NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 25 Spicy and Riddles
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 25 – Spicy Riddles

Class 4 EVS Chapter 25 introduces the world of spices to the children. They get to know the names and characteristics of commonly used spices through interesting riddles given in the text. Also, through the chapter Spicy Riddles Class 4 EVS, the young learners are encouraged to ask their elders about the spices used in their kitchens.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 25 Spicy Riddles in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Spicy Riddles in PDF

Chapter 25: Spicy Riddles

Question 1:I can be powdered fine
To make food hot and spicy,
If too much of me is added
I make you gasp – shheee… shheee…
Your eyes and nose begin to water
And you cry!
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn1.PNG

Answer : Chilli.


Question 2:IGrind me and powder me –
To make your food look yellow,
I am mixed in oil by granny
And applied to wounds quickly,
I heal all wounds – big and small,
That is why I am loved by all!
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn2.PNG

Answer : Turmeric.


Question 3:Small and round like a pearl,
I am black when I am whole.
I can be powdered coarse or fine
A sharp and spicy taste is mine,
Whether it is salty or sweet
I am added as a special treat,
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn3.PNG

Answer : Black pepper.


Question 4:I am a small and skinny chap
Sometimes I am brown and
sometime black,
Added to hot oil and ghee
I spread my fragrance all around me,
When I am roasted.
Curd and jaljeera are favourite to me.
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn4.PNG

Answer : Cumin.


Question 5:I look like Zeera though green am I,
To make your stomach
healthy I always try,
Eat me always after your meal
I refresh your mouth, you
surely feel,
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn5.PNG

Answer : Fennel.


Question 6:I look like a nail but a bud am I,
Chocolate brown colour and a
strong smell have I.
When your toothache
makes you shout,
I soothe the pain in your mouth.
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?

Qn6.PNG

Answer : Clove.


Question 7:INow try and make your own riddles about two other spices. Ask those riddles in your class. Draw pictures of the two spices in your notebook and write their names.

Answer :

I am from Kashmir,
I look like small threads
I am orange in colour,
I have a mild sweet smell,
I make sweets and rice dishes flavourful
But I am very expensive.
Who am I?

Qn7.PNG

I am saffron.


I am a seed,
I am used in meat dishes and biriyani,
I have a pungent smell
I am little sweet in taste.
Who am I?

Qn7.PNG

I am nutmeg.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8:Find out which spices are used in your house for cooking. Make a list and look at your friends’ lists too.

Answer : The spices used in my home for cooking food are—
• Turmeric powder
• Coriander powder
• Cumin powder
• Chilli powder
• Whole spices like cardamom, cinnamon, cloves, and bay leaf.
I compared my list with my friend’s, and they too had these spices in their list.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9:FWhen your grandparents were young, which spices were used most in their kitchens? Find out from them and write here.

Answer : When my grandparents were young, the spices they used most in their kitchens were bay leaves, cumin seeds, coriander seeds and turmeric.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10:Name one spice which is put into both sweet and salty things.

Answer : Cardamom is a spice used in both sweet and salty food dishes. Even cinnamon is also used in such cases.


Question 11:Find out what is put into food to make it taste sour.

Answer : Tamarind or vinegar is put into food to make it sour.


Question 12:Find out whether any spices are grown in your area. Write their names here.

Answer : The spices grown in my area are coriander, turmeric and chilli.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 13:FBring some whole spices to class. Write their names in the table. Close your eyes and try to recognise each spice by smelling and touching each one in turn. Put a () mark in front of the ones you recognise. If you do not recognise any, put a () mark.

No Smell Touch Name of the spice
1.      
2.      
3.      
4.      
5.      

Answer :

No Smell Touch Name of the spice
1. Subtle and sweet aroma Rough surface Cardamom 
2. Very sweet and spicy pungent aroma Wooden texture, rough Cinnamon 
3. Sharp aroma Rough and round-shaped Black pepper 
4. Intensely spicy-sweet warm aroma Rough and star-shaped Star anise 
5. Sharp hot smell Smooth Red chilli 

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Let us try making a spicy potato chaat!

Question 1:FDid you enjoy the potato chaat?

Answer : Yes, I enjoyed the sour and spicy flavour of the potato chaat.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Just imagine, if there were no spices to make the potato chaat, how would it taste?

Answer : If there were no spices to make the potato chaat, the chaat would have tasted bland.


Question 3:Try to learn and make a different kind of chaat and enjoy it with all your friends in class.

Answer : My friends and I made papdi chaat in class, which tasted delicious. It was crispy, spicy and tangy in flavour.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4:How do spice-less and very spicy things feel on your tongue?

Answer : Spice-less dishes do not activate the taste buds present on our tongue. Very spicy dishes generate a burning sensation on our tongues.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us