NCERT Solution|PDF|Class 4| EVS chapter 9 |Changing Families
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 9 Changing Families

Chapter 9 Changing Families describes what a family is and talks about the changes in a family owing to the arrival of a new baby, marriage, transfer to a new place or the demise of a family member. The chapter portrays the dynamics of relationships among family members. The law on child marriage is also mentioned in the text.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 9 Changing Families in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 9: Changing Families

Look at the Pictures and Write

Qn2.PNG

Question 1: Who were the members of Nimmi’s family before the arrival of her baby sister?

Answer : Before the arrival of Nimmi’s sister, her family consisted of her father, mother, grandmother, uncle, and herself.


Question 2: How many members are there in Nimmi’s family now?

Answer: Nimmi’s family now consists of six members.


Let us talk

How do you think the lives of Nimmi’s family members have changed after the arrival of the new baby? For example –

Question 1: How will Nimmi spend her day now?

Answer: Nimmi will play with her little sister and also look after her.


Question 2: What new work will her mother do now?

Answer: Her mother now will look after the baby, bathe her and feed her.


Question 3: There will be a change in the daily work of Nimmi’s father, grandmother and uncle with the arrival of the new baby. Can you tell how?

Answer: With the arrival of the new baby, Nimmi’s father, grandmother, and uncle’s responsibilities will change as they have to look after the new family member, play with her and buy the things the baby requires.


Question 4: Has a small brother or sister been born in your home or in any house in your neighbourhood?

Answer:Yes, two years back, my younger brother was born.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: How does it feel to have a new baby at home?

Answer: It feels very exciting to have a new baby at home. One can spend the entire day just by looking after the baby and playing with it. Nobody gets bored in the family.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: How have things changed at home with the new baby?

Answer: When my brother was born, my father took a long leave from work to help my mother. After four weeks, my grandmother came to our place from our hometown. She also helped my mother by taking care of us. My father resumed his work after a week. We all were very careful about handling the baby and looking after him.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find out all about the youngest child in your home or in the home of a relative. Then write –

Question 7: When was the baby born?

Answer: The baby was born on 2nd December 2019.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Is the baby a boy or a girl?

Answer: It is a baby boy.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: How are you related to him or her?

Answer: I am his only elder brother.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: Where was the baby born?

Answer: The baby was born in a hospital.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: Who does the baby look like?

Answer:The baby looks like my mother. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 12: What is the colour of his or her hair?

Answer: His hair colour is black.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 13: What is the colour of his or her eyes?

Answer: His eye colour is dark brown.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 14: Does the baby have any teeth?

Answer: Yes, the baby now has milk teeth.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 15: What do we feed the baby with?

Answer: The baby is fed milk and soft foods like mashed rice, dal, boiled vegetable soup, soft-boiled eggs, fruit juice, etc.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 16: What is the baby’s length?

Answer: The baby’s length is 85 centimetres.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 17: How many hours a day does the baby sleep?

Answer: The baby sleeps for about 12 hours a day.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 18: What different sounds does the baby make?

Answer: The baby makes a variety of sounds when he laughs, cries, and tries to speak in his own way.


Question 19: Who does the baby stay with most of the time?

Answer: My mother stays with the baby most of the time.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 20: Stick a photograph of the baby or draw a picture in your notebook.

Answer: Here comes a hand-drawn picture of my baby brother.

Qn2.PNG


New Place

Qn2.PNG

Question 1: When Tsering’s father showed the letter to his family, how do you think the different members would have felt?

Answer: When Tsering’s father showed the letter to his family, they all felt very happy for him getting a promotion. They felt sad too because they had to relocate to a new place far away from their neighbours, relatives, and friends.


What will change in Tsering’s family after his father’s transfer? For example –

Question 2: Who from Tsering’s family will live with his father at the new place? Which school will Tsering go to now? Will he have new friends?

Answer: From Tsering’s family, he and his mother will be staying with his father at the new place.
Tsering will go to a new school at the new place.
Tsering will definitely make new friends.


Question 3: Has anybody in your family moved to a new place because of work?

Answer: Yes, my paternal uncle with his family moved to a different place when he took up a new job.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What do you feel about this change?

Answer: I felt very sad at that time. We used to stay together as a family. I used to play with my cousin sisters. When they left, I started feeling alone.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Is there anyone in your class or school who has come to your school from another place? If so, talk to him or her.

