NCERT Solutions for Class 5 English Chapter 3 Teamwork
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-5 Chapter-3 Poem: Team Work


In the poem Teamwork by Jan Nigro students learn that every sport needs a team to play, so they are encouraged to play together to achieve a common goal. Students learn to recite the poem with proper intonation. The student is expected to relate to the main idea of the poem. They will also get a chance to describe unity and teamwork in their own words.


Students of class 5 are advised to:

philosophyfocus on understanding the meaning of the main idea in the poem

philosophyapply the main idea to a real-life context

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 3-Team Work in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 3: Teamwork

Let’s Read

Complete the following sentences: -

Question 1 : If nobody passes the ball in a basketball game, then you can’t ______

Answer : shoot


Question 2 : In a relay race, if no one passes the baton, then________

Answer : the race would stop.


Think and Write

Name the team members needed for the following

Question 1(a) : To play cricket we need_________

Answer : batsmen, bowlers, fielders, coaches.


Question 1(b) : To make a film we need ____________

Answer : directors, producers, actors, actresses.


Question 1(c) : To run a good school we need ____________

Answer : principal, teachers, non-teaching staff, students.


Question 1(d) : To run a restaurant we need ____________

Answer : manager, cooks, cashier, waiters.


Question 2 : Complete the sets of rhyming words.

Answer :


Question 3 : Now form questions for the answers given in the speech bubbles.

Answer :


Question 3 : (continued)
Now make three more questions and answers from the poem, Teamwork.


Picture Composition

Look at the picture and answer the questions in the sentence, using the word clues given in the box

Question 1 : Who is laying the bricks?

Answer : A mason is laying the bricks.


Question 2 : Who is holding the ladder?

Answer : A labourer is holding the ladder.


Question 3 : Who is the man on the ladder?

Answer : An electrician is standing on the ladder.


Question 4 : Who is making the door?

Answer : A carpenter is making the door.


Question 5 : Who is painting the walls?

Answer : A painter is painting the walls.


Question : Now make up a story about the picture. Give names to the people. Write the story showing the importance of teamwork.

Answer : My father was busy monitoring the construction work of our new house. It was a great example of teamwork since many people were engaged in various jobs at the same time. Hari was the contractor who was supervising the whole task. Rambilas was his mason, who along with his labourers, started building the walls. Raghu, the plumber was in charge of all water related activities. Suresh was in charge of the electrical wiring and meter installation; whereas, Iliyas was in charge of the carpentry work. All of them worked in harmony to complete the work successfully.


Let’s Talk

Question 1 : In groups of five, discuss what you enjoy doing alone and what you like doing in a group.

Answer :
Things I like doing aloneThings I like doing in a group
I like to read alone.I like to sing in a group.
I like to sleep alone.I like to travel in a group.
I like to bathe alone.I like to eat in a group.


Question 2 : In your family, what activities are done individually and as a group?

Answer : We decide where to spend our vacation together.
My father makes all the rules of the family.
My mother decides the food items that need to be cooked.
I decide how to complete my studies.


Let’s Write

Question 1 : In the puzzle, find the words given in the column. Notice that these words are formed by joining the words. One is done for you. Find some more such words.

Answer :


The words spotted in the puzzle are as follows:
teamwork, everyone, handsome, basketball, nobody, Sunday.


Question 2 : Let’s write a poem.
I have a kite but need a friend to fly it with,
I know a song but need someone to hear it,
I have a ball but need someone to catch it,
I ______________________________
I ______________________________
I ______________________________
I ______________________________

Answer : I have a purse but need some money in it.
I have a cupboard but need some clothes to put inside it.
I have a bed but need some pillows & mattresses to sleep on.
I have a guitar but need someone to teach me to play it.


Say Aloud

Question 1 : Write the contractions for the following phrases.
(i) has not - __________
(ii) have not - ___________
(iii) do not - ____________
(iv)are not - _____________

Answer :
(i) has not - hasn’t
(ii) have not - haven’t
(iii) do not - don’t
(iv)are not - aren’t


Question 2 : Write the full forms for the following.
(i) weren’t - ________
(ii) wasn’t - __________
(iii) she’ll - __________
(iv) who’s - __________

Answer :
(i) weren’t - were not
(ii) wasn’t - was not
(iii) she’ll - she will
(iv) who’s - who is


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now