Solutions for NCERT class 5 English Chapter 14 Gullivers Travels
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 14 Story: Gulliver Travels


The story is an adaptation taken from Jonathan Swift’s novel, ‘Gulliver’s Travels’. A sailor, Gulliver, narrates a story about his trip to an island inhabited by giants. He gets left behind as the entire crew takes the boat to reach the ship after encountering a giant.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophyUse comparative adjectives

philosophyIdentify the cause and effect of a situation

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 14- Gulliver Travels in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for Gulliver Travels in PDF

Chapter 14: Gulliver’s Travels

Fun with New Words

Question 1: Why did the captain send the men to the land?

Answer : The captain sent the men to the land to see if there was any water.


Question 2: Why did the men rush back to the ship?

Answer : The men rushed back to the ship because they did not find any river or spring, but they saw a huge creature following them.


Question 3: Choose the correct answer.
(i) The giant carried a reaping hook because
(a) he was fighting with the other giants.
(b) he was going to reap the corn.
(c) he wanted to frighten Gulliver.

(ii) They put Gulliver on the ground to look at him because
(a) they had never seen a human before.
(b) they thought he was a doll.
(c) they had never seen such a tiny man.

(iii) Gulliver was
(a) a farmer.
(b) a sailor.
(c) a dwarf.
(d) a giant.

Answer :
(i) (b) he was going to reap the corn.
(ii) (c) they had never seen such a tiny man.
(iii) (b) a sailor


Question 4: Name the creature to whom you would look like Gulliver. The creature is now extinct.
The word begins with the letter D___________

Answer : Dinosaur


Question 5: From the text, write the sentence that tells you the following.
(i) The giant reapers were fascinated by Gulliver.
______________________
(ii) Gulliver was a learned man.
______________________
(iii) The farmer’s son thought Gulliver was a toy.
______________________
(iv) The farmer’s wife was a kind-hearted woman.
______________________

Answer :
(i) They all sat on the ground to take a good look at me.
(ii) I tried to speak to them loudly in several languages.
(iii) On seeing me the child grabbed me from the table and put my head into his mouth.
(iv) Later she put me on her own bed and covered me with a clean white handkerchief.


Let’s Talk

Question 1: Read the following sentences carefully.
The giant farmer’s voice was as loud as a bellowing trumpet.

or

The giant farmer’s voice was as loud as thunder. When something is very cold, we say it is as cold as ice. This is because ice is very very cold.
Now complete the following. Use the words given in the box.
as ____ as a feather
as ____ as a tortoise
as ____ as honey
as ____ as snow
as ____ as an ox
as ____ as night
as ____ as a rose
as ____ as toast
as ____ as a breeze

Answer :
as light as a feather
as slow as a tortoise
as sweet as honey
as white as snow
as strong as an ox
as gentle as night
as red as a rose
as black as a toast
as warm as a breeze


Question: (page 122) Use the above expressions to complete the following sentences.
(i) The old man’s hair is as white ________.
(ii) His feet were as cold ________.
(iii) The newspaper boy was as slow _______in delivering the papers.
(iv) I felt as light ______ after exercising

Answer :
(i) The old man’s hair is as white as snow.
(ii) His feet were as cold as snow.
(iii) The newspaper boy was as slow as a tortoise in delivering the papers.
(iv) I felt as light as a feather after exercising


Question: (page 122) Create your own comparisons for the following. Work in pairs.
as tall as _______
as fast as __________
as high as __________
as angry as _________
as tiny as __________
as brave as _________

Answer :
as tall as a tree
as fast as a rabbit
as high as a mountain
as angry as a bull
as tiny as an ant
as brave as a lion


Question 2: There are many reasons why something happens.
For example

EventReasons
1. Gulliver could not climb the fence because● every step was six feet high.
● he saw one of the giants coming towards him.
● he ran to hide himself.
All the three are reasons why Gulliver was unable to climb the fence.
(Note: Students are expected to read the above example)


Question 2: Now look at the pictures and discuss in groups why the following events happened. You may find more than one reason for each of them.

Answer :

1) The actors did not turn up.
2) The group did not practice enough, so they were unprepared.
3) A valid permission was not available for staging the play
1) The couple was enjoying a late night walk.
2) They went to spend some quality time together outside their home.
3) They are walking to stay healthy


Let’s Write

Question 1: Look at the following examples.
- I was trying to climb over the fence when the giant saw me.
- The farmer’s wife was stroking the cat when her one year-old son entered.

Both the actions were in the past. When the first one was going on in the past, the second one happened
1. Match the following and write complete sentences in the lines below.

What was happening?What happened?
(i) I was writing a letter.
(ii) Paul was looking out of the window.
(iii) *He was looking for his dog.
(iv) *I was just completing the last answer.
(v) The man was painting the wall.
(vi) Amit was doing his homework.
(vii) My mother was cooking dinner.
the lights went out.
the bell rang.
he noticed a lovely butterfly.
he fell off the ladder.
I met Arun.
my pen ran out.
ma’am said, “Stop writing.”
(i) I was writing a letter when _____________
(ii) _________________
(iii) *When I met Arun, he was looking for his dog. (iv) *____________________
(v) ______________________
(vi) _____________________
(vii) ____________________
*Please note that sometimes the order of the sentences changes.

Answer :
(i) I was writing a letter when the lights went out.
(ii) Paul was looking out of the window when the bell rang.
(iii) When I met Arun, he was looking for his dog.
(iv) I reached the top when he fell off the ladder.
(v) The man was painting the wall when I met Arun.
(vi) Amit was doing his homework when my pen ran out.
(vii) My mother was cooking dinner when ma’am said, “Stop writing.”