Answer: Yes, there is a boy named Shiva. He is not in our class. He is in Grade 5. His family came from Assam one year ago as his father got transferred. Here he lives with his parents and sister. He said he had a big family back in Assam.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Where has she or he come from?

Answer:He has come from a town named Haflong in Assam.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: What was his or her old school like?

Answer: His old school was in Haflong, and it was built on a hilltop. So, he and his friends used to walk along the sloping roads to reach their school. The school building was huge and had a big playground at the centre.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: What does he or she find different here?

Answer: For Shiva, moving to Kolkata was a different experience because, unlike Haflong, a quiet hill station, Kolkata is a very busy metropolitan city. There are many vehicles on the roads, tall buildings, different shops selling various goods. There is less greenery, and the city is always bustling with people. The food and the language are quite different for him.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: Does he or she like the change?

Answer: Shiva said that he misses his old friends and school. But now he has made new friends here and is gradually liking the city. He has grown fond of the food here and enjoys visiting the nearby shops on the weekends. He has also started learning the local language.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Let us Talk

Question 1: Do you think that there will be any change in Nazli’s family after this wedding? What will change?

Answer: Yes, there will be changes in Nazli’s family because, after the wedding, a new member will join the family, and Nazli will get a new sister-in-law.


Question 2: Do you think there will be changes in the home from where the new bride has come? What kind of changes?

Answer: Yes, the home from where a new bride arrives always goes through some changes. Family members of the bride try hard to adjust without her. The parents of the bride miss her very much.


Question 3: Talk to your mother and aunts in the family. Ask them about where they lived, before they got married.

Answer: My mother and aunts used to live in a different city far away from where we live now.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Who were the members in their families then?

Answer: At their maiden home, they used to live with their parents and grandparents.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Has anybody in your family been married recently? Who?

Answer: Yes, my maternal uncle got married very recently.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Talk to your classmates and write all about what happens during weddings in their families.

Answer: All family members, friends, and relatives gather to bless the newlyweds during the wedding. One of my friends recently attended her cousin’s wedding in Delhi. The ceremony took place in the afternoon in a beautiful bungalow which was decorated with flowers and lights. There was music and delicious food for the guests.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: What kind of special food is cooked?

Answer: Many mouth-watering food items like halwa, puri chole, malai paneer, sweets, ice-creams were served among the guests.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: What special clothes do the bride and bridegroom wear?

Answer: The bride wore a beautiful pink lehenga, while the groom wore a light blue sherwani and pagdi.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: What kinds of songs and dances are performed at weddings?

Answer: At weddings, folk songs and shehnai are played. People like to sing and dance together.


Question 10: What did you see at the wedding that you attended? Draw some pictures in your notebook. Then look at the pictures drawn by your classmates.

Answer: I saw the bride and groom. Both of them looked gorgeous. Delicious food was being served. The place was decorated beautifully. Photographers were clicking pictures. Everyone wore nice traditional clothes. The bride and the groom received many gifts from the guests. It was a happy occasion.

Qn2.PNG

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


We saw changes taking place in the families of Nimmi, Tsering and Nazli because of different reasons.

Write down the reasons for these changes

Question 1: In Nimmi’s family –

Answer: In Nimmi’s family, changes happened because a new baby had arrived.


Question 2: In Tsering’s family –

Answer: In Tsering’s family, changes happened because his father got a promotion and transferred to a new place.


Question 3: In Nazli’s family –

Answer: In Nazli’s family, changes happened because her oldest cousin brother got married.


Question 4: There can be many reasons for changes in families. Can you think of some more reasons?

Answer: There could be many other reasons that cause changes in families, like, a family member’s death, or separation between parents.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Talk to three old people – one from your family, one from your friend’s family and one from a family in your neighbourhood. Ask them these questions and fill in the table.
Question Your family Friend’s family Neighbour’s family
Since how many years has your family been staying here?
Where did your family live before coming here?
How many members are there in your family today?
How many members were there in your family 10 years ago?
What were the reasons for the changes in your family in the last 10 years?
How do you feel about all these changes?
What problems do you face with changes in technology.

