#
Math-Magic Solutions for Class-4, Chapter-11: Tables and Shares

Tables and Shares deals with the concept of multiplication and long division. This chapter have exercises on multiplication, long division, relation between multiplication and division, word problems on multiplication and division.

The solutions for Math-Magic Chapter-11 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT.Â For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 11 Tables and Shares in PDF format for free here.

### Question and Answers

**Chapter 11: Tables and Shares**

**Question 1 : **What are the ways in which the sunflower and marigold are planted?
18 = _____ Ă— ______ So there is ___ row with ___ plants.
18 = _____ Ă— ______ So there are ___ rows with ___ plants.

**Answer : **It is observed from the given picture that the sunflower is planted in
one row and the marigold is planted in two rows with 9 flowers in
each row.

The correct answer is:

18 = 1 Ă— 18. So, there is 1 row with 18 plants.

18 = 2 Ă— 9. So, there are 2 rows with 9 plants.

**Question 2 : **You too can make your own garden. Draw a garden, showing flower-
beds with 48 plants. Each row should have the same number of plants.

**Answer : **
Answers may vary from student to student. Do it by yourself based on
your choice of arrangements.

The different possible arrangements are:

48 = 1 Ă— 48, 1 row with 48 plants.

48 = 2 Ă— 24, 2 rows with 24 plants.

48 = 3 Ă— 16, 3 rows with 16 plants.

48 = 4 Ă— 12, 4 rows with 12 plants.

48 = 6 Ă— 8, 6 rows with 8 plants.

48 = 8 Ă— 6, 8 rows with 6 plants.

48 = 12 Ă— 4, 12 rows with 4 plants.

48 = 16 Ă— 3, 16 rows with 3 plants.

48 = 24 Ă— 2, 24 rows with 2 plants.

48 = 48 Ă— 1, 48 rows with 1 plant.

**Question 3 : **Can you think of other ways to make a shelf to keep 30 jars? Draw
a
shelf. Show how many jars you will keep in each row. How many
rows are there?

**Answer : **There are a total of 30 jars. There are many ways in which 30 jars can
be arranged on a shelf. You can think of other ways. Answers may
vary.

The sample answer is: Arrange the jars in 3 rows with 10 jars in each
row. The drawing of the arrangement is:

**Question 4 : ** Have your friends drawn it in different ways?

**Answer : **Answers may vary. Answer this question based on the arrangements
done by your friends.

**Question 5 : **Help Bunty to make the table of 7, using tables of 4 and 3.

**Answer : ** The correct answer is:

**Question 6 : **Which two tables will you use for writing the table of 12?

**Answer : **You can use the tables of any two numbers whose sum is equal to 12.
Answers may vary. A sample answer is:

The tables of 12 can be found using the tables of 7 and 5.

**Question 7 : **8 legs mean 2 cats. 12 legs mean ___ cats?

**Answer : ** A cat has 4 legs. We know that 4 times 3 is equal 12, that is,

4 Ă— 3 =12

Therefore, 12 legs mean 3 cats.

**Question 8 : **Some of Gayatri's cats were playing in a box. When she tried to
count,
all she could see were legs. She counted 28 legs. How many cats are
there in the box?

So, 28 legs mean __________ cats.

**Answer : **The number of legs in cats is the multiple of 4. Use the table of 4 to
fill in the missing numbers.

**Question 9 : ** Billo has kept his chickens in a box. He counted 28 legs. How
many
chickens are there?

**Answer : **A chicken has 2 legs. We know that 2 times 14 is equal to 28, That
is,

2 Ă— 14 = 28.

Therefore, 28 legs mean 14 chickens.

Hence, there were 14 chickens.

**Question 10 : ** Leela has not gone to school for 21 days. For how many weeks was
she away from school?

**Answer : **There are 7 days in a week. We know that 3 times 7 is equal to 21,

7 Ă— 3 = 21.

Therefore, there are 3 weeks make 21 days.

Hence, she was away from the school for 3 weeks.

**Question 11: **A frog jumps 3 steps at a time starting from 0. Count the jumps he
takes to reach 27. So, he has taken 27 ÷ 3 = _______ jumps.

**Answer : **The number of steps in one jump is 3. Divide 27 by 3 to get the
number of jumps he takes to reach 27 steps.

27 ÷ 3 = 9

So, he has taken 9 jumps.

**Question 12: **
He has taken _________ jumps, if he is at 36.

**Answer : **The number of steps in one jump is 3. Divide 36 by 3 to get the
number of jumps he takes to reach 36 steps.

36 ÷ 3 = 12

He has taken 12 jumps, if he is at 36.

