Solution for NCERT Class 5 English Chapter 16 The Little Bully
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 16 Story: The Little Bully


The story tells us about a boy called Hari who troubles everyone. He loves to tease the other children, and most of all, he enjoys pinching them. Nobody could pinch him equally as hard as he did. He derived great pleasure in doing so. One day during a picnic at the seaside, no one played with him. He had to sit alone with his lunch. Just then, he encountered a crab and a lobster who greeted him with pinches that brought a tear to his eye. This incident reminded him about how he treated others, and he swore never to pinch anyone again.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophyIdentify key details from the text.

philosophyUse adverbs to create sentences.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 16- The Little Bully in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for The Little Bully in PDF

Chapter 16: The Little Bully

Reading is fun

Now that you have read and understood the lesson, can you answer these questions? You can put a (✔) on the right answer.

Question 1:
1. Why did all the children hate Hari?
(i) Because he would not talk to anyone.
(ii) Because he always pinched them.
(iii) Because he loved stealing their food.

2. “Nobody took Hari’s hand. Nobody went near him. Nobody played with him.” This shows that Hari had
(i) many friends.
(ii) few friends.
(iii) no friends.

3. Which of the following actions would make a friendly person? Write them down.
• Respecting other people.
• Eating a small child’s tiffin.
• Calling people rude names.
• Pushing a smaller boy and making him cry.
• Being helpful to everyone.
• Helping your classmates in school.
• Mocking at friends and hurting their feelings.
• Protecting a weaker person.

Answer :
1. (ii) Because he always pinched them.

2. (ii) no friends

3. The following actions would make a friendly person: -
• Respecting other people. ✔
• Being helpful to everyone. ✔
• Helping your classmates in school.✔
• Protecting a weaker person. ✔


Vocabulary

Question 1: Find out words which are opposites or are closest to being the opposites of the words given below. Then write down the opposites in the grid.

DownAcross
1. smile3. quiet
2. happy5. punish
4. strong

Answer :

1. SCOWL
2. MISERABLE
3. NOISY
4. WEAK
5. REWARD


Question 2: Hari was pinched till he was black and blue. ‘Black and blue’ means (i) Hari fell down in pain. (ii) there were bruises on his body. (iii) Hari painted himself in colours. (iv) Hari had a black and blue shirt.

Answer : (ii) there were bruises on his body.


Question 3: ‘I shan’t pinch anyone anymore’. Shan’t means.
(i) shall
(ii) should
(iii) shall not
(iv) will not

Answer :
(iii) shall not


Question 4: Give the full forms of:- won’t _______
weren’t ________
wouldn’t _________
couldn’t _________

Answer :
won’t will not
weren’t were not
wouldn’t would not
couldn’t could not


Question 5: A girl was sitting quietly beside him. Hari leapt to his feet, crying loudly.
The words quietly and loudly tell us how an action is being done.
Find five more words ending in -ly which denote how something is done.
(i) _______ ly
(ii) ________ ly
(iii) _______ ly
(iv) _______ ly
(v) _______ ly

Answer :
(i) smoothly
(ii) happily
(iii) logically
(iv) certainly
(v) finally


Question 5: (page 142)Add -ly to the following words

clear merry weary double
dreary bright bad fond

Answer :

clearly merrily wearily doubly
drearily brightly badly fondly


Question 5: : (page 142) Now can you make sentences with these words?
_________________
_________________
_________________
_________________

Answer :
1) Nothing was clearly visible due to the fog.
2) Stop thinking about tomorrow and spend today merrily.
3) He replied to my question wearily on returning from office.
4) You should be doubly careful while working with sharp tools.
5) Steven walked drearily being disappointed by his failure.
6) The stars are shining brightly in the sky.
7) Still, I don’t think of him badly, but he has to improve his ways.
8) She remembered her aunt fondly for she will not her while she studies abroad.


