NCERT Solutions| PDF| Class 4| EVS-Chapter 2|Ear to Ear
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Grade 4 EVS Chapter 2 Ear to Ear

Class 4 EVS Chapter 2 deals with different animals we see around us.


It discusses the following concepts—

  • Habitats and food habits of different animals.
  • Identification of animals based on their ears, body hair and patterns on their skin.
  • Animals that lay eggs and give birth to young ones.

NCERT Class 4 EVS Chapter 2 also explains the causes of the extinction of tigers from India.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 2 Ear to Ear in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Ear to Ear in PDF

Chapter 2: Ear to Ear

Who has got my ears?

Qn2.PNG

Question 1:Are these animals looking funny? The artist has drawn wrong ears on the heads of the animals. Give correct ears to the animals in the space given below.

Answer :

Animal               Ear                    Animal            Ear

Elephant           Mouse                Dog                 Rabbit

Rabbit              Giraffe               Buffalo            Deer

Mouse              Dog                    Deer                Buffalo

Giraffe             Elephant


Question 2: Different animals have different kinds of ears. Among the animals given below, which one have ears that you can see? In which animal can you not see the ears? Write in the table below.

Deer          Frog          Fish          Ant          Crow
Tiger          Sparrow      Buffalo         Snake         Lizard
Pig           Duck      Giraffe         Elephant         Cat

Answer:

Animals whose ears we can see Animals whose ears we cannot see
Deer Frog
Tiger Fish
Buffalo Ant
Cat Crow
Pig Sparrow
Giraffe Snake
Elephant Lizard
Duck


Question 3: Do you think that the animals whose ears we cannot see, really do not have ears?

Answer: No, I do not think so. I think they have ears but they remain hidden.


Let us observe this picture

Question 1:

Qn2.PNG

Name the animals in the pictures.

Answer: Hen, sparrow, parrot, duck, crow, frog.


Question 2: Can you see their ears?

Answer: No, I cannot see their ears.


Question 3: Find out some other animals which have ears that we cannot see. Write their names.

Answer:Some animals which have ears that we cannot see are—alligator, garden lizard, and snake.


Read and Write

Question 1: (i) An animal with ears like fans.
(ii) An animal with ears like leaves.
(iii) An animal with ears on the top of its head.
(iv) An animal with ears on both sides of its head.

Answer: (i) Elephant. (ii) Rabbit. (iii) Guinea pig. (iv) Dog.


Who’s Skin

Question 1: Match the animals shown here with the pictures of their skin. Make the correct pattern of the skin on the picture of each animal.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 2: The different patterns on the animals are due to the hair on their skin.
Have you ever seen an animal without hair or whose hair have been removed?

Answer: No, I have not seen an animal without hair or whose hair has been removed.


Question 3: You might have seen some of the animals given below. Fox, Elephant, Sparrow, Pigeon, Frog, Crow, Peacock, Pig, Mouse, Cat, Buffalo, Duck, Hen, Camel, Lizard, Cow
Put the names of the animals in the table below.

Qn2.PNG

Answer:

Ears can be seen Has hair on skin Ears can not be seen Has feathers on skin
Elephant Fox Pigeon Hen
Fox Elephant Peacock Crow
Cow Cat Hen Peacock
Mouse Mouse Frog Duck
Cat Pig Sparrow Pigeon
Buffalo Buffalo Duck Sparrow
Pig Cow Crow
Camel Camel Lizard


Question 4: In which list did you put the cow and the buffalo? From a distance, can you see the hair on their skin? Try to go near one of them. Could you see the hair?

Answer: I have put the cow and the buffalo in the list named ‘has hair on its skin’.
Well, from a distance, it is a little bit difficult to see the hair on their skin. If we go near them, we can definitely see the hair.


Question 5: If you were to meet an elephant, would you dare to touch it?

Answer: No, if I ever meet an elephant, I would never dare to touch it.


Question 6: Can you tell which of the animals mentioned in the list lay eggs? Find out and write the names of these animals in the green box. Which of the animals in the list give birth to babies? Write their names in the red box.