**Question 13: **If he is at 42, he has taken _______ jumps.

**Answer : **The number of steps in one jump is 3. Divide 42 by 3 to get the
number of jumps he takes to reach 42 steps.

42 ÷ 3 = 14

Therefore, if he is at 42, he has taken 14 jumps.

**Question 14: **Starting from 0, a rabbit jumps 5 steps at a time. In how many
jumps
does he reach 25?

**Answer : **
The number of steps in one jump is 5. Divide 25 by 5 to get the
number of jumps he takes to reach 25 steps.

25 ÷ 5 = 5

Therefore, if he is at 5, he has taken 5 jumps.

**Question 15: **He reaches _________ after taking 8 jumps.

**Answer : **
The number of steps in one jump is 5. Multiply 8 by 5 to get the
number of steps he reaches after 8 jumps.

8 Ă— 5 = 40

Therefore, he reaches 40 after taking 8 jumps.

**Question 16: **
Practice Time

1) 28 ÷ 2 =

2) 56 ÷ 7 =

3) 48 ÷ 4 =

4) 66 ÷ 6 =

5) 96 ÷ 8 =

6) 110 ÷ 10 =

**Answer : **The correct answer is:

1) 28 ÷ 2 = 14

2) 56 ÷ 7 = 8

3) 48 ÷ 4 = 12

4) 66 ÷ 6 = 11

5) 96 ÷ 8 = 12

6) 110 ÷ 10 = 11

**Question 17: **
Now he was left with 84 shells. Again, he took 28 more shells for the
second necklace. How many shells are left now?

**Answer : **Subtract 28 from 84 to get the number of shells
left.

84 â€“ 28 = 56

Therefore, after he took shells for the third necklace, he was left with
56 shells.

**Question 18: **
Then he took shells for the third necklace. So he was left with
________ shells.

**Answer : **Subtract 28 from 56 to get the number of shells left.

56 â€“ 28 = 28

Therefore, after he took shells for the third necklace, he was left with
28 shells.

**Question 19: **
How many necklaces can Dhruv make from 112 shells?

**Answer : **The total number of shells Dhruv had is 112. After removing shells for
three necklaces, he was left with 28 shells. With 28 shells he can make
one more necklace.

Hence, he can make 4 necklaces from 112 shells.

**Question 20: **
Are the shells enough for making necklaces for all his friends?

**Answer : **
After removing the shells for three of his friends he was still left with
28 shells. Hence, the shells were enough for making necklaces for all
his friends.

**Question 21: **
Try these:

A) Kannu made a necklace of 17 sea-shells. How many such
necklaces can be made using 100 sea-shells?

**Answer : **
Step 1: The total number of shells is 100. Shells required to make one
necklace is 17.

Subtract 17 from 100 to get the number of shells left after removing
the shell for 1 necklace.

100 â€“ 17 = 83

Step 2: Subtract 17 from 83 to get the number of shells left after
removing the shell for the 2 necklaces.

83 â€“ 17 = 66

Step 3: Subtract 17 from 66 to get the number of shells left after
removing the shell for the 3 necklaces.

66 â€“ 17 = 49

Step 4: Subtract 17 from 49 to get the number of shells left after
removing the shell for the 4 necklaces.

49 â€“ 17 = 32

Step 5: Subtract 17 from 32 to get the number of shells left after
removing the shell for the 5 necklaces.

32 â€“ 17 = 15.

Thus, after removing shells for five necklaces he was left with 15
shells which is less than 17.

Hence, he can make 5 necklaces with 100 shells.

**Question 22: **
B) One carton can hold 85 soap bars. Shally wants to pack 338 soap
bars. How many cartons does she need for packing all of them?

**Answer : **

Step 1: The total number of soap bars to be packed is 338.
Number of soap bars in one carton is 85.

Subtract 85 from 338 to get the number of soap bars left after packing
1 carton.

338 â€“ 85 = 253

Step 2: Subtract 85 from 253 to get the number of soap bars left after
packing 2 cartons.

253 â€“ 85 = 168

Step 3: Subtract 85 from 168 to get the number of soap bars left after
packing 3 cartons.

168 â€“ 85 = 83

After packing three cartons she will be left with 83 soap bars.
Therefore, the total number of cartons required to pack 338 soap bars
is 4.

**Question 23: **
C) Manpreet wants 1500 sacks of cement for making a house. A truck
carries 250 sacks at a time. How many trips will the truck make?