Fun with Words

Question 1: Let’s practice with and P and F.

pleased
fat
palm
farm
pricked
fruit
pair
fare
pinched
fell
proud
frown
punished
forgotten
parade
fish
(Note: Students should read the given words and focus on the P and F sound)


Question 2: Complete the blanks with rhyming words of the following and practice aloud.
bruise c__________ creatures fe__________
carriage m _________ teachers pr__________
prawn d__________ vowed c___________

Answer :

bruise cruise creatures features
carriage marriage teachers preachers
prawn dawn vowed crowed


Let’s practise some writing

Question 1: How did the seaside creatures, the crab, the lobster etc. teach Hari a lesson? Write in a few lines.
___________________________
___________________________
___________________________

Answer :
The seaside creatures, the crab, the lobster etc. taught Hari a lesson in a unique way. They pinched his hands with their claws and made him realise how it hurts. Their pinches hurt Hari so much that it reminded him how the other children felt when Hari pinched them.


Question 2: Read these sentences carefully.
I ate an apple.
A boy is standing under the tree.
The sun rises in the east.
A and an do not point out any definite or particular person or thing whereas, the is used when we speak of some particular person or thing.
A, an and the are called articles.
Remember an is used before words beginning with a vowel a, e, i, o, u.

Now fill in the blanks with appropriate articles.
(i) Hari was ______ unpopular boy.
(ii) The boys and girls went to _______ seaside for a picnic.
(iii) He saw ______ big crab coming towards him.
(iv) I found______ empty bottle, floating in the water.
(v) _____ sea creatures ate his food.

Answer :
(i) Hari was an unpopular boy.
(ii) The boys and girls went to the seaside for a picnic.
(iii) He saw a big crab coming towards him.
(iv) I found an empty bottle, floating in the water.
(v) The sea creatures ate his food.


Question 3: A crab has a hard shell whereas a frog does not have one. There are many animals that protect themselves from their enemies with their outer cover/shells/quills.
In the box given below are the names of some animals. Encircle the ones that can protect themselves with their hard cover.

crocodile snail lizard snake
turtle tortoise gorilla frog
hedgehog porcupine
Now paste/draw the picture of any one animal. Write five lines about it. ______________
______________
______________
______________
______________

Answer :

Snails are also called slugs. It can be found in various places like ditches desserts or a forest. It lives inside a shell. It moves very slowly. The body of the snail inside the shell is very soft, so the shell is used for protection. There are different types of snails.
(Note: Students can add an image and write their own answer for the above question)


Question 4: Can you tell the difference between a turtle and a tortoise? Write a few lines.

Answer :
1) Tortoise have a longer life span that lasts 150 years whereas turtles live somewhere around 40 years only.
2) Turtle’s shell is comparatively lighter than that of the tortoise.
3) Turtles are omnivorous but a tortoise is known to be herbivorous in nature.
4) Turtles can live both on land and water, whereas tortoises live entirely above water.
5) Unlike the tortoise, turtles have a flat back, but the former has a rounder back.


Question 5: Describe what is happening in the picture. Use is/are and ____ ing to make your sentences. Clues are given in the box.


swing sit climb
lick slid kick
For example, Krishna is swinging.
(i) Mary ________ up the slide.
(ii) Hari ________ and boxing her.
(iii) Little Bitoo ________ a lollipop.
(iv) Rita ________ down the slide.

Answer :
(i) Mary is climbing up the slide.
(ii) Hari is kicking and boxing her.
(iii) Little Bitoo is licking a lollipop.
(iv) Rita is sliding down the slide


Question 5: Imagine what the children will do in the playground tomorrow. You can take some hints from the words given in the box. e.g. John will play kabaddi tomorrow.

play football jump
race badminton run
(i) Hari will play football tomorrow.
(ii) Rita will run after the rabbit.
(iii) Little Bitoo will race with his friends.
(iv) Mary will play badminton with Hari.
(v) Mary will try to jump off the swing tomorrow.
(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Let’s be creative and talk

Question 1: Work in groups of four. See the picture of a shipwreck at the bottom of the ocean.
Suppose you went deep-sea diving. What would you find? Think of all the words that come to your mind, then build a paragraph. Share your story with other groups.

Answer :
If I had the opportunity, I would go deep-sea diving accompanied by a guide. I would be amazed to experience the diverse form of life deep down the sea. There were so many creatures like octopus, sea horse, starfish that I have only seen in books or videos. I would feel afraid yet at the same time excited to touch some of them. Then I would come across a jewellery box filled with precious stones of many colours. I would be so tempted to see the box, but then I wouldn’t touch as it is not my own. I would swim towards the shipwreck and check the interior of the ship if the guide would allow me to. But after a while, I would come up as instructed by my guide. It would be an unforgettable experience for me.
(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us