Qn2.PNG

Answer:

Fox
Elephant
Cat
Mouse
Pig
Buffalo
Cow
Hen
Crow
Peacock
Duck
Frog
Sparrow
Pigeon
Lizard


Question 7: Now, look again at the table on the previous page. Draw a line under the names of animals whose names are in the green box. Put a circle around the names of those animals whose names are in the red box.

Answer:

Qn2.PNG


Question 8: Have you seen animals around your house or school that have small babies? Write their names in your notebook.

Answer: Yes, I have seen many animals around my house and school that have small babies.
Their names are —dog, cat, duck, cow.


Question 9: Have you ever kept a pet? Does anyone you know keep a pet?

Answer: No, I have never kept a pet.
But, my friend Meena has a dog at her home. Another friend named Shivesh had a cat, but she is no more.


Question 10: Which animal is it?

Answer: My friend Meena has a dog.


Question 11: Does it have a name? What is it?

Answer: Well, it has a name. Meena calls it Rimo.


Question 12: Who gave it this name?

Answer: Rimo was named after Meena’s cousin brother’s wish. In fact, Rimo was brought to Meena’s home by him.


Question 13: What does it like to eat?

Answer: Rimo is an omnivore, and he eats everything. Meena says his favourite food is boiled chicken and rice.


Question 14: How many times a day is it given food?

Answer: Rimo is given food at least 3 to 4 times a day.


Question 15: When does it sleep? For how long does it sleep?

Answer: Rimo sleeps at night, and he sleeps for a maximum 7 to 8 hours a day.


Question 16: Is there any special way to look after this animal? How?

Answer:Yes, certain things are done to take care of Rimo. Apart from providing it food, cleaning it and taking it for walks, Meena’s father also takes Rimo to a local dog salon once a month for special cleaning and clipping its nails. Rimo is also taken to the veterinary clinic for regular check-ups and vaccination


Question 17: Does it get angry? When? How do you know it is angry?

Answer: Yes, it gets angry.
Rimo gets fussy when someone touches its tail. Otherwise, he is very friendly and playful.
When it gets angry, his ears become erect. It starts barking aggressively and growls at others.


Question 18: Does it have hair or feathers on its skin?

Answer: Yes, it has hair on its skin which is pale brown.


Question 19: Can you see its ears?

Answer: Of course, I can see its ears.


Question 20: Is it a baby or a young animal or a full-grown animal?

Answer: It is not a baby; rather it is a young animal. Meena’s brother brought it a few months back when it was three months old.


Question 21: Will this pet animal lay eggs or give birth to babies?

Answer:This pet animal would not lay eggs; it would give birth to babies.


Question 22: Does it have young ones?

Answer: No, it has no young ones.


Question 23: Draw a picture of this animal and colour it. Give it a name of your own choice.

Answer:

If I had a pet dog, its name would be Coco.


Question 24: Look at this picture. Colour the parts which have even numbers (2, 4, 6, 8…). What do you see? Find out the name of the animal.

Answer: If I colour the parts with even numbers like (2, 4, 6, 8) ….
I can see an animal, and it is a dinosaur.


Question 25: Have you seen any animal that looks a little like dinosaur? Do you know its name?

Answer: Yes, I have seen an animal that looks a little like a dinosaur. Its name is house lizard.


Question 26: Look at this animal. Write its name. Do you know that this is our National Animal?

Answer: It is a tiger. Yes, I know that the tiger is our National Animal.


Question 27: Where does it live?

Answer: It lives in dense forests.


Question 28: The numbers of this animal are going down in India. Discuss why this could be happening?

Answer: Due to the rapid felling of trees, tigers are losing their homes. The construction of highways and railway tracks are also destroying the forests in which the tigers live. As a result, they are getting close to human settlements, which is putting their life at risk. Also, the hunting of tigers in India has led to a decrease in the tiger population. These are the reasons for which the numbers of tigers are going down in India.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us