NCERT Math Magic Solutions class 4 Chapter 10 Play With Patterns
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

Math-Magic Solutions for Class-4, Chapter-10: Play with Patterns

Play with Patterns deals with patterns in multiplication by 9 and 10, patterns using symmetry. This chapter have exercises on identifying and completing patterns in numbers, in geometrical shapes.

The solutions for Math-Magic Chapter-10 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 10 Play with Patterns in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 10: Play with Patterns

Question 1 : Can you see how Tinu has made different patterns using the same block? Now you too make 3 different patterns using

Answer : Use to draw three different patterns of your choice. Answers may vary from student to student. A sample answer is:


Question 2 : Yamini has used her blocks to make a few patterns. Help her to take these patterns forward.

Answer : The correct answer is:


Question 3 : We can also make patterns with numbers and letters. Below are a few examples. Can you take them forward?

Answer : Observe the patterns. In the first pattern three consecutive letters are grouped together. In the second pattern numbers are decreasing by 1 and the letters are written backwards. In the third pattern the numbers are decreasing by 100. In the fourth pattern the numbers are increasing by 100.
The correct answer is:


Question 4 : Now write your own number patterns.

Answer : Answers may vary from student to student. Write any number pattern of your choice. Following is a sample answer:


Question 5 : Make a pattern without numbers.

Answer : Answers may vary from student to student. A sample answer is:


Question 6 : Now you try writing the letters — A, B, C in the box so that no letter comes twice in any line.

Answer : Write the letters A, B, and C in the given box in such a way that no letter comes more than once in any line. Answers may vary.


Question 7 : Now you fill these stars. Use numbers 1 – 9 and the rule that the numbers on each line add up to 15.

Answer : Write any number between 1 – 9 in the stars in such a way that the sum of the numbers on each line is equal to 15.
Answers may vary.


Question 8 : Now use numbers 1 – 6 to make your own magic triangle. Rule: Numbers on each side must add up to 10.

Answer : Write any number between 1 to 6 in the given squares in such a way that the sum of the numbers on each side of the triangle is equal to 10.


Question 9 : Using the same rule, complete these number towers.

Answer : Fill up the numbers in the empty boxes in such a way that each number is the sum of two numbers just below it. The correct answer is:


Question 10 : Now you write any number and the three numbers after that. Make a pattern using the rule.
See if you get the same sum.

Answer : Choose any number and then three consecutive numbers after that in such a way that the sum of the extreme left number and the extreme right number is equal to the sum of the two-middle numbers.


Question 11: Now, you try to make such a pattern with 5 numbers in order. Does the sum grow by 5 each time?

Answer : The correct answer is:


The sum is increasing by 5.


Question 12: Yamini explained the rule—Numbers have been used for letters. For example, 'J' is 10, 'P' is 16. So is . Complete this list of letters and numbers to help you.

Answer : The complete list of letters and the numbers is:


Question 13: Teenu wants to write to his friend 'Good Morning'. What will he write by using the same rule?

Answer : The corresponding numbers for the letters in the word ‘Good Morning’ are:
G-7, O-15, D-4, M-13, R-18, N-14, and I-9.
Therefore, ‘Good morning’ can be written as:


Question 14: If we change the rule and write 1 in place of 'B', 3 in place of 'D' and so on, then how will we write 'Let Us Dance'?

Answer : The corresponding numbers for the letters used in the word ‘Let Us Dance’ are:
L-11, E-4, T-19, U-20, S-18, D-3, A-26, N-13, C-2.
Therefore, ‘Let Us Dance’ can be written as:


Question 15: More secrets messages:


Kahuli – See what I have written .
What was Kahuli's secret message? ______.

Answer : In the code, each letter is given for the previous letter in the English alphabet. To decode the message, for each letter of the code message write the previous letter of the English alphabet.
X is W, F is E, B is A, S is R, G is F, J is I, O is N, E is D, and T is S.
Therefore, Kahuli's message ‘XF BSF GSJFOET’ is ‘WE ARE FRIENDS’.


Question 16: What did Shablu and Jaggu write?

Answer : Shablu has written two messages, ‘IFMMP! IPX BSF ZPV?’ and ‘XJMM ZPV QMBZ XJUI NF’
In the code, each letter is given for the previous letter in the English alphabet. To decode the message, for each letter of the code message write the previous letter of the English alphabet.
Therefore,
‘IFMMP! IPX BSF ZPV?’ is ‘HELLO! HOW ARE YOU?
‘XJMM ZPV QMBZ XJUI NF’ is ‘WILL YOU PLAY WITH ME?’
Jaggu has written, ‘GFOF UIBOL ZPV’ and ‘ZFT!’. Therefore,
‘GFOF UIBOL ZPV’ is ‘FINE THANK YOU’
‘ZFT!’ is ‘YES!’.


Question 17: Use the same rule to write—'Meet me on the moon'.

Answer : In the code, each letter is given for the next letter in the English alphabet. To write the message in the code language, for each letter of the message, write the next letter of the English alphabet.
Therefore,
'Meet me on the moon' can be written as ‘Nffu nf po uif nppo’.


Question 18: Make different rules and ask your friends to crack the secret messages.

Answer : Answers may vary from student to student. A sample answer is: Write Z in place of A, Y in place B, X in place of C, and so on. Using
this rule ‘HELLO’ can be written in the secret language as ‘SVOOL’.


Question 19: Now, Anisha is playing with this card. Draw what it will look like when upside down.

Answer : The drawing of the card when moved upside down is shown below:


Question 20: Have you ever seen a floor with tiles of these shapes?

Answer : Answer this question based on your experience. Answers may vary.


Question 21: a) Now, you cover this floor with this tile.

Answer : The correct answer is:


Question 22: Can you make such a floor design with a tile like a circle?

Answer : In the above floor pattern, it is observed that there are no gaps between the tiles. Such a floor design cannot be made with a circular tile.


Question 23: b) Try with this green tile without leaving a gap. Could you do it? Discuss with your friends.

Answer : The green tile is a circular tile. The complete design is:


It is observed from the pattern that the floor cannot be covered by the green tile without leaving the gap.


Question 24: c) Complete this tiling pattern.

Answer : The correct answer is:


Question 25: d) Ramaiya has made a wall with his blocks. Can you complete this for him?

Answer : The correct answer is:


Question 26: e) Renu began to paint this wall. Now you help her to complete it.

Answer : The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now