NCERT Math Magic Solutions Class 4 Chapter 4 Tick-Tick-Tick
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Math-Magic Solutions for Class-4, Chapter-4:Tick-Tick-Tick

Tick-tick-tick deals with the concept of time. This chapter have exercises on number of days, weeks, and months in a year. Reading time to the nearest hours and minutes, time in am and pm, 24-hours clock, elapsed time.

The solutions for Math-Magic Chapter-4 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 4 Tick-tick-tick in PDF format for free here.


Download the Ncert Solutions for Tick-tick-tick in PDF

Chapter 4: Tick-Tick-Tick

Question 1 : Three friends read time from a clock. Who is right?

Answer : In the first clock the hour hand is at 3 and the minute hand is at 12. Therefore, the time is 3 o’ clock that is 3:00.
In the second clock the hour hand is in between 5 and 6 and the minute hand is at 7. Therefore, the time is 5:35.
In the third clock the hour hand is a little ahead 7 and the minute hand is at 3. Therefore, the time is 7:15.
Hence, Pinki is right.


Question 2 : Show the following times in the clock.

Answer : The correct answer is:


Question 3 : Do you like sky watching? If yes, then this one should interest you:
a) At what time does the sun rise at your place?
b) When does the sun set?
c) Does the sun rise and set at the same times every day?

Answer : Sun rises and set at different times and at different places. Observe the sun rise and the sun set at your place and record the time to answer this question.


Question 4 : Find out
How long will it take the minute hand to move from

Answer :
a) To move the minute hand from 7 to 10, it will take 15 minutes.
b) To move the minute hand from 8 to 12, it will take 20 minutes.
c) To move the minute hand from 1 to 3, it will take 10 minutes.
d) To move the minute hand from 2 to 9, it will take 35 minutes.


Question 5 : Draw where the hands will be:

Answer : The correct answer is:


Question 6 : How long does your school assembly take? ___________
How long is your lunch break? __________
How long is your game period? __________
Is it the same as all the other periods? __________

Answer : Observe the time taken for the above events and then answer by yourself. Answers may vary.


Question 7 : How many minutes can these activities take? Make a guess and then check at home.

Answer : In general, boiling 1 litre milk takes around 5-7 minutes. Filling a bucket takes around 3-4 minutes.
The time to sweep a room depends upon the room size. It takes about 2 – 3 minutes.
Perform the activities at home and record the times it requires. Do it by yourself. Answers may vary.


Question 8 : In one minute, how many times can you-
a) Snap your finger
b) Skip a rope
c) Jump up and down
d) _______ _________
Write more such fun activities in this column.

Answer : Perform the activities and answer the above questions. Other such activities can be blinking of eyes, waving hands etc.


Question 9 : Here is another challenge for you. How long can you-
a) Speak non-stop
b) Stand on one leg
c) Sing ‘Aaaaa.....’without a break _____

Answer : Perform the activities as directed and record the times to answer this question. Answers may vary.


Question 10 : How long do you take to-
a) Run a 50-metre race _____
b) Collect 50 pebbles from the ground ____
c) Count 1 to 100 _____

Answer : Perform the activities and record the times to answer this question. Answers may vary.


Question 11: Let’s look at a clock again! Solve this one-
a) The minute hand started from ‘2’. How many minutes will it take to come back to ‘2’ again?
b) What happens to the hour hand? Does it also move? How long will it take to move from one number to the next?
c) Look around you and list the activities that take about one hour to complete.
1. ________
2. ________
3. ________
4. ________
5. ________

Answer :
a) The minute hand is the longer hand in the clock. It takes 60 minutes to complete one round of clock. Therefore, if the minute hand starts from ‘2’ it will take 60 minutes to come back to ‘2’.
b) Yes, the hour hand also moves. It takes 60 minutes that is one hour to move from one number to the next.
c) Do it by yourself. Answers may vary. Some of the activities that takes more than one hour to complete are the following:
1. Baking your favourite cake.
2. Shopping with family.
3. Reading your favourite story books.
4. Playing with friends.
5. Doing the homework.


Question 12: How long does it take to cook dinner at home? More than an hour/less than an hour.

Answer : Observe your mother cooking dinner at home and record the time she takes to cook the dinner. Usually, it takes more than an hour to cook dinner.