Question 2: Now complete the following suitably.
(i) I was sitting in a taxi yesterday when _______
(ii) He was cleaning out his cupboard when________
(iii) ______ a dog ran out onto the road.
(iv) ______ teacher walked into the room.

Answer : (i) I was sitting in a taxi yesterday when it was raining.
(ii) He was cleaning out his cupboard when he found his old identity card.
(iii) I was parking the car when a dog ran out onto the road.
(iv) I was looking outside the window when the teacher walked into the room.


Question 3: When we compare two things/people, we add -er or more to the describing word.
When we compare three or more things/people, we add est or most to the describing word.
Look at the following examples. When first two are compared and when all three are compared.

fastfasterfastest
- The sailboat is fast.
- The car is faster than the sailboat.
- The aeroplane is the fastest of all.
difficultmore difficultmost difficult
- Hitting a target is difficult.
- Juggling caps is more difficult than hitting a target.
-Doing complicated magic tricks is the most difficult of them all.
Now complete the following in the same way using the word easy or strong.
(i) Skipping is ______.
Jumping is ________ than skipping.
Walking is the ________ of all.

(ii) The dog is ______________.
The horse is ______________.
The elephant is ______________.
Now complete the following in the same way using the words or juicy or exciting. The order may vary according to your choice.
apple ____________
orange __________
sugarcane ___________
rock climbing ________
skiing ________
river rafting _____

Answer :
(i) Skipping is easy.
Jumping is easier than skipping.
Walking is the easiest of all.

(ii) The dog is easy.
The horse is strong.
The elephant is strong

apple juicy
orange juicier
sugarcane juiciest
rock climbing exciting
skiing more exciting
river rafting most exciting


Question 4: Correct the use of the describing words in the following sentences.
(i) This is the simpler problem of them all.
(ii) Which is the lightest of the two parcels?
(iii) He is cleverer than I am.
(iv) I like this the best of the two.
(v) The flood became badder as the rain increased.

Answer :
(i) This is the simplest problem of all.
(ii) Which is the lighter of the two parcel?
(iii) He is cleverer than me.
(iv) I like this better.
(v) The flood became worse as the rain increased.


Question 5: Punctuate the following sentences using capital letters, full stops (.) commas (,) question marks (?) apostrophe ( ‘ ) exclamation mark (!) wherever necessary.

dear samir,
i am sending you a photograph of my newest pet frisky is a bulldog and a very playful puppy by next summer he should be old enough to go with us on our long walks i m sure you are looking forward to seeing him I know you will like him

warm regards
sanju

Answer :
Dear Samir,

I am sending you a photograph of my newest pet. Frisky is a bulldog and a very playful puppy. By next summer, he should be old enough to go with us on our long walks. I’m sure you are looking forward to seeing him. I know you will like him.


Warm regards,
Sanju


Question 6: Punctuate the following sentences
(i) next wednesday my sister mita is going to join the state bank of india
(ii) the dog wags its tail when its pleased but a cat waves its tail when its angry
(iii) when I went fishing I caught an old shoe a plastic bag and a bad cold
(iv) she fed the baby washed the dishes put the lights off and went to sleep
(v) wasn’t tim born on the 26th of january 1989
(vi) oh no the bus has gone

Answer :
(i) Next Wednesday, my sister Mita is going to join the State Bank of India.
(ii) The dog wags its tail when it is pleased, but a cat waves its tail when it is angry.
(iii) When I went fishing, I caught an old shoe, a plastic bag and a bad cold.
(iv) She fed the baby, washed the dishes, put the lights off and went to sleep.
(v) Wasn’t Tim born on the 26th of January, 1989?
(vi) “Oh no! The bus has gone.”


Let’s Find Out

Question 1: Fill in the blanks.
(i) A giant tree Red wood trees of California
(ii) A giant bird ____________________
(iii) A giant land animal ________________
(iv) A giant water creature _________________
(v) A giant reptile ______________________
(vi) A giant aeroplane ___________________
Find out some interesting facts about each of these giants and share them with the class

Answer :
Fill in the blanks.
(i) A giant tree - Red wood trees of California
(ii) A giant bird - Ostrich
(iii) A giant land animal - Elephant
(iv) A giant water creature - Blue Whale
(v) A giant reptile - Crocodile
(vi) A giant aeroplane - Airbus Beluga


Creative Writing

Question 1: You woke up one morning and found yourself in the land of dwarfs! Write a paragraph describing your experiences there and how you got back home finally. You may begin like this.
Everything around me looked different.
_____________________________
_____________________________
_____________________________
_____________________________
_____________________________

Answer :
Everyone around me looked different. I realised that I was not in my hometown. I could not recognise the place. I came across tiny creatures that looked like human beings but just shorter. They were about half of my height.

When they saw me, they were making some noise, probably talking within themselves as if they had come across the strangest thing in the world. I tried to speak to them, but they couldn’t understand my words. I tried speaking to them in basic signs, and they seemed to understand. I wanted to give them a bar of chocolate that I had carried with me. The dwarf took the chocolate and ate it. I could tell by his face that he liked it very much. Little did I know that dwarf was the commander of all the dwarfs, for he said something to the other dwarfs. They all left quickly and returned with fruits and offered them to me in an hour. I was grateful to them for the food and let them know.

I told them I needed wood to build a boat, and they gladly showed me the way to the forest. They also made me an axe so I could chop the wood. As time passed, I built my boat, and I decided to sail back to my home. I missed my family very much. Soon, I left and set sails to head North. It took me a while to reach my home, but I finally made it back safe and sound.

(Note: Students can attempt the above question as per their own imagination)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us