Solutions for NCERT Class 5 English Chapter 13 Topsy Turvy Land
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 13 Poem: Topsy-turvy Land


In the poem, the poet H.E.Wilkinson illustrates a place called Topsy-turvy land where everything functions opposite of how it works in our world. People walk on their heads and wear their hats on their feet. Children take the boat to school. Everything is upside down in the Topsy-turvy land.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophyWrite a description of the activities one does at home.

philosophySequence sentences to complete the story.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 13- Topsy-turvy Land in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 13: Topsy-Turvy Land

Reading is Fun

Question 1: When do children go to school in Topsy-turvy Land?

Answer : The children go to school at night in Topsy-turvy land.


Question 2: In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?

Answer : If buses travel on the sea, the boats travel up and down the streets. Boats should rightly be on the water.


Question 3: The Topsy Turvy land is very different from our land. Let’s draw a comparison by filling in sentences wherever needed.
Topsy-turvy LandOur Land
(i) People walk on their heads.(i) ________
(ii) _________(ii) The buses run on land.
(iii) They wear their hats on feet.(iii) ________
(iv) ________(iv) Boats sail in the sea
(v) People pay for what they don’t get(v) ________

Answer :

Topsy-turvy LandOur Land
(i) People walk on their heads.(i) People walk on their feet.
(ii) The buses run on the sea.(ii) The buses run on land.
(iii) They wear their hats on feet.(iii) We wear hats on our heads.
(iv) Boats run on the streets.(iv) Boats sail in the sea.
(v) People pay for what they don’t get(v) People pay for what they get.

Let’s Talk

Question 1: The words in the sentences are jumbled here. Rearrange them to make meaningful sentences. Words that begin with a capital letter are the first word of the sentence.
(i) Renu naughty is a girl.
(ii) untidy room Her always is.
(iii) mother Her advises her clean to it.
(iv) never listens She her mother to.
(v) kind of What child a you are?

Answer :
(i) Renu is a naughty girl.
(ii) Her room is always untidy.
(iii) Her mother advises her to clean it.
(iv) She never listens to her mother.
(v) What kind of a child are you?


Question 2: Can you tell of some things that go topsy-turvy at home and there is disorder?

Answer :
Sometimes, despite my wholehearted attempts to keep my room clean, it’s topsy-turvy. Mom always arranges it, but I can’t maintain it regularly. Things are often found at the wrong place or in the wrong order, like dresses not arranged properly in hangers. At times, books are not arranged on the shelf, or some things will spread on the table like pen caps, wrappers and papers.
(Note: Students should attempt the above questions on their own.)


Let’s write

Question 1: Write five things that you do at home to make your home look neat and clean.
(i) ________________
(ii) ________________
(iii) ________________
(iv) __________________
(v) __________________

Answer :
(i) I keep my room clean.
(ii) I don’t bring eatables in my room.
(iii) I allow proper ventilation and air circulation in the room.
(iv) I take my mom’s help to arrange things properly.
(v) I spray room freshener regularly.


Question 2: Let’s imagine a topsy-turvy scene and describe it in the lines below.

Answer :
One day, I noticed that the lights in my room were blinking, and the curtains were on the floor. To my surprise, I also noticed that my dresses were on the bookshelf and on searching my book I finally found them inside the wardrobe. Suddenly, I saw that the chairs started to sway to and fro, and the table was turned upside down. For a moment, I got confused if I should be afraid of or laugh about it. Soon I realized that it was all in my mind and this was all a dream.
(Note: Students should attempt the above questions on their own.)


Question 3: Two stories got mixed up. Sort them out and write them in the appropriate boxes.
• We thought the lion had eaten someone.
• Suddenly the kite lifted him off the ground and took him over the treetops.
• He saw a shoe in the lion’s cage.
• Finally, the kite brought him back to the park.
• Our class had gone to the zoo.
• Puran was flying the brand new kite in the park.
• Some children stood and screamed, and some ran to the Director of the zoo.
• Puran was frightened and excited.
• The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys.
The Magic Kite
___________________
___________________
___________________
___________________
Who Did the Lion Eat?
___________________
___________________
___________________
___________________

Answer :
The Magic Kite
1) Puran was flying the brand new kite in the park.
2) Suddenly the kite lifted him off the ground and took him over the treetops.
3) Puran was frightened and excited.
4) Finally, the kite brought him back to the park.
Who Did the Lion Eat?
1) Our class had gone to the zoo.
2) He saw a shoe in the lion’s cage.
3) We thought the lion had eaten someone.
4) Some children stood and screamed, and some ran to the director of the zoo.
5) The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now