Question 13: Ask your father if he can cook as fast as your mother does? Yes/ No

Answer : Ask your father to cook dinner at home and record the time. Check if he can cook as fast as your mother.


Question 14: HWhich games take less than an hour to finish?

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. There are many games that take less than an hour to finish. Following are few examples:
• Snakes and Ladder.
• Table tennis.
• Long jump.
• High jump.


Question 15: How long does a football match take?

Answer : A football match takes 90 minutes to complete.


Question 16: Mark these in the correct order on Muniya’s Time Line.

Answer : Observe the time of each of the event and arrange them in the correct order. The correct order is:


Question 17: Muniya got her first tooth in September. How many months old was she then? How many months have passed from March to September?

Answer : Muniya was born on 5th March 2005 and she got her first tooth on 15th September 2005. So, she was six months old when she got her first tooth.
Six months have passed from March to September.


Question 18: How old was Muniya, when
a) She first sat up? _______
b) She got her first tooth? _______

Answer :
a) Muniya was born on 5th March 2005 and she first sat up on 10th November 2005. So, she was eight months six days old when she first sat up.
b) Muniya was born in 5th March 2005 and she got her first tooth in 15th September 2005. So, she was six months 11 days old when she got her first tooth.


Question 19: What did she do first –
1) walking/ eating a banana?
2) crawling/ standing?

Answer :
1) Muniya started walking on 2nd February 2006, she ate a banana on 5th September 2006. So, she started walking first.
2) Muniya started crawling on 20th December 2005 and she stood up on 2nd February 2006. So, she started crawling first.


Question 20: Rani had a pet puppy. After 2 weeks it opened it eyes. She watched it grow like this:
Now make a time-line of this dog’s life in your notebook.

Answer : In the given picture observe the time of growth period and make a time- line. The correct answer is:

After 2weeks After 3weeks After 4weeks In 7month After 1year
It opened its eyes. It got its first teeth and started eating It started walking around but was still wobbling It had full sets of teeth it was a grown-up dog and got its own pippies

Question 21: Note the differences between Muniya and Rani’s puppy:

Answer : Compare the time for each stage of growth for Muniya and Rani’s puppy and fill the table.


Question 22: Do all animals grow at the same speed?

Answer : The growth of every animal is not the same. Thus, all animals do not grow at the same speed.


Question 23: Discuss about the growth of-
1) A hen
2) A cow
3) A bird.

Answer : The speed of growth of every animal is different. The order in which the given animals grow is
1) A bird
2) A hen
3) A cow


Question 24: Draw a picture of baby animal and the big animal.

Answer : You can draw the picture of any baby animal and the big animal. One such example is:

Baby dog (Puppy)




Big dog


Question 25: Here are the pictures of grandfathers posing for a photograph? Who looks the oldest to you?

Answer : In the picture Rani’s grandfather looks the oldest.


Question 26: How much older is Appu’s grandfather than Rani’s grandfather?

Answer : The age of Rani’s grandfather is 70 years.
The age of Appu’s grandfather is 95 years.
Subtract 70 from 95 to obtain the difference.
95 – 70 = 25
Therefore, Appu’s grandfather is 25 years older than Rani’s grandfather.


Question 27: Will Chuchoo’s grandfather ever grow as old as Appu’s grandfather?

Answer : No, Chuchoo’s grandfather can never grow as old as Appu’s grandfather.


Question 28: How much younger is Chuchoo rat’s grandfather than Rani’s grandfather?

Answer : The age of Chuchoo rat’s grandfather is 2 years.
The age of Rani’s grandfather is 70 years.
Subtract 2 from 70 to obtain the difference.
70 – 2 = 68 Therefore, Chuchoo rat’s grandfather is 68 years younger than Rani’s grandfather.


Question 29: Now write which dates these stand for-
5/5/06 5 May 2006 20/5/06 __________
7/6/06 __________
1/1/07 __________

Answer : The correct answer is:
20/5/06 20 April 2006
7/6/06 7 May 2006
1/1/07 1 January 2007


Question 30: TWrite these dates in numbers.
1 June 2006 ___________
30 May 2006 ___________
10 Aug 2007 ___________

Answer : The correct answer is:
1 June 2006 1/7/06
30 May 2006 30/5/06
10 Aug 2007 10/8/07


Question 31: How long did it take the letter to reach from Ajmer to Nagpur?

