NCERT Solution|Class 4|EVS chapter 8|Reaching Grandmother's House
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 8 Reaching Grandmother’s House

Chapter 8 Reaching Grandmother’s House offers an insight into the different modes of transportation and specific details about train journeys. It enables the kids to study a railway ticket and railway timetable and process the information gathered from there. Finally, the chapter also provides a scope to explore the art of diary-writing.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 8 Reaching Grandmother’s House in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 8: Reaching Grandmother’s House

Question 1:Omana travelled by different kinds of transport after she got down from the train. Can you remember what these were?

Answer : After Omana got down from the train, she travelled to her grandmother’s house by autorickshaw, a bus and a ferry.


Question 2: On which vehicles have you travelled?

Answer: I have travelled by cars, buses, autorickshaws, hand-drawn rickshaws and trains.


Question 3: Which ride did you enjoy the most? Why?

Answer: Whenever I travel by train, I enjoy my journey to the fullest. I find travelling by train to be the most interesting because I get to see many types of landscapes, people, their culture, food habits, different villages, towns, cities, stations, bridges, tunnels and many more.


Question 4: Omana left Ahmedabad on 16 May. How many hours did it take for her to reach Ammumma’s place?

Answer: It took Omana around 35 hours and 75 minutes to reach Ammumma’s place.


Question 5: Have you ever been on a long journey? Where did you go?

Answer: Yes, I went to my aunt’s place in Kochi with my family by train. It was a long journey and lasted for 36 hours 40 minutes.


Question 6: Name the different kinds of transport that you used during the journey.

Answer:After the train journey, we took a bus to reach my aunt’s house.


Question 7: How long did your journey take?

Answer: Well, the total journey took almost 40 hours.


Question 8: Omana’s Appa bought tickets for the train and the bus. Can you think of other means of transport for which we need to buy tickets?

Answer: We have to buy tickets for all types of public transports unless we use personal vehicles like cars, cycles, and motorbikes.


Question 9: Sometimes we need to buy tickets to enter a place. Can you think of such places?

Answer: We have to buy tickets when we enter museums, zoos, amusement parks, and botanical gardens.


Question 10: Look at this picture of a railway ticket. Find the following information
on the ticket and circle them with different colours and discuss.

Qn2.PNG

(i) The train number ___________________________________
(ii) The date of the start of the journey ________________________
(iii) The berth and the coach numbers _________________________
(iv) The fare (the cost of the ticket) ___________________________
(v) The distance (in km) ___________________________________

Answer:

Qn2.PNG

(i) The train number is 9037, marked by the orange circle.
(ii) The date of the start of the journey is 24 December, 2006, marked by the blue circle.
(iii) The berth numbers are 21 LB, 22 UB and 23 SL. A1 is the coach number. Both are marked by the green circle.
(iv) The fare (the cost of the ticket) is Rs. 2578/- (two thousand five hundred and seventy-eight rupees only), marked by the purple circle.
(v) The distance (in km) is 643 kilometres, marked by the yellow circle.


Question 11: Write what other information you can find out from the ticket.

Answer: Few other information I got from this ticket are—
(i) Two adults and one child are travelling. The ticket shows their age and gender.
(ii) They are travelling from Bandra Terminus to Ratlam Junction.
(iii) The PNR number of the ticket is 820-6449755.
(iv) Ticket number is 68250918.
(v) Class of the train is 2A.
(vi) Name of the train is Avadh Express.
(vii) Time of departure is 14:36 (i.e., 2:36 pm)


A railway time-table gives details about the route of every train – the stations along the route, what time the train will reach and leave each station, the distance covered, etc. We can buy a railway time-table from a railway station. Some portions of the time-table for the route of the train on which Omana travelled are given. Look carefully at it and answer the following questions.

Qn2.PNG

Question 12: Circle the names of all the stations in the table that are mentioned in Omana’s diary.

Answer:

Qn2.PNG


Question 13: From which station did the train start?

Answer:The train started from the Gandhidham station.


Question 14: How many minutes did the train stop at Ahmedabad station?

Answer: At Ahmedabad station, the train stopped for 20 minutes.


Question 15: On which day of the journey did the train reach Madgaon?

Answer: The train reached Madgaon station on the second day of the journey.


Question 16: Sunil and Ann got off at Kozhikode station. Omana got off at Kottayam station. How many hours does the train take to reach Kottayam from Kozhikode?

Answer: The train takes 6 hours to reach Kottayam from Kozhikode.


Question 17: What is the distance that the train travelled over the whole route?

Answer: The train travelled 2649 kilometres throughout the whole journey.


Question 18: How many kilometres did Omana travel by train?

Answer: Omana travelled 2418 kilometres by train from Gandhidham to Kottayam.


Question 19: Would you like to keep a diary? Take a notebook or a diary. Every day for a week, write about what you did. Also write your thoughts and feelings. Share your diary with your friends.

Answer:

I would love to keep a diary because I would be able to look back and remember the past events of my daily life after a few years.
My Diary—
Monday: Today, I woke up so early. My mother made some tasty vadas for breakfast. Since I had school, I left home at 8.30 a.m. At school, I had a wonderful time with my friends. We played football during lunchtime. I came back home at 5 p.m.
Tuesday: Today I had a maths test at school. Our teacher checked our notebooks and told us we all were doing well. My mother was not feeling good in the morning, so she did not cook anything. I bought some biscuits from the school canteen, came back home. Father made dinner. Slept early.
Wednesday: Today, I did not go to school. I was looking after my mother as she was not well. She was suffering from a fever. My father called the doctor in the evening, and he prescribed some medicines for her.
Thursday: Today is a good day because my mother is quite well now. She cooked the tastiest khichdi for me. I went to school. I learned that the District Inspector will come to visit tomorrow. I came back early as the last few classes were suspended at school.
Friday: Today I went to school very early. Many of my friends performed in front of the District Inspector. It was a good day. I came back early.
Saturday: I am so tired today. I went to a movie with my family. We had dinner together at a dhaba. I ate too much.
Sunday: I have been busy preparing my lessons since morning as our annual exams start in the coming week. Everybody is studying hard. I did not get much time to play with my friends. Going to bed early today.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now