NCERT Solution Class 4 EVS Chapter 27 Chuskit Goes to School
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 27 – Chuskit Goes to School

Chuskit Goes to School deals with the difficulties faced by disabled children. The chapter teaches the kids to be sensitive and helpful to such disabled people so that their lives become a little better. NCERT Class 4 EVS Chapter 27 also mentions the need for wheelchair-friendly ramps and stairs for the swift movement of disabled people.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 27 Chuskit Goes to School in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Chuskit Goes to School in PDF

Chapter 27: Chuskit Goes to School

Chuskit’s Dream

Question 1:How do you go to school?

Answer : I go to school by school bus.
[Students should mention their experience based on the above lines.


Question 2: Find out where Ladakh is. What kind of a place is it?

Answer:Ladakh is situated in the northern part of India. It is a high-altitude cold desert.


Chuskit’s Chair

Question 1:What are the things that you enjoy doing in school?

Answer : I enjoy playing with my friends in school. I also enjoy the music classes.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Do you like going to school?

Answer:Yes, I like going to school. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Would you like it if you never could go to school?

Answer:No, my life would be miserable if I could never go to school. I will miss my friends and my teachers. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Talk about it

Question 1: Who all helped Chuskit to reach school?

Answer:The people who helped Chuskit reach school were Abdul, the Headmaster, and the teachers and children of the school.


Question 2: If you were Abdul, what would you have done?

Answer:If I were Abdul, I would help Chuskit and many other handicapped children reach school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: At last, Chuskit could reach school. Do you think that she may face some difficulties in school? What kind of difficulties? If you were Chuskit’s friend, how would you help her?

Answer:Yes, I think Chuskit will face some difficulties at school too. Chuskit moves on her wheelchair, and so for free movement in school, she will need handicapped-friendly stairs or ramps. If I were Chuskit’s friend, I would have helped her move around the school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Do you have ramps in your school on which a wheelchair can move?

Answer:No, in our school, we do not have ramps or stairs on which a wheelchair can move.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Do you know any child near your house who cannot go to school because of some difficulty? Would you like to help such a child? How will you help?

Answer:A girl in my neighbourhood does not attend school because of her blindness. I want to convince her parents to send her to the school for the blinds where she can study as well as play.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6 : Look at the buildings around your house. Can a wheelchair go inside the building?

Answer:There is a shopping mall near my house where wheelchairs can easily go inside because of the ramps.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 1:Draw pictures of a ramp and a wheelchair in your notebook.

Answer :

Qn1.PNG

Qn1.PNG
Wheelchair

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Why not make your own bridge? For this, use material that you can find around you – Ice cream sticks, plastic spoons, small sticks, rope, string etc. Your friends can also make bridge.

Answer :

Qn1.PNG
I have made a bridge with ice-cream sticks.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Talk about it

Question 8:

Qn1.PNG
Help Chuskit to reach school

Answer :

Qn1.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us