Answer : Atif wrote a letter from Ajmer on 1/5/06 to Shabana who stays in Nagpur. Shabana received the letter on 6/5/06. Thus, it took 6 - 1 = 5 days to reach from Ajmer to Nagpur.


Question 32: How many days will Atif spend at his Nani’s place?

Answer :
Atif will go to his Nani’s place on 5/5/06 and will return on 20/5/06.
Therefore, he will spend 20 - 5 = 15 days at his Nani’s place.


Question 33: Fill in the table:

Answer :
The answer is:

1 Dates Number of days
From To
Shabana’s holidays 1/6/06 10/8/06 70
Atif’s holidays 1/5/06 30/6/06 60

Question 34: Who has got longer holidays-Shabana or Atif?

Answer : Shabana has got holidays for 70 days and Atif has got holidays for 60 days. Therefore, Shabana has got longer holidays than Atif.


Question 35: Which long holidays do you get in school? Fill the table.

Answer : Check the holidays that you get in your school and fill in the given table.


Question 36: In which month was the butter packed?

Answer : The manufacturing date of butter was 15/01/06. It means that the butter was packed in the month of January.


Question 37: Which month will it be 180 days after 15/01/06?

Answer : Count 180 days from 15 January 2006. 180 days after 15/01/06 will be on 13th July 2006, i.e., 13/07/06.


Question 38: Can Chandran eat it on 15th may 2006?

Answer : The expiry date of the butter is on 13th July 2006 which is after 15th may 2006. Therefore, Chandran can eat it on 15th may 2006.


Question 39: Do you ever check the date of packing of things you buy?

Answer : You should always check the date of packing before buying things.


Question 40: Which are some other things that come with an expiry date?

Answer : All the food items come with an expiry date. Some of the things that come with an expiry date are the following:
• Medicines.
• Cold drinks.
• Chocolates.


Question 41: What month and year is written as 07/05?

Answer : 07/05 represents the month as July and the year as 2005.


Question 42: Would it be safe to take the cough syrup in September 2005?

Answer : The expiry date of the cough syrup is July 2005 which is before September 2005. Therefore, it is not safe to take cough syrup in September 2005..


Question 43: Can you guess why they missed the train?

Answer : The time 5.15 means that the train was in the morning as the railway follows 24-hours clock system. They reached the station in the evening whereas the train left in the morning so they missed the train.


Question 44: Look at this chart it tells the difference between your watch and a 24- hour clock? Try to complete it.

Answer : In 12-hour clock the time runs from 1am to 12 noon and again from 1pm to 12 midnight.
In 24-hour clock the time runs from 00:00 to 24:00 hours. It does not use am or pm to write the time.
The complete table is:

Time by your watch (12-hour clock) Time by 24-hour clock (24-hour clock)
1 o’ clock in the afternoon 13:00 hours
2 o’ clock in the afternoon 14:00 hours
3 o’ clock in the afternoon 15:00 hours
3: 30 in the afternoon 15: 30 hours
6 o’ clock in the evening 18:00 hours
9 o’ clock in the evening 21:00 hours
6 o’ clock at the midnight 00:00 hours


Question 45: Now can you tell why a 24-hour clock is called so?

Answer : There is 24 hours in a day. A 24-hours clock shows time for one whole day that is why it is called 24-hour clock.


Question 46: Suppose a train leaves at 8:30 at night. The time written on a Railway ticket would be _________

Answer : A railway ticket follows 24-hour. In the Railway ticket the time 8:30 in the night would be written as 20:30 hours.


Question 47: You must have noted the time of sunrise and sunset. Write here using am and pm.

Answer : The sun rises in the morning and set in the evening. The time for sunrise and sunset is different in different places.
The sample answer is:

Time of Sunrise 5:00 am
Time of Sunset 6:30 pm


Question 48: Where have you seen a 24-hour clock being used?
1. __________
2. __________
3. __________

Answer : Observe your surrounding and write where you have seen 24-hour clock. Some of the places where you can see a 24-hour clock being used are the following:
1. Hospitals
2. Railway station
3. Banks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us