NCERT Class 5 English Chapter 12 The Talkative Barber Solutions
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 12 Story: The Talkative Barber


The story is taken from the book 'Arabian Nights'. The story describes an incident at the palace of Cashgar when a Sultan wanted to get his head shaved by the barber, but the barber talked more than was necessary and didn't shave the Sultan's head fast enough. The Sultan's need to get his head shaved drove him to offer the barber three gold coins and food to get him to complete the task faster.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophyMake inferences from the text.

philosophyWrite the process of making a salad or drafting an email.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 12- The Talkative Barber in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for The Talkative Barber in PDF

Chapter 12: The Talkative Barber

Let’s Read

Question 1: How many brothers did the Barber have?

Answer : The Barber had six brothers.


Question 2: Why was the Sultan in a hurry?

Answer : The Sultan was in a hurry because he had to go out at noon. He had invited some of his friends to a feast.


Question 3: Why did the Barber take so long to shave the Sultan?

Answer : The Barber was very talkative, so he took a long time to shave the Sultan.


Question 4: Write True or False.
(i) The Barber was shaving the Sultan’s beard. ____
(ii) The Sultan gave him three gold coins. _____
(iii) The Barber refused to leave the Sultan’s palace. ____
(iv) There were seven brothers altogether in the Sultan’s family. ____

Answer :
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False


Question 5: Why did the Barber want a lot of food?

Answer : Barber wanted a lot of food because he had invited four or five friends to come to his house for a feast. He had invited them without making any preparations and wanted to be sure that there was no shortage of food for his friends.


Let’s Talk

Question 1: Did the Sultan enjoy the Barber’s talk? Why do you say so?

Answer : No, Sultan did not enjoy the Barber’s talk. The Sultan repeatedly told him to finish shaving fast and not talk unnecessarily.


Question 2: Which part of the story did you find the funniest?

Answer : The funniest part in the story is when the Sultan was feeling impatient due to the delay but the barber was examining the food items with no hurry at all.


Question 3: What are the things the Sultan gave to the Barber?

Answer : Sultan gave three pieces of gold, lots of food and some dessert items to the Barber.


Question 4: Do you think the Sultan was really very generous? Why do you say so?

Answer : Yes, I think Sultan was really generous towards the barber as he gave three pieces of gold and food. The Sultan gave him these things so the Barber could finish shaving his head instead of talking.


Word Building

Question 1: Study the words in the first column and see the changes in them in the second column. The words in Column II are the opposites of the words in Column I.

III
importantunimportant
patientimpatient
pleasuredispleasure
Now write the opposites of the following using un-, im-, dis
(i) believe _____
(ii) shaved _____
(iii) perfect _____
(iv) satisfied _____
(v) polite _____
(vi) respect _____
(vii) pure _____
(viii) expected _____
(ix) obedient _____

Answer :
(i) believe disbelieve
(ii) shaved unshaved
(iii) perfect imperfect
(iv) satisfied unsatisfied
(v) polite impolite
(vi) respect disrespect
(vii) pure impure
(viii) expected unexpected
(ix) obedient disobedient


Question 2 : Fill in the blanks by adding un-, im- or dis- to the words given in the box.

tidy patient kind like
able appear possible
(i) The teacher got upset with Rani because her work was ____.
(ii) The dog was___ to climb the tree to chase the cat.
(iii) I ____hot milk, I like it cold.
(iv) It is ___ to cross the road during peak traffic hours.
(v) The magician waved his magic wand and made the rabbit ____.
(vi) The passengers became ____ when the train was late again.
(vii) It is very ____to make fun of another person’s weaknesses.

Answer :
(i) The teacher got upset with Rani because her work was untidy.
(ii) The dog was unable to climb the tree to chase the cat.
(iii) I dislike hot milk, I like it cold.
(iv) It is impossible to cross the road during peak traffic hours.
(v) The magician waved his magic wand and made the rabbit disappear.
(vi) The passengers became impatient when the train was late again.
(vii) It is very unkind to make fun of another person’s weaknesses.


Question 3: Notice the highlighted words in the sentence given below:-
You ordered me to come, so I will not quit your house till I have shaved you.
While he was shaving me, he could not stop talking.
Now use the joining words given in the box to fill in the blanks.

if or till where unless so while
(i) Please wait with me ____ the bus arrives.
(ii) Do you like football ____ cricket?
(iii) My father packed my lunch ____ my mother combed my hair.
(iv) We will reach on time ____ we go by the car.
(v) Your speech cannot be heard by the audience ____ you use a powerful mike.
(vi) It was a beautiful day ____ they decided to go for a picnic.
(vii) We went to the zoo ____ we saw many animals.

Answer :
(i) Please wait with me till the bus arrives. (ii) Do you like football or cricket?
(iii) My father packed my lunch while my mother combed my hair.
(iv) We will reach on time if we go by the car.
(v) Your speech cannot be heard by the audience unless you use a powerful mike.
(vi) It was a beautiful day so they decided to go for a picnic.
(vii) We went to the zoo where we saw many animals


Word Fun

Question 1:

sit drink play yell dance sing serve run enjoy buy wave shout ride greet win cheer compete
Look at the words in the bubbles. Write what you do when you are at a
(i) feast? ____
(ii) race? ____
(iii) cricket match? ____
(iv) cinema? ___
(v) fair? ___
(vi) party? ___

Answer :
(i) feast? serve
(ii) race? run, compete , win
(iii) cricket match? cheer, wave, yell
(iv) cinema? enjoy, sit
(v) fair? play, buy, shout
(vi) party? sing, dance, drink


Let’s write

Question 1 : How does your father/uncle shave his face every day? He lathers his face with shaving cream, then he uses his razor. He runs it over his face, in even strokes. After this, he washes his face and wipes it to get rid of the lather.
Now describe two of the following processes.
(i) How to send a letter/e-mail
(ii) How to make a salad.
(iii) How to prepare a garden bed to grow flowers.
(iv) How to paint a mural or a wall picture.

Answer :
(i) How to make a salad.
At first, we have to buy some veggies for salad like carrot, tomato, cucumber, onion, and lemon. Then we have to peel the skin off carefully. Next, we have to chop them into flat and fine pieces. Then we have to add sliced lemon and salt to it, and the salad is ready to eat.

(ii) How to send an e-mail.
At first, we have to open/login to our e-mail account. Then we have to tap on the compose tab/option and write the e-mail ID of the person to whom we are sending the e-mail in the address bar. The next step is to add a subject in the subject line. Next, we have to write the content of the email and attach anything that needs to be sent as an attachment. Then finally, we have to tap on the send button.

(Note: The above answers are only sample answers. You should attempt the answer on your own.)


2 thoughts on “English Class-5 NCERT Solutions, Chapter 12: The Talkative Barber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us