Answer:
Question Your family Friend’s family Neighbour’s family
Since how many years has your family been staying here? 10 years 6 years 20 years
Where did your family live before coming here? We used to live in Patna. His family used to live in Chennai. Their family has always been living here.
How many members are there in your family today? We have six members in our family. He has four members in his family. They have eight members in their family.
How many members were there in your family 10 years ago? We had nineteen members. He had fourteen members. They had twenty members.
What were the reasons for the changes in your family in the last 10 years? My father was looking for better jobs, and so we shifted here. My younger brother was also born here. His father shifted here because he got promoted and transferred. He lost his grandmother two years back. They had very little change in their family. One of their family members got married five years back, and two new members arrived in the family last year.
How do you feel about all these changes? I feel good. I am very happy as I have a brother. He misses his grandmother very much. They spend the whole day with the babies.
What problems do you face with changes in technology. I am spending more time with my mother’s mobile phone. It hampers my studies. He says his eyesight is getting poor as he spends too much time playing video games on the computer. They are using technology in a controlled manner.
mother’s mobile phone. It hampers my studies He says his eyesight is getting poor as he spends too much time playing video games on the computer.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


My Family–Yesterday, Today, Tomorrow…

Question 1: All families change in some way or the other because of different reasons. Has your family changed too?

Answer: Yes, some major changes happened in my family last year when my Nani died.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: When your grandmother and grandfather were children like you, was your family just like it is today?

Answer: No, absolutely not, when my grandmother and grandfather were young, they used to live in a huge family, consisting of about nineteen members.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do you remember the picture of Sitamma’s family tree which we saw in Class III?

Answer: Yes, I can remember the picture of Sitamma’s family tree from Class III.


Question 4: You had also drawn a family tree of your own family. Let us again draw the family tree of last year in your notebook.

Answer: This is how my family tree looks like—

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Ask your grandmother or grandfather how many members were there in their family when they were your age? Then draw a family tree in your notebook of their family when they were young.

Answer: When my grandmother and grandfather were my age, they had nineteen members in their family. This is how their family tree used to look like when they were young.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Can you see yourself, your brother or your sister, your mother or your father, anywhere in this family tree?

Answer: No, in this family tree, I cannot see myself, my brother or sister, my mother, and my father.


Question 7: Now draw a family tree of your present family in your notebook.

Answer: This is how my family tree looks like—

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Can you see yourself anywhere in this family tree? Who are the members of your family today? Where are your grandparents?

Answer: Yes, now I can see myself in this family tree. My family members are my parents and grandparents, my brother and myself. My grandparents are at the top of the family tree.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Let us Talk

Question 9: Can you tell in what ways the family tree of your grandmother or grandfather in their childhood is different from your family tree today?

Answer: The main difference between my family tree and my grandparents’ family tree when they were my age is that there were more members in their family. They also have a bigger tree with many members. But my family tree is small, with only thirteen members.


Going Back to School

Question 1: Upto which class do you want to study?

Answer: I would like to study upto Grade 12, and then I want to go to college.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Upto which class have your parents studied?

Answer: Both my parents studied up to Grade 12, and they also finished college.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Till which class did your grandmother get a chance to study?

Answer: My grandmother got a chance to study up to Grade 8.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: At what age did your grandmother get married?

Answer: My grandmother got married when she was eighteen years old.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Have you heard of a Law that talks about the ages before which girls and boys must not get married?

Answer: Yes, I heard about the Law regarding the particular ages before which girls and boys must not marry. Girls should not get married before the age of 18, and boys should not get married before 21.


Question 6: Are there any such children in your neighbourhood who had to drop out of school? Do they want to go back to school?

Answer: In my neighbourhood, a girl named Sheetal recently dropped out of school. Her father died from an accident, and to support her family, she started working and earning at a very young age. Yes, she really wants to go back to school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: What are they doing these days?

Answer: Sheetal works at a tailor shop in our locality.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: Has anybody in your family got married recently? Who?

Answer: Yes, my maternal uncle got married recently.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: What was the age of bride and the groom?

Answer: At the time of marriage, the groom was 29 years old, and the bride was 25 years old.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: What kind of dresses they wore?
Bride ___________
Groom ____________

Answer: The bride was dressed up in a red banarasi saree.
The groom was dressed up in a white dhoti and maroon panjabi.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: What kind of dishes were there? Name them.

Answer: Many dishes were served like fish fry, chicken curry, mutton curry, fried rice, pulao, paneer curry, rasagullas, gulab jamun, and ice cream.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now