NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 24 Home and Abroad
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 24 – Home and Abroad

Class 4 EVS Chapter 24 gives a comparative view of Abu Dhabi and Kerala with respect to food, clothes, weather, vegetation, and lifestyle. NCERT Class 4 EVS Home and Abroad encourages the kids to identify Indian and foreign currencies..

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 24 Home and Abroad in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Home and Abroad in PDF

Chapter 24: Home and Abroad

Question 1:You can also make a small report comparing Abu Dhabi with the place where you live. You can use some of these points mentioned below while writing the report. You can also draw pictures or put photographs.
• The climate and weather
• What people wear
• The trees and plants
• The kind of buildings
• The traffic on the roads (kinds of vehicles)
• The common food items
• The languag

Answer : I live in the state of West Bengal in India.
The differences between West Bengal and Abu Dhabi according to the points given above are—

  Abu Dhabi West Bengal
The climate and weather Abu Dhabi has a hot and humid climate throughout the year. West Bengal has a tropical climate in the southern part and a humid subtropical climate in the north.
What people wear Men in Abu Dhabi commonly wear People of West Bengal commonly
  kandura and agal; women wear burqa and hijab. wear panjabi, pyjama, shirts, pants and saree.
The trees and plants Only date palm trees grow in Abu Dhabi Trees such as mango, guava, neem, tulsi, etc., grow in West Bengal.
The kind of buildings High rise buildings are seen in Abu Dhabi. Thatched houses to tall buildings, all can be seen in West Bengal.
The traffic on the roads (kinds of vehicles) Mostly expensive cars are seen on the roads of Abu Dhabi. Cycles, cars and bikes, scooters, public vehicles ply on the roads of West Bengal.
The common food items The common foods items in Abu Dhabi are madrouba, dajaj salona, harees, dates The common food items in West Bengal are rice, fish curry, luchi, rasgulla, etc.
The language The people of Abu Dhabi speak Arabic and English. The people of West Bengal speak mostly Bengali, along with Hindi and English.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Why do you think many trees cannot grow in desert areas?

Answer : In desert areas, many trees cannot grow because trees need a sufficient amount of water for their growth, which is not available in deserts.


Question 3:Do you have any relatives who live in another country?

Answer : Yes, my maternal uncle lives in Australia.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:How long have they lived there? Did they go there for studies or for work? Was there any other reason?

Answer : He has been living there for 20 years. He went there for studies, and after finishing his education, he got a lucrative job there. So, he did not come back and started living there permanently.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:Look at these currency notes Write the value of each note in the box near its picture.

Qn1.PNG

Qn2.PNG

Qn2.PNG

Qn2.PNG

Answer :

Qn1.PNG

Qn2.PNG

Qn2.PNG

Qn2.PNG


Question 6:To which country does this currency belong? How did you know?

Answer : The given currency notes belong to India. I knew it because the Reserve Bank of India in writing is printed on the notes.


Question 7:Whose picture can you see on the notes?

Answer : I can see Mahatma Gandhi’s picture on the notes.


Question 8:Can you find any number on the notes (other than the value)?

Answer : Yes, I can see the serial numbers on the notes.


Question 9:Do you think that two notes can have the same number?

Answer : I have found that two notes cannot have the same number.


Question 10:Take a ten rupee note and observe it carefully. How many languages can you see on the note?

Answer : I can see fifteen different languages on the note.


Question 11:Write the name of the bank given on the note.

Answer : The bank’s name given on the notes is the Reserve Bank of India.


Talk about it

Question 1:

Qn1.PNG

Answer :

Qn2.PNG


Question 2:How many of these coins do you recognise?

Answer : I can recognise all the coins in the picture —fifty paisa coins, one-rupee coin, two-rupee coin, five-rupee coin.


Question 3:What is written on each coin other than the value?

Answer : Other than the value, the name of our country India and the year in which the coin was manufactured is written.


Question 4:Look at these notes. Do they all belong to India? Put a circle around notes that are not Indian. Find out which country do they belong to.

Qn2.PNG

Answer :

Qn2.PNG

In the above picture, the notes which are not circled belong to India. The circled notes belong to—

Qn2.PNG

England

Qn2.PNG Qn2.PNG

The United States of America

Qn2.PNG Qn2.PNG

Oman

Qn2.PNG Qn2.PNG

China

Qn2.PNG Qn2.PNG

China

Qn2.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us