**Answer : **Step 1: Total number of cement sacks required to make a house is
1500.

Number of sacks a truck can carry at a time is 250.

Subtract 250 from 1500 to get the number of sacks left after 1 trip.

1500 â€“ 250 = 1250

Step 2: Subtract 250 from 1250 to get the number of sacks left after 2
trips.

1250 â€“ 250 = 1000

Step 3: Subtract 250 from 1000 to get the number of sacks left after 3
trips.

1000 â€“ 250 = 750

Step 4: Subtract 250 from 750 to get the number of sacks left after 4
trips.

750 â€“ 250 = 500

Step 5: Subtract 250 from 500 to get the number of sacks left after 5
trips.

500 â€“ 250 = 250

Step 6: Subtract 250 from 250 to get the number of sacks left after 6
trips.

250 â€“ 250 = 0

Therefore, the truck will make 6 trips to carry all the sacks.

**Question 24: **
A driver charges Rs 500 for a trip. How much will Manpreet pay the
driver for all the trips?

**Answer : **
The charge for 1 trip is Rs 500.

Total number of trips required is 6.

Multiply 500 by 6 to get the total money that Manpreet has to pay.

500 Ă— 6 = 3000

Thus, he has to pay Rs 3000 for all the trips.

**Question 25: **
Are the sweets in the tray enough to pack 23 small boxes?

**Answer : **The total number of sweets in the tray was 80.
Number of sweets in a small box is 4.

Total number of boxes required is 23.

Multiply 23 by 4 to get the number of sweets required to be packed in
23 boxes.

23 Ă— 4 = 92

The number of sweets required is 92 which is more than 80.
Therefore, sweets in the tray are not enough to pack 23 small boxes.

**Question 26: **
How many more sweets are needed?

**Answer : **Number of sweets required is 92.
Total number of sweets in the tray is 80.

Subtract 80 from 92 to get the number of sweets required.

92 â€“ 80 = 12

Therefore, 12 more sweets are required.

**Question 27: **
Gangu also has a bigger box in which he packs 12 laddoos. How
many boxes does he need for packing 60 laddoos?

**Answer : **The number of laddoos to be packed is 60.

Number of laddoos in one box is 12.

Divide 60 by 12 to get the total number of boxes required.

60 ÷ 12 = 5

Therefore, he needs 5 boxes to pack 60 laddoos.

**Question 28: **
1) Neelu brought 15 storybooks to her class. Today 45 students are
present. How many children will need to share one book?

**Answer : **Total number of students present in the class is 45.

Total number of storybooks is 15.

Divide 45 by 15 to get the number of children that need to share one
book.

45 ÷ 15 = 3

Therefore, 3 children need to share one storybook.

**Question 29: **
2) A family of 8 people need 60 kg wheat for a month. How much
wheat does this family need for a week?

**Answer : **

Step 1: There are 30 days in a month. For 30 days the family
requires
60 kg wheat. Divide 60 by 30 to get the weight of wheat that the
family requires for 1 day.

60 ÷ 30 = 2

Step 2: There are 7 days in a week. Multiply 7 by 2 to get the weight
of the wheat that the family requires for a week.

7 Ă— 2 = 14

Therefore, the family needs 14 kg wheat for a week.

**Question 30: **
3) Razia wants change for Rs 500. How many notes will she get if

she wants in return-

a) All 100 rupee notes?

b) All 50 rupee notes?

c) All 20 rupee notes?

d) All 5 rupee notes?

**Answer : **a) Divide 500 by 50 to get the number of 100-rupee notes.

500 ÷ 100 = 5

b) Divide 500 by 50 to get the number of 50-rupee notes.

500 ÷ 50 = 10

c) Divide 500 by 20 to get the number of 20-rupee notes.

500 ÷ 20 = 25

d) Divide 500 by 5 to get the number of 5-rupee notes.

500 ÷ 5 = 100

**Question 31: **
4) You have to distribute 72 tomatoes equally in 3 baskets. How
many tomatoes will be there in each?

**Answer : **Total number of tomatoes is 72.

Number of baskets is 3.

Divide 72 by 3 to get the number of tomatoes in each basket.

72 ÷ 3 = 24

Therefore, there will be 24 tomatoes in each basket.

**Question 32: **
5) There are 350 bricks in a hand-cart. Binod found the weight of a
brick to be 2 kg. What will be the weight of all the bricks?

**Answer : **Weight of 1 brick is equal to 2 kg.

Total number of bricks is 350.

Multiply 350 by 2 to get the weight of all the bricks.

