NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 20 Eating Together
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 20 – Eating Together

Class 4 EVS Chapter 20 focuses on the importance of eating together as a family and eating with acquaintances during special occasions. Eating Together Class 4 EVS also mentions how people celebrate festivals by eating together by citing the Bihu festival. CBSE Class 4 EVS Chapter 20 also makes children aware of the idea of a Mid-day meal.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 20 Eating Together in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Eating Together in PDF

Chapter 20: Eating Together

Write in your notebook

Question 1: Do you like to eat with others?

Answer : Yes, I like to eat with others.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: On what occasions do you eat together with your friends?

Answer: I eat with my friends at our birthday parties and at school events like the Annual Day and Saraswati Puja.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Have you ever had a party in your class? When? What all did you do to arrange a party?

Answer: Yes, last year we had a party in our class after our annual examinations got over. Everyone brought sweets and snacks from their homes. We even decorated our classroom. It was a fun event, and we enjoyed ourselves.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What did you and your classmates bring to the party?

Answer: We brought food and other decorating materials like balloons, festoons, and banners for the class party.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: What all did you eat?

Answer: We ate sandwiches, samosa, vegetable cutlets, laddoos, gulab jamun, and fruit cake.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Who were the people you invited for your party?

Answer: We invited our class teacher, other subject teachers and the cleaning staff for the party.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: Were there some people who work in your school, whom you could not invite? Who were these people?

Answer: We invited our school’s office staff for the party, but they could not make it since they were busy.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Did you wear any special dress for the party?

Answer: No, since it was a class party, we all celebrated the party at school in our school uniform.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: What are the things that you can do to make the party greater fun for everyone? Discuss.

Answer: To make the party greater fun for everyone, we could have organised a drama or play games.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Let us talk

Question 1: Where is the festival of Bihu celebrated?

Answer: The festival of Bihu is celebrated in Assam.


Question 2: Which are the festivals you celebrate together with other families?

Answer: We celebrate Holi, Dusshera, Diwali, and Eid with other families.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Does everyone cook and eat together on such festivals?

Answer: We celebrate the festivals and eat together on such days, but not everyone in the family cooks. My mother, grandmother, and uncle make some special dishes for the festive days.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What are some of the special dishes that are cooked? How are they cooked?

Answer: My grandmother prepares delicious gulab jamun and rasmalai. My mother prepares stuffed parathas, and my uncle prepares special vegetable curries and fritters. Gulab jamun is prepared from khoya, refined flour and sugar. First, all are kneaded thoroughly, and then the dough is shaped into small balls. Then those balls are fried in ghee and then put in sugar syrup. My mother makes different stuffed parathas with spicy potato and coriander stuffing.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Are some special vessels used for cooking these items? What are they?

Answer: My grandmother uses a big iron kadhai to cook on such festive occasions

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Which is the biggest vessel that is used? Can you draw a picture of it? Can you guess how many people can eat the food that is cooked in it at one time?

Answer: Well, I think the iron kadhai is the biggest vessel used during festivals to prepare sweets. I think almost 25 people can eat the food that is cooked in that kadhai at one time.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out and do

Question 1: Can you guess how many people must have eaten together in the village feast?

Answer: I guess at least 500 people must have eaten together in the village feast.


Question 2: Have you ever seen the Bihu dance? Did you like it?

Answer: Yes, I have seen the Bihu dance on television, and I liked it very much.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Find out from the students in your class, the festivals that they celebrate and the special food that they eat on these days. Who cooks the special food for festivals?

Answer:

Festivals celebrated Special food that they eat on such days
Holi Gujiya, halwa, kachori, puran poli, thandai
Diwali Laddoo, barfi, rasmalai, pulao, malai kofta
Eid Biriyani, naan, haleem, seviyan, shahi tukda
Christmas Turkey/Chicken roast, mashed potatoes, apple pie, fruit cake
The family members prepare the special dishes.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Do you wear clothes of some special colours on some festivals? Make a picture of these clothes in your notebook.

Answer: Yes, during Saraswati Puja, we wear yellow or white coloured clothes.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Are there special songs that are sung at different festivals in your place? Learn some of these songs and sing them in the class

Answer: Yes, some special songs are sung at different festivals in my place.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: When you meet friends of your own age do you do anything special – like play a game, chat or watch a movie? What else do you do?

Answer: When I meet friends of my age, I like to play games and chat with them.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out and write in your notebook

Question 1: Write about the food given in your school. If you do not get food in school, ask a friend or someone else who gets food in school.

Answer: Yes, I get food in my school. My school serves delicious and nutritious food to all the students during lunchtime.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What time is the meal served?

Answer: The meal is served every day at 1:00 p.m.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: What do you get in the meal at school?

Answer: Rice, dal, vegetable curry, egg/chicken/paneer curry, and curd are served in the school meals.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Do you like the mid-day meal that you get?

Answer: Yes, I like the mid-day meal because it is tasty.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Is the food that you get enough for you?

Answer: Yes, the quantity of food I get is enough for me.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Do you bring your own plate, or do you get it in school?

Answer: I do not bring my plate because the school provides the plates, spoons, and glasses.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7 : Who serves the food?

Answer: We have staff in our school who serve the food.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Do your teachers eat with you?

Answer: No, our teachers eat in a separate room.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: Is the week’s menu put up on the school board?

Answer: Yes, the weekly menu is posted on the school notice board.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: What will you get on Wednesday and Friday?

Answer: On Wednesday, we will get rice, dal, pumpkin curry, chicken curry, and curd. We will get rice, dal, mixed vegetable curry, egg curry, and curd on Friday.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: If you got a chance to change the menu for the meal in your school, what would you like to change? What would you like to eat? Make your own menu.

Day Food Items
Monday
Wednesday
Friday

Answer:

Day Food Items
Monday Chole bhature and jalebi
Wednesday Biriyani and raita
Friday Paratha with shahi paneer and rasmalai
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 12: If you do not get food in the school, find out why?

Answer: One day we did not get food at school because the cook was on leave and the replacement cook did not arrive.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 13: Where will you lodge your complaint about the mid-day meal?

Answer: If I have to lodge a complaint about the mid-day meal, I will do that by writing a letter to my school’s principal, or using the web portals “mygov. in” and “pg.portal.gov.in” to register my complaint.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 14: Find out the toll-free phone number, the website or e-mail address to make a complaint.

Answer:The toll-free number to make a complaint at my location is 1800-345-6208. One can use the websites “mygov.in” and “pg.portal.gov.in” to make complaints.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us