NCERT Solutions for Class 5 English Chapter 8 My Elder Brother
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 5 Chapter 8 Story: My Elder brother


The chapter My Elder brother is a short play about two brothers who are referred to as Bhaiya and Munna. Munna is five years younger than Bhaiya, so Bhaiya advises Munna about focusing on studying. Throughout the play, Bhaiya keeps asking Munna to Study and not play. Munna studies less and plays more every day. The result is that Munna passes his exams every year, and Bhaiya never seems to pass his exams even after studying day in and day out.


Students of grade 5 should focus on:

philosophyRecognizing the format of the letter.

philosophyWriting an informal letter.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 8-My Elder brother in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for My Elder brother in PDF

Chapter 8: My Elder Brother

Reading is Fun

Question 1: What are the things that Munna liked to do?

Answer : Munna always liked to walk in the green fields in the gentle breeze. He also liked to play marbles, football, volleyball, kabaddi and he would sometimes fly paper kites.


Question 2: What did Bhaiya do all day?

Answer : Bhaiya studied all day.


Question 3: Why was Munna not happy with the timetable that Bhaiya made for him?

Answer : Bhaiya didn’t keep any time for playing that’s why Munna was not happy with the timetable.


Question 4: How do you think Munna felt when his brother was so strict with him? Why was Bhaiya so strict with him?

Answer : Munna felt like running away and going back home when his brother was so strict with him.


Question 5: Whose character do you like more — Munna’s or Bhaiya’s? Why?

Answer : I liked Munna’s character more because he could get good grades without studying all day long. Ideally, a person should do other things apart from studying. Munna had an interest and fascination towards playing games and admiring nature; that’s why I consider his character more interesting than Bhaiya.


Let’s Talk

Question 1: Do you have a timetable at school?
How many periods are there for the following subjects and activities in one week?
English ___, Hindi ___, Maths ___, Science ___, Social
Studies ____, Games ___, Art ___, Craft ____, Music ____, Dance _____, Any other activity? ____

Answer :
Note: Students need to write on their own as answers may vary.


Question 2: Now make a timetable for yourself including your study time and your play time.

Answer :

(Note: The above answer in only given for reference. Students should attempt the answer on their own.)


Creative Writing

The format of a letter is given to you. Letters to friends and close family are written in the same way as you speak to them.

Krishna Boys’ Hostelwriter’s address
Model Public School Kolkata
10th July, 2000date
My dear Ma, greeting
This is my first letter after the summer vacations. We started our classes the day after we reached the hostel. I have settled in well.
introduction
We have a new teacher for clay modelling and pottery. She tells us how to make fruits and vegetables with clay. We then paint them. They look so real.
body
We have an inter-house poetry recitation coming up in August. I am really excited about it. It is a long poem but we learn it together with our teacher.

It is nice to be back in school with my friends and teachers. I remember you and Baba a lot. Give my love to grandmother and grandfather.
ending
Do write back soon.
Your loving son
Pratap
closing

Question 1 : After reading the letter, answer the following questions.
(i) Who has written the letter? _______
(ii) To whom has the letter been written? _______
(iii) Where is the writer of the letter? ________
(iv) What is the name of his hostel? _______
(v) On which date was this letter written? _____

Answer :

(i) Who has written the letter?Pratap
(ii) To whom has the letter been written?Pratap’s mother
(iii) Where is the writer of the letter?Hostel
(iv) What is the name of his hostel? Krishna Boys’ Hostel
(v) On which date was this letter written?10th July, 2000


Question 2: Now, write a letter to your friend or relative in another city telling him/her about activities/events in your school. Follow the same pattern as the above letter.

Answer :
H. No. 304,
Shubham Enclave,
Laxmi agar,
New Delhi.
10 September, 2014

Hi Deepak,

There has been a very eventful annual day in the school. It was such a memorable day that I had to write to you as soon as I could.
There was recently the celebration of the annual day in our school. The annual day celebration began with the Saraswati Puja. There were a few celebrities who visited as special guests. I had the chance to dance the Bharatanatyam with three other classmates. Later, there was prize distribution too. I won the gold medal for ranking first in the 200 meters race. We had some snacks during the event.
It was a moment of joy for all of us. I wish you were there to see me receive the gold medal. You can come to stay with us during the summer vacation. I can’t wait to show you my gold medal and the annual day function pictures.

