NCERT Solutions for Class 5 English Unit 1 Ice Cream Man
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-5 Chapter-1 Poem: Ice-cream Man


Rachel Field wrote the poem Ice-cream Man that describes the movement of an ice-cream cart as it goes down the street during the summer season. The ice cream man fills the cones with mounds of different ice-creams. The poet says that children flock near the ice-cream cart as if the cart was a flower bed of roses and sweet peas, and children were honeybees.


The CBSE syllabus for class 5 focuses on:

philosophyreciting the poem with proper rhythm and intonation, and identifying rhyming words used

philosophylearning different flavours and varieties of ice-creams.

philosophywriting a report on ice-creams available in their area.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 1- Ice-cream Man in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 1: Ice-cream Man

Reading is fun

Question 1 : In which season is ice cream popular?

Answer : Ice cream is popular in the summer season.


Question 2 : Who feels joyful on seeing the Ice-cream Man?

Answer : The children feel joyful on seeing the Ice-cream Man.


Question 3 : Name the different flavours of ice cream the Ice-cream Man has in his cart.

Answer : The Ice-cream Man has different flavours in his cart such as vanilla, chocolate, and strawberry.


Question 4 : What are the two things that the Ice-Cream man is selling?

Answer : The Ice-cream Man is selling ice cream and chilled drinks.


Question 5 : What is the ice-cream cart compared to in the poem?

Answer : In the poem, the ice-cream cart is compared to a flower bed.


Let’s Write

Question 1 : Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.

Answer : In the winter season, we can do a bit of adventure or outdoor activities like skiing, ice-skating or other sports activities. At home, we can have food which will keep us warm and we should exercise as well. We can also read storybooks and play indoor games.


Question 2 : List as many summer activities as you can:

Answer : There are many summer activities like hiking, amusement park with water rides, trip to the hill station.


Question 3 : Now group these activities into indoor and outdoor activities.

Answer : Indoor activities: Playing indoor games like chess, cards, and reading storybooks.
Outdoor activities: Adventure sports, picnic, skiing.


Say Aloud

Question 3 : Circle the words where you get a zzzzz sound. One is done for you.

Answer :


Let’s Listen

Question 1 : 1. Listen and tell the sounds that these words in the poem produce.

Answer :
cart- Ting-Ting
drinks- Tring-Tring
(Note: You can write the sounds you may have heard. The above answer is just an example)


Question 2 : What are some of the different sounds you hear when the Ice-cream man comes?

Answer : I hear the sound of the ice-cream man’s call and the sound of his ringing bell.
I hear the Ice-cream Man shouting.
I hear the joyful laughter of the children.
(Note: You may answer the above question as per your observation.)


Find out and Write a Report

Question 1 : In groups of four, write a report on different brands of ice creams available in your area.
You may use the following clues.
⮚ Start with a short introduction which contains the topic.
⮚ Then list the ice cream brands available in your area.
⮚ Next, say which are the common flavours of ice cream in each of the brands.
⮚ Under each brand, find out which flavours are being sold the most. Also find out their prices.
⮚ Finally, write which do you think is the most popular ice cream.

Answer : Recently, I had conducted a survey about different ice creams that are sold in our area. I found some important information. There are many brands available in my area. The popular ones are available in premium cups, the cones, as well as the different flavoured party packs. The price of most of the ice creams range between rupees twenty to fifty whereas the party packs are costly due to their volume. Having tasted most of them, I feel the ice cream sold by my Ice-cream Man is still the best.


Word Building

Question 1 : Colour the boxes that have rhyming words.

Answer :


Question 2 : What do the following words describe in the poem?

Answer : Joyful- sight.
Little- cart.
Round- umbrella.


Question 3 : What are the describing words used in the poem for the following?

Answer : (a) Brown and white -mounds
(b) Vanilla-flavour
(c) Thick- cluster


Fun Time

Question 1 : Colour the boxes with the colours of the flavours mentioned in each.

Answer :


Question 2 : Draw and colour your dream ice cream. Describe it using interesting words – the colours, the flavours, the size, how it looks, tastes, feels etc.
(Note: You can draw an ice cream of your choice.)

Answer : My dream ice cream would be a combination of butter scotch and chocolate flavour. I enjoy the flavour of these two, so I want to combine them together. Once I bought them and mixed them together. It was really incredible. I prefer thin alternate layers of chocolates in between the butter scotch flavour and sometimes I like to add nuts too.


Question 3 : Have you ever eaten kulfi, the ice cream from North India? The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence.

Answer : The correct order is given below:
_1_The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.
_2_He scoops out the kulfi on a plate.
_3_He arranges some falooda around it.
_4_Then he pours some sweet syrup over it and serves it.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now