NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 23 Pochampalli
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 23 – Pochampalli

Chapter 23 Pochampalli creates awareness about crafts in danger with a particular emphasis on weaving. The chapter describes how silk sarees are woven from the silk threads and how these are then sent to the shops. However, it also mentions that despite so much hard work, how weavers get a meagre wage that is insufficient for their sustenance. The text encourages the students to find about different occupations.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 23 Pochampalli in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 23: Pochampalli

Discuss

Question 1:Vani and Prasad learnt this beautiful craft from their family members. When they grow up, do you think they will be able to teach their children the skills of this craft?

Answer : When Vani and Prasad grow up, they will teach their children about this beautiful craft, which they learnt from their family members.


Write in your notebook

Question 1:Have you ever seen anybody weave something on a loom? What were they weaving and where?

Answer : Yes, I saw a documentary about weaving on the T.V. The weavers were weaving silk sarees in Kanchipuram, a city in Tamil Nadu.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:The threads of a saree are dyed. Do you know of any other thing that is dyed?

Answer : Cotton threads and hair are also dyed.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:If you visit Vani’s village it seems as if the entire village is weaving sarees. Do you know of any other work which many people living in one place do?

Answer : Yes, pottery and idol-making are such work, done by many people living in one place.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:Do they make some article?

Answer : They make earthen pots and idols.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:Find out the process of making the article? What are the different steps?

Answer : Step 1: A dough of fine clay is prepared after removing air bubbles from it.
Step 2: Now, the clay is placed on the potter’s wheel. Using the wheel, we can give desired shapes to the clay dough.
Step 3: After making the pots, they are dried under the sun and baked in the kiln.

Step 4: After the pots are hardened, they are coloured.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6:Do men and women do different kinds of work to make this article?

Answer : No, both men and women do the same kinds of work to make this article.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7:Do children also contribute in making this article?

Answer : Yes, children also contribute in making this article. They help in the preparation of the clay dough.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out and write

Question 8:Talk to an ironsmith, a carpenter and a potter about the nature of their work.

Answer : An ironsmith makes things made of iron.
A carpenter makes wooden articles and furniture.
A potter makes earthen pots and vessels.


Question 1:Talk to an ironsmith, a carpenter and a potter about the nature of their work.

Answer : An ironsmith makes things made of iron.
A carpenter makes wooden articles and furniture.
A potter makes earthen pots and vessels.


Question 2:Where did they learn to do their work?

Answer : The ironsmith learnt his craft from a local professional. The potter and the carpenter learnt their crafts from their family members.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:What else did they need to learn to be able to do this work?

Answer : The potter needed creativity and skill, the carpenter needed knowledge about shaping wood with sharp tools, and the ironsmith had to deal with heavy and sharp equipment.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:Have they taught this work to anybody in their family, or to anyone else?

Answer : I have seen the potter teaching his craft to his children.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:The table below has a list of different kinds of work that people do. Do you know people who do such work? Write their names in the first column. In the next column write from whom have they learnt their work?

Kind of work Name of people you know who do this work Where did they learn this work from?
Cloth weaving Prasad and Vani’s parents From their elders
Cooking    
Cycle repair    
Flying aeroplanes    
Sewing and embroidery    
Singing    
Making shoes    
Flying kites    
Farming    
Cutting hair    

Answer : Yes, I know people who do such work.

[Students should mention their experience based on the above lines.]

Kind of work Name of people you know who do this work Where did they learn this work from?
Cloth weaving Prasad and Vani’s parents From their elders
Cooking Sangeeta From her mother and her aunt.
Cycle repair Bittu From his father.
Flying aeroplanes Ritu Rathee Taneja From a reputed pilot training school
Sewing and embroidery Nandini From a tailor.
Singing Ravi From his mother.
Making shoes Chetan From his father.
Flying kites Akash and Shivesh From their elder brothers.
Farming Bholu From his father.
Cutting hair Anil From a hairstylist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now