Solutions for NCERT Class 5 English Chapter 15 Nobody's Friend
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 15 Poem: Nobody’s Friend


The poem describes two children who do not want to share their things with anyone, so nobody wants to be their friend. Although the last child described in the poem shares food and toys with the other children, and as a result, this particular child has many friends.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophyWrite antonyms for the given words.

philosophyIdentify negation used in a sentence.

philosophyWrite the qualities you look for in a friend.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 15- Nobody’s Friend in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for Nobody’s Friend in PDF

Chapter 15: Nobody’s Friend

Reading is Fun

Question 1: What are the things the girl does not want to share?

Answer : The girl does not want to share sweets and her books. She also does not share her doll with anyone.


Question 2: Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Answer: The boy did not share his toffee and tricycle with others.


Question 3: Why are the two children nobody’s friends?

Answer: The two children are nobody’s friends because they do not share their things with anyone.


Question 4: What does the child in the last stanza want to share?

Answer: The child in the last stanza wants to share all his sweets, ball, books, and games. He also wants to share half of an apple and half of a cake.


Let’s Talk

Question 1: Do you like to share your favourite food or toys with others? Why?

Answer: Yes, I like to share my favourite food or toys with others. I feel happy when I share my things with others.
(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Question 2: Who is your best friend? Can you describe him/her?

Answer: My best friend is Anshu. He is smart and a tall boy. He always helps me to complete my homework. Whenever I forget my tiffin, he always shares his tiffin with me. Before exams, we sit together and study. He helps solve math problems because I am weak in mathematics.


Question 3: Suppose you and your friends were very thirsty and there was only one glass of water. What would you do?

Answer: If my friends and I were thirsty and if there was only one glass of water, I would share my glass of water with them. We could all take a sip of water.


Question 4: If you had a bat, could you play cricket by yourself?

Answer: If I had a bat, I could not play cricket by myself.
(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Word Building

Question 1: Can you find more words ending with-less friendless, homeless,
_______ _____ _____

Answer: The words ending with ‘less’ are as follows:
• useless
• heartless
• cashless


Question 2: Can you write the opposite of
(i) lend b ______ w
(ii) nobody s ______ y

Answer: (i) borrow
(ii) somebody


Question 1 : Several words mean no. The word never is one. It means at no time or not ever.
Here are some other no words read them
nobody no no where
no one none nothing
(Note: Students are advised to read the above words on their own.)

Answer: Recognising others by hearing is easier.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Read the given sentences and underline the no word in each.
(i) Nobody is at home.
(ii) Ram has no book.
(iii) Can no one help him?
(iv) Was Gopal nowhere around?
(v) None of the two boys came.
(vi) There is nothing to do.
(vii) I have no coat.
(viii) Radha is never late.

Answer: (i) Nobody is at home.
(ii) Ram has no book.
(iii) Can no one help him?
(iv) Was Gopal nowhere around?
(v) None of the two boys came.
(vi) There is nothing to do.
(vii) I have no coat.
(viii) Radha is never late.


Say Aloud

Question 1: nobody everybody somebody cycle bicycle tricycle share care stare hair pair stair


Question 2: Now write words that rhyme with
train ____ ____ _____
friend ____ ____ ____

Answer:

train brain drain crane
friend penned blend send


Question 1 : Here is a short story.
Once a lion lay fast asleep in the Ranathambore forest of Rajasthan. Some mice were playing hide and seek near him. One mouse got trapped under the lion’s paw. The lion woke up, laughed loudly and let the mouse go!
After some days the mouse heard the lion’s roar. He saw that the lion lay in great pain as he was tied with many ropes. The mouse used his sharp teeth and cut the rope. ‘‘You are a true friend,’’ said the lion.
From Aesop’s Fables
A friend in need is a friend indeed.
What does this mean?
(i) We must be there for friends in trouble.
(ii) Only a good friend will be with us when we are in trouble.

Answer: I can be a good friend by helping my friends in need. If my classmate needs help to study any subject, I will try my best to help him or her study. Whenever any classmate of mine has forgotten to bring their tiffin, I will share my tiffin with them. If I get my bicycle to school, I can ask fellow students who live nearby if they need me to drop them off.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us