NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 26 Defence Officer: Wahida
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 26 – Defence Officer: Wahida

Chapter 26 Defence Officer: Wahida sheds light on the inspiring story of Lieutenant Commander, Wahida Prism. The chapter depicts her struggles and accomplishments to motivate the kids. It mentions the different occupations in the defence forces and also the notable female personalities of India.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 26 Defence Officer: Wahida in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 26: Defence Officer:Wahida

Question 1:Do you know anyone who is in defence services? Is the person in the Navy, Army or Air Force?

Answer : Yes, my cousin is in the defence services. He is a Major General in the Indian Army.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What work do they do in the force?

Answer:My brother performs major tactical operations in the Indian Army and conducts sustained battles.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:Would you like to join the defence services?

Answer : Yes, I want to join the defence services to serve my nation.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Which of the three would you like to join – the Army, the Navy or the Air Force?

Answer:I want to join the Indian Air Force because I want to be a pilot and serve my country.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: In which other jobs do people wear uniforms as in defence services?

Answer:Police personnel, railway ticket checkers, pilots, mail carriers, paramilitary forces wear uniforms as defence services.


Question 6: Wahida works as a doctor in the Indian Navy. Can you name five other occupations in the Navy?

Answer:Five other occupations in the Navy are—
1. Captain
2. Vice Admiral
3. Cryptologic Technicians
4. Cook
5. Intelligence Specialists


Question 7: Have you ever seen a parade? Hold a parade in your own school and try giving thirty-six-commands – for example, “Parade, Eyes Right”, “Don’t move”, “Close in”, “Open file”. Can you add some more commands to this list?

Answer:Yes, I have seen parades in my school. I tried to hold a parade in my school but could not make it up to thirty-six commands. If I have to add some more commands to the list, I will add- Parade Attention! Turn right, Turn left, Halt.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Talk to a doctor and find out about her/his work.

Answer:I talked to my friend’s mother, who is a doctor. She told me that she goes to the hospital every day to treat her patients. She diagnoses all her patients thoroughly to investigate what kind of diseases they have and then prescribes medicines.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: Do you know any woman who has done something unusual? Talk to her in the same way as we talked to Lt. Cdr. Wahida Prism. Think of the questions that you will ask. Find out why she has chosen that work. What were the difficulties she faced in her life?

Answer:I do not know any women personally who have done something unusual but I have seen many such talented women on television like Tulsi Gowda, Kalpana Chawla, and Mary Kom. If I ever get the chance to meet Tulsi Gowda, I will ask her how she was able to learn and gather so much knowledge about trees? How did she feel when she received the prestigious Padma Shri Award from Ram Nath Kovind? How did her interest in plants grow? Apart from being an environmentalist, she is constantly working for the development of local tribal women. So, did she face any difficulty while doing such works?
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now