NCERT Solution Class 4 EVS chapter 16 A Busy Month
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 16 – A Busy Month

NCERT Class 4 EVS Chapter 16 covers the concepts of—

  • birds around us.
  • how birds make nests.
  • different activities of birds.
  • types of bird feet and beaks.

Animal teeth and human teeth are also explained in A Busy Month Class 4 EVS.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 16 A Busy Month in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for A Busy Month in PDF

Chapter 16: A Busy Month

Question 1: How many years ago did Gijubhai write this letter?

Answer : Gijubhai wrote this letter around 85 years ago.


Question 2: Find out how old your grandfather and grandmother were at that time.

Answer: My grandfather was five years old, and my grandmother was not born then.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: This letter talks about many different birds. How many of these birds have you seen?

Answer: I have seen crow, koel, and dove among all the birds mentioned here.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: How many other birds have you seen? Which ones?

Answer: I have seen peacocks, sparrows, parrots, and ostriches other than these birds.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Have you seen a bird’s nest? Where did you see it?

Answer: Yes, I have seen a bird’s nest. I saw it on a tree at school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Which is your favourite bird? Can you show your friends in the class how it flies, and what sound it makes?

Answer: My favourite bird is the peacock, which is our national bird. Peacocks do not fly much. The sound made by a peacock is similar to a scream.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: Guess what this bird is – ‘A crown on the head and coins on the tail, So many shades of blue from top to tail.’ Clue: It is our national bird.

Answer: It is a peacock.


Question 8: Do you know of any other bird that makes its nest in a tree trunk like the barbet does?

Answer: Yes, I know that woodpeckers and owls make their nests in tree trunks as the barbet does.


If there is a nest inside or around your house, look carefully at it. Remember, do not go too near the nest, and do not touch it. If you do, then the bird will not come to the nest again. Observe the nest for some days and note down the following things:

Question 9: Where is the nest made?

Answer: The nest is made on a tree trunk.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: What is the nest made of?

Answer: The nest is made of dried grass, twigs, straw, and leaves.


Question 11: Is the nest ready or are the birds still making it?

Answer: No, the nest is not fully ready; the birds are still busy making it. They would probably lay eggs there.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 12: Can you recognise which bird has made the nest?

Answer:In the beginning, I could not recognise the bird. Later our teacher told us that it was a red-vented bulbul.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 13: What things does the bird bring to the nest?

Answer: The bird brings worms, insects, straw, and twigs to the nest.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 14: Is there any bird sitting in the nest?

Answer: Yes, I have seen the bulbul in the nest.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 15: Do you think there are any eggs in the nest?

Answer: No, I think there are no eggs in that nest. The nest is not completely built, and I believe the birds are planning to lay eggs there.


Question 16: Can you hear any sound like ‘chee chee’ from the nest?

Answer: Yes, I have heard chee-chee sounds from that nest.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 17: If there are chicks in the nest, what do the parent birds bring for them to eat?

Answer: If there are chicks in the nest, the parents bring small fruits and dead insects.


Question 18: How many times in one hour do the birds come to the nest?

Answer: The birds visit their nest two times in one hour.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 19: After how many days did the chicks leave the nest?

Answer: After the birds laid eggs and the chicks hatched, they left the nest after two months.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 20: Make a picture of the nest in your notebook.

Answer:

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 21: You have seen how birds use many different things to make their nests. Use some of these things and make a nest. Make a small paper bird to put in your nest.

Answer: I have made a bird’s nest at home using straws, threads, and twigs. Then I made a paper bird, coloured that with a crayon pencil, and put it in the nest.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out about your own teeth and Write

Question 1: Your age:

Answer: I am 8 years old.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: How many teeth do you have?

Answer: I have 18 teeth.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Have any of your teeth fallen or broken? How many?

Answer: Yes, two teeth in the upper part have fallen.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: How many new teeth do you have?

Answer: I have two new teeth.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: How many of your milk teeth have fallen, but no new teeth have come in their place?

Answer: Two milk teeth have fallen, but no new teeth have come in their place.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out more about teeth

Question 1: Look at your friend’s teeth. Are there different kinds of teeth?

Answer: Yes, I have seen my friend’s teeth. He also has two types of teeth like me—Front teeth and back teeth.


Question 2: Draw one front tooth and one back tooth in your notebook.

Answer: Yes, I have seen my friend’s teeth. He also has two types of teeth like me—Front teeth and back teeth.

Qn2.PNG
Front tooth

Qn2.PNG
Back tooth


Question 3: Can you see any difference between these teeth?

Answer: The front tooth is smaller in size than the back tooth. The front tooth is pointed, and the back tooth is blunt, has a semi-flattened surface.


Imagine and Share

Question 1: If you did not have front teeth (both top and bottom) how would you eat a guava? Act and show how.

Answer: TIf I did not have front teeth, I would not be able to bite anything. Then I would have to try eating the guava with the back teeth.


Question 2: You have your front teeth, but no teeth at the back. Someone gives you a roti. Show how would you eat it.

Answer: If I have my front teeth but no teeth at the back, I can bite my food but not chew it properly.


Question 3: You do not have any teeth in your mouth. What kind of things would you be able to eat?

Answer: If I do not have any teeth in my mouth, I would be eating foods like, melted ice-cream, soup, juice, etc.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Draw a picture in your notebook – How would you look if you had no teeth?

Answer:

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Find out from old people who do not have teeth – what are the kind of things that they cannot eat?

Answer: Older people who do not have all the teeth eat liquid foods like dal, milk, lassi, soup, and softened foods like mashed rice or roti kept in dal.


Question 6: Draw a picture of a bird commonly seen in your area. Label its body parts also.

Answer:Crow is a bird that is commonly seen in my area.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us