NCERT Solution Class 4EVS Chapter 22 The World in My Home
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 22 – The World in my Home

Chapter 22 The World in my Home describes daily situations that everyone faces, like—

  • quarrels in the family.
  • arguments between people.
  • discrimination on the basis of caste and gender.
  • difficulty expressing one’s view to the family elders.


The chapter concludes with the sensitive topic of identifying between good touch and bad touch and what one should do in such a crisis.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 22 The World in my Home in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 22: The World in my Home

Let us talk

Question 1:In your home too, do people quarrel over fans, TV, newspapers, chairs or anything else?

Answer : Yes, my brother and I always fight over the TV remote and my grandparents quarrel over the newspapers in my home.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:Talk about an interesting incident at home when there was a quarrel over such things.

Answer : My brother and I had a huge fight over the TV remote because he wanted to watch a football match and I wanted to watch my favourite TV serial. My father had to settle our quarrel and punish us by not giving us pocket money for two weeks.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:Have you ever seen people quarrelling over something elsewhere? What?

Answer : Last week while returning from school I saw two people quarrelling over some money-related issue. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 1:Does this kind of thing happen in your house or in any of your friend’s house? What do you think about this?

Answer : This kind of thing does not happen in my house, but in my friend Shreya’s house, she is not allowed to stay at a friend’s place, but her brother is allowed. I think these rules are discriminating and unfair.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Do you think that there should be different rules for girls and boys, women and men?

Answer : No, there should not be different rules for boys and girls, men and women. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:Think – what would happen if girls had to follow rules made for boys and boys had to follow rules made for girls.

Answer : If such happens, it will be unfair for the boys. So, the rules should be equal for all. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 1:If you were to write a different ending for this story, how will you end it?

Answer : If I write a different ending for this story, I would write that Pilloo Aunty would inform the kulfi-seller about his mistake. Phali will insist Pilloo Aunty pay the kulfi-seller for 7 kulfis, not 5. Pilloo Aunty will feel very happy because of Phali’s honesty.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Is there anyone in your family who is like Pilloo Aunty? Who?

I think in my family my mother is like Pilloo Aunty. She always inspires me to be honest.
[Students should mention their experience based on the above lines.]

Question 3:What would the children have thought if Pilloo Aunty had paid less money to the kulfi-seller? What do you think about this?

Answer : If Pilloo Aunty had paid less money to the kulfi-seller, then those children would think that such a dishonest act is acceptable, and they can take advantage of someone’s mistake. This would send a wrong message to the children. I would also think the same.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 1:What do you think Akshay will do?

Answer : I think Akshay will drink water because he is tired and thirsty.


Question 2:Why was Akshay confused?

Answer : Akshay was confused because when Anil served him water, he remembered his grandmother had asked him not to drink water and eat food in Anil’s house.


Question 3:Why do you think Akshay’s grandmother warned him not to drink even water in Anil’s house?

Answer : Akshay’s and Anil’s families are quite different. Maybe that is the reason why Akshay’s grandmother warned him not to eat or drink anything in Anil’s house.


Question 4:Do you know of anybody who thinks like Akshay’s grandmother?

Answer : One of my friend’s grandmothers thinks quite similar to Akshay’s grandmother.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:Do you agree with Akshay’s grandmother?

Answer : No, I disagree with Akshay’s grandmother.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6:What do you think Akshay should do?

Answer : I think Akshay should not discriminate between him and Anil and should drink the water given by Anil.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Talk about it

Question 1:If you were in Dhondu’s place, what would you do?

Answer : If I were at Dhondu’s place, I would solve the matter over a discussion. I would tell my elder uncle about my wish to buy a chakki machine.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Has it ever happened with you that you wanted to do something but the elders in the family did not allow you?

Answer : I always wanted to learn swimming, but my parents did not allow me to take swimming lessons. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:Who takes important decisions in your family? What do you feel about this?

Answer : In my family, both my parents make important decisions together. I think this is good because the crucial decisions are not taken by just one person but by both.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:How would you like if only one person made all the decisions for your family?

Answer : I would not feel good if only one person in my family made all the decisions. Before taking any decision, all the adult members should have a proper discussion.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 1:Have you ever disliked anybody’s touch? Whose touch did you dislike?

Answer : Yes, I disliked the inappropriate touch of a fellow passenger when I was travelling to my uncle’s house by train.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:If you were in Ritu’s place, what would you do?

Answer : If I were at Ritu’s place, I would not go to Meena’s house and inform my parents that Meena’s uncle had touched me inappropriately. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:What else can be done when such things happen? Discuss.

Answer : When such things happen, the children should inform their parents to take necessary actions against the offenders. If the child is uncomfortable sharing it with their parents, they can talk to other elderly persons with whom they are comfortable like teachers or relatives.


Question 4:Everybody’s touch is not the same. Ritu did not like it when Meena’s uncle held her hand, but she liked to hold Meena’s hand. Why do you think there was this difference?

Answer : There was a difference because Meena’s touch was friendly, but her uncle’s touch was inappropriate and uncomfortable.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now