: From where do you get vegetables for your home? Who brings the vegetables?

Answer: We buy vegetables from the nearest market. My mother brings the vegetables. Sometimes, I also go to the market with my mother.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Some fun with vegetables

Question 1: The next time when you get okra (Bhindi) at home, look at them carefully. Are all of them the same size?

Answer: Yesterday my mother brought some okra from the market. I observed them thoroughly and carefully. All of them were not of the same size.


Question 2: Find the longest and the shortest one. Measure them.

Answer: The longest one measured 5 inches, and the shortest one measured 3 inches.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do all the okra (Bhindi) have the same thickness and colour? Cut two okras (Bhindi) lengthwise. Do both of them have the same number of seeds? Draw them in your notebook.

Answer: No, all the okras did not have the same thickness, but were of the same colour.
I cut two okras lengthwise and checked, and both had different numbers of seeds.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Seema’s mother has brought some fruits and vegetables from the market. Can you find them in this picture? Colour them and write their names alongside.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG

The vegetables I found in the picture are— tomato, potato, spinach, okra, brinjal, carrot, gourd, raw banana.


Find out

Question 1: Given here is a list of vegetables and fruits. Which of these will spoil earlier, and which will stay for some days? Write the names in the correct column. You can add more names in the list.

Spinach    Potato    Banana    Tomato    Pear
Chikoo    Pineapple    Gourd    Onion    Cabbage
Cucumber    Grapes    Ginger

Fruits and vegetables that that spoil quickly Fruits and vegetables that can stay for some days
         
         
         
         
         
         

Answer:

Fruits and vegetables that that spoil quickly Fruits and vegetables that can stay for some days
Spinach Potato
Banana Pineapple
Tomato Onion
Pear Gourd
Cabbage Ginger
Chikoo Grapes
Cucumber


Question 2: Some of these fruits and vegetables are smooth to touch while some are rough. From the list above, put the names in the correct column.

Smooth Rough
         
         
         
         

Answer:

Smooth Rough
Gourd Pineapple
Tomato Potato
Brinjal Cabbage
Grapes Chikoo


Question 3: Which vegetable do you find the heaviest to carry? Write its name and draw its picture in your notebook.

Answer: Well, I think the pumpkin is one of the heaviest vegetables to carry.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Which is the lightest fruit or vegetable that you have eaten? Write its name and draw the picture in your notebook.

Answer: The lightest fruit I have eaten is grapes.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Write names of three vegetables which do not have seeds.

Answer: Potato, cabbage, cauliflower are three vegetables that have no seeds.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Fill in the table given below. You can add three more names and fill in the table.

Colour Length Weight Weight
Apple (½ kilo)
Banana (1 dozen)
Potato (½ kilo)
              
              
              

Answer:

Colour Length Weight Weight
Apple Red 5 cm (½ kilo) Rs.70/-
Banana Yellow 10 cm (1 dozen) Rs.40/-
Potato Brown 4 cm (½ kilo) Rs.12/-
Onion Pink 4 cm (1 kilo) Rs.40/-
Cabbage Green 20 cm (1 kilo) Rs.40/-
Okra Green 4 cm (1 kilo) Rs.60/-
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Talk with a vegetable-seller in your area. Ask the following questions and make a brief report in the notebook

Question 7: What is his or her name?

Answer: I had a conversation with Malti, a vegetable seller in my area.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: How many people are there in his or her house? How many children are there at home?

Answer: There are four people in her house. She has two daughters.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: What are the names of the children? How old are they?

Answer: Her elder daughter is nineteen years old, and her name is Seema. The younger daughter is twelve years old, and her name is Lata.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: Who all help in the work of selling vegetables?

Answer: Her elder daughter has left her studies and helps Malati sell vegetables.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: Who all stay with the vegetable cart or sit in the shop?

Answer: Malati has a small shop in the market. Her elder daughter stays in the shop along with her.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 12: What vegetables do they sell?

Answer: They sell potatoes, tomatoes, ginger, pumpkins, okra, gourd, cabbages, raw bananas, capsicum, brinjal, pointed gourd, bitter gourd, garlic, etc.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 13: What time do they start work?

Answer: Malati opens her shop at 6 a.m. every morning.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 14: For how many hours in a day do they work?

Answer: They start working early in the morning, at 6 a.m., and get back home in the afternoon around 2 p.m. In the evening, Malati opens her shop at 5 p.m. and closes her shop at 9 p.m.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 15: Ask them about any three vegetables that they sell.

Vegetable 1 Vegetable 2 Vegetable 3
Name of the vegetable            
The price of the vegetable            
Where does it come from?            
How much of the vegetable do they buy at one time?            
In which months does this vegetable usually come?            

Answer:

Vegetable 1 Vegetable 2 Vegetable 3
Name of the vegetable Onion Cabbage Tomato
The price of the vegetable Rs 35/- per kg Rs 30/- per kg Rs 40/- per kg
Where does it come from? Sabzi mandi Sabzi mandi Sabzi mandi
How much of the vegetable do they buy at one time? 100 kg 50 kg 80 kg
In which months does this vegetable usually come? All months October to February All months


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us