NCERT Solution|PDF|Class 4|EVS Chapter 5|Anita and the Honeybees
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 5 Anita and the Honeybees

Chapter 5 Anita and the Honeybees makes us aware of one of the most fundamental rights of a child—the right to education. The chapter expresses this thought through the story of Anita and how she pursues her dream of higher study along with bee-keeping. It also covers the concepts of bee-keeping, production of honey from flower nectar, the behaviour of social animals like ants, etc.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 5 Anita and the Honeybees in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 5: Anita and the Honeybees

Question 1:Find out how much money do you spend in one year for various school related things
Things Money Spent
1. Travel to school and back
2. Notebooks
3. Pens-Pencils/Stationery
4. Uniforms
5. School bag
6. Lunch Box
7. Shoes
8. Other Things (i)
(ii)
Total

Answer :
Things Money Spent
1. Travel to school and back 800
2. Notebooks 1000
3. Pens-Pencils/Stationery 300
4. Uniforms 1000
5. School bag 550
6. Lunch Box 300
7. Shoes 450
8. Other Things (i)School fee 2000
(ii) Pocket money 400
Total 6800


Question 2: How much money did you spend on your books this year?

Answer: I spent about 3000 rupees this year on books.


Question 3: What kind of school uniform would you like to wear? Draw a picture of it in your notebook and colour it.

Answer: I want to wear a blue skirt, white shirt and a red tie as a school uniform.

Qn2.PNG


Question 4: Make two groups in the class. Debate the topic— ‘We should have uniforms in school.’

Answer: I support the topic “We should have uniforms in school”. I think a uniform is convenient for school as one does not have to buy too many clothes. A school uniform brings unity among the student. Nobody will have a chance to tease others about their clothes. So, I think school uniform is necessary for each student.


Let us Talk

Question 1: Do you know someone who wanted to study, but could not do so? Talk about them in the class.

Answer: Yes, I have a friend Sheela who wanted to study but could not. Her mother is a housemaid, and her father died last year in a road accident. Since then, her mother is supporting the whole family by doing odd jobs. Still, she is not earning enough to support the family and send her daughter to school.


Question 2: Every child has a right to free education upto Class VIII. Do you think that all children are able to study up to Class VIII? Discuss.

Answer:Although every child has the right to free education up to Class VIII, I do not think all of them can study up to Class VIII. In our country, the government provides all kinds of facilities to promote free education but many parents do not realize the importance of education. Many girls drop out of school in Class VI and Class VII because their parents think they do not need to be independent. They prepare their daughters for marriage, teach them how to do household tasks. In the case of boys, too, they drop out of school and start earning to support their family.


From School to Bee-keeping

Question 1: Have you seen any insects near flowers? Find out their names and write.

Answer: Yes, I have seen many insects near flowers. Their names are honeybee, hornet and butterfly.


Question 2: Draw and colour their pictures in the notebook.

Answer:

Qn2.PNG Qn2.PNG

Qn2.PNGButterfly


Question 3: Why do you think they come to the flowers? Find out.

Answer: All insects come to the flower to collect nectar, a liquid material. Honeybees produce honey from such flower nectar.


Question 4: When honeybees fly, there is a kind of sound. Can you try to copy this sound?

Answer: When honeybees fly, they produce a buzzing kind of sound. The buzzing sound is produced when they move their wings while flying.


Find out

Question 1: What do people in your area put on the part of the body where the bee has stung?

Answer: When a bee stings, people in my area put soda, apply toothpaste and cold compress on the affected area.


Question 2: Draw a picture of a honeybee in your notebook. Colour it and give it a name.

Answer:

Qn2.PNG

This is a honeybee. Its name is Rico.


The litchi trees come to flower in February. I put all my four boxes near the litchi orchards. I got 12 kilograms of honey from each box. I sold this honey in the market. This was my first earning from my bees. Now I have 20 boxes.

Question 3: What will be the total cost of Anita’s 20 boxes?

Answer: As mentioned later in the text, Anita and other people in her village get Rs. 35 for one kilogram of honey. So, if we calculate the total cost of Anita’s 20 boxes will be— 1 kg honey = Rs. 35
So, 12 kg of honey = 35 12 = Rs. 420
As she will earn 420 rupees from one box,
For 20 boxes she will earn = 420 × 20 = Rs. 8400
So, the total cost of Anita’s 20 boxes will be Rs. 8400.


Find out

Question 1: Anita and others in her village get Rs.35 for one kilogram of honey. How much does one kilogram of honey cost in your town?

Answer: In my town, one kilogram of honey costs around 290 rupees.


Question 2: What are the different colours of honey that you have seen?

Answer: I have seen different colours of honey—light yellow, golden and dark brown.


Question 3: Is honey used in your house? What is it used for?

Answer: Yes, honey is used in my house. My mother adds honey as a sweetener to make different sweets like laddoo and barfi. I also drink warm water with honey and lemon every morning as it is good for my health.


Question 4: Which are some other insects that live together in a group, like honeybees?

Answer: Many insects live together in a group like honeybees, such as ants and termites.


Question 5: Have you seen where ants live?

Answer: Ants live in anthills made with soil and small gravel.


Question 6: What kind of eatables attract ants? List them.

Answer: Mostly sweet things like sweets, sugar, honey, and dead insects attract ants.


Question 7: Look at a line of ants. What is its colour?

Answer: The colour of ants is black, red or brown.


Question 8: Have you been bitten by an ant? What was the ant like – black or red, big or small?

Answer: Yes, once I was bitten by an ant. It was very painful. The ant was black and big.


Question 9: Do ants ever come near you? When?

Answer: Yes, when I eat any sweet food, and some of it falls on the ground or my clothes, ants often come near me.


Question 10: Look carefully at some big and small ants. How many legs does an ant have?
Big ant ______________
Small ant ____________

Answer: Both big and small ants have six legs.


Question 11: Draw an ant in your notebook and colour it.

Answer:

Qn2.PNG


Question 12: While eating peanuts you probably throw away the shells. Why don’t you try to make some insects by using the shells. Do not forget to colour them.

Answer: This is how I made an insect by using a peanut shell. I stuck the peanut shell on a piece of paper and coloured it yellow. I made its eyes and mouth with a black sketch pen.

Qn2.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now