350 Ă— 2 = 750

Therefore, the weight of all the bricks is 750 kg.

**Question 33: **
How will Lokesh distribute the rest of the money? Complete it. So,
each child gets 5 + 6 + ________ = ________ rupees.

**Answer : **The complete division is:

So, each child gets 5 + 6 + 3 = 14 rupees.

**Question 34: **
Check your answer! Multiply your answer by 5 and see if you get 70.
Is your answer correct?

**Answer : **Multiply 14 by 5 to check if it is equal to 70.

14 Ă— 5 = 70

Therefore, 14 is the correct answer.

**Question 35: **
Now use your own method to divide Rs 70 equally among 5 people. If
you want you can start by giving Rs 2 to each. Or you can even start
with Rs 11 to each.

**Answer : **You can start the division by giving Rs 2 or Rs 11 to each. One
example is:

Therefore, each of them will get Rs 14.

**Question 36: **
Can you start with Rs 15 to each?

**Answer : **Each child will get Rs 14 which is less than Rs 15. Therefore, you
cannot start the division with Rs 15 to each.

**Question 37: **
Try Doing These:

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 10 + 3 = 13.

**Question 38: **
b) 84 ÷ 2

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 20 + 20 + 2 = 42.

**Question 39: **
c

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 10 + 10 + 3 = 23.

**Question 40: **
d) 90 ÷ 6

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 10 + 5 = 15.

**Question 41: **
e)

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 10 + 8 = 18.

**Question 42: **
f)

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 10 + 2 = 12.

**Question 43: **
g) 232 ÷ 2

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:.

Therefore, the correct answer is 100 + 10 + 6 = 116.

**Question 44: **
h)

**Answer : **Do the division by yourself. The method of solving may vary. One
example is:

Therefore, the correct answer is 100 + 100 + 10 + 4 = 214.

**Question 45: **
i) Meera made 204 candles to sell in the market. She makes
packets of 6. How many packets will she make?

**Answer : **Total number of candles is 204.

Number of candles in one packet is 6.

Divide 204 by 6 to get the number of packets that she has to make.

Therefore, she will make 30 + 4 = 34 packets.

**Question 46: **
If she packs them in the packets of 12, then how many packets will
she make?

**Answer : **Total number of candles is 204.

Number of candles in one packet is 12.

Divide 204 by 12 to get the number of packets that she has to make.

Therefore, she will make 10 + 5 + 2 = 17 packets.

**Question 47: **
j) On Sports Day, 161 children are in a school playground. They
are standing in 7 equal rows. How many children are there in
each row?

**Answer : **Total number of children is 161.

Number of rows is 7.

Divide 161 by 7 to get the number of children in each row.

Therefore, there are 10 + 10 + 3 = 23 children in each row.

**Question 48: **
Now you look at the other pictures and make questions like Srishti.

1

There are 8 packets of rakhis. Each packet has 6 rakhis in it.

**Answer : **The question is â€śHow many rakhis are there in all?â€ť.
Total packets of rakhis are 8.

Number of rakhis in each packet is 6. Therefore, total rakhis is equal

to 8 Ă— 6 = 48.

**Question 49: **
2.There are 10 packets of sugar.

Saurabh paid 110 rupees for all the packets.

**Answer : **The question is â€śFind the cost of 1 packet of sugar?â€ť.

Total packets of sugar are 10.

Total cost of sugar is Rs 110. Therefore, the cost of 1 packet of sugar
is Rs 110 ÷ 10 = 11.

**Question 50: **
3.There are 35 students in 7 rows. Each row has the same number of
students.

**Answer : **The question is â€śHow many students are there in each row?â€ť

Total number of students is 35.

Number of rows is 7. Therefore, in each row there are 35 ÷ 7 = 5
students.

**Question 51: **
4. Hari, Seema, Chinku and Lakshmi are going to Guwahati. The cost
of one rail ticket is Rs 62.

**Answer : **The question is â€śWhat is the total cost of rail tickets?â€ť.

Number of people going to Guwahati is 4.

Cost of 1 rail ticket is Rs 62. Therefore, total cost is

62 Ă— 4 = Rs 248

**Question 52: **
5. One metre of cloth costs Rs 20. Lalbaik bought some cloth and paid
Rs 140.

**Answer : **Observe the picture and think of a question on your own.

How many metres of cloth did Lalbaik buy?

The cost of 1 metre cloth is Rs 20.

The total cost is Rs 140.

Therefore, the cloth bought is (140 ÷ 20 = 7) metre.