Hope to see you soon.


Your friend,
Rishi.


Comprehension

Read the following passage and answer the questions that follow. Oliver was a nine-year-old boy. He lived with other homeless boys in an orphanage. He was pale and thin as were the other boys living there. This was because they had to work hard but were never given enough to eat. The owner of the orphanage, Mr Bumble, was a cruel man and he ill-treated the boys.

The boys were always hungry It was true that they were given three meals a day but each meal consisted only of a bowl of watery soup. They were almost starving. So it was decided by them to ask the master for more soup. But who would bell the cat? Finally the task fell to Oliver.

When all the boys had assembled in the cold stone hall for their evening meal, the soup was served. It soon disappeared. The boys whispered to one another and one boy pushed Oliver a little. Oliver, making a brave effort, stood up, walked up to the master with his bowl and spoon in his hand, and said tremblingly, “Please sir, I want some more.”

Question 1: Why did Oliver live in the orphanage?

Answer : Oliver lived in the orphanage because he was homeless.


Question 2: Who was Mr Bumble?

Answer : Mr. Bumble was the owner of the orphanage.


Question 3: What meal were the boys given?

Answer : The boys were given only a bowl of watery soup.


Question 4: What did Oliver say to Mr Bumble?

Answer : Oliver requested Mr. Brumble to give him more soup.


Question 5: The boys were given three meals a day. Then why were they always hungry?
(i) Because the soup they were given was never enough.
(ii) Because they worked very hard all day long.
(iii) Because the older boys drank up their soup.

Answer :
(i) Because the soup they were given was never enough.


Question 6: Find the words from the passage that mean the same as
(i) Very hungry (para 2) ……………………….
(ii) to vanish (para 3) ………………………….

Answer :
(i) starving
(ii) disappear


Question 7: ‘All the boys assembled in the cold stone hall.’ Here the word assembled means.
(i) moved away
(ii) collected
(iii) worked together

Answer :
(ii) collected


Question 8: From the word ‘assembled’ remove the last two letters. Add one letter to make a word which means a time at the school when the whole school gathers.

Answer :
Assembly


Question 9: Give a suitable title to the passage.
Oliver’s childhood
(Note: Students can write their own answer)


Let’s Write

Question 1: To learn means to understand or to gain knowledge. To teach means to show how or to explain. Complete the following sentences using the correct form of teach or learn.

learnlearnslearnedhas learned
teachteachestaughthas taught
(i) Will you ____ me chess?
(ii) Mr Sharma ____ Class VIII.
(iii) The students have ____ about ‘road safety’.
(iv) My sister has ____ me how to ride a horse.
(v) I have ___ some of the customs of India.
(vi) I __ how to cycle when I was just four years old.

Answer :
(i) teach
(ii) teaches
(iii) learned
(iv) taught
(v) learned
(vi) learned


Question 2 : Choose the correct word and complete the paragraph:-

All the class V students of our school _____ (were/was) gathering in front of the Principal’s office. They ____ (were/was) going for the inter-school race. The bus ___ (arrive/ arrived) and they ___ (leave/left) for the stadium. The runners were ___(taking/ taken) to the starting point. The runners ____ (take/ took) their positions. Sir ____ (blow/ blew) the whistle. One student of our school ___ (run/ran) fast and ____ (come/ came) first. Everyone _____ (do/did) their best and our school ____ (won/ wins) the trophy. Everyone ___ (feel/ felt/ fell) joyous.

Answer :

All the class V students of our school were gathering in front of the Principal’s office. They were going for the inter-school race. The bus arrived and they left for the stadium. The runners were taken to the starting point. The runners took their positions. Sir blew the whistle. One student of our school ran fast and came first. Everyone did their best and our school won the trophy. Everyone felt joyous.


Question 3 : Read the following sentences.
• Bhaiya has been studying in the same class for two years. (for a period of time)
• Munna was flying kites since morning. (from a time in the past till the present)
Fill in the blanks using for or since.

Question 3(i) : I have lived in this house ___ I was a baby.

Answer : I have lived in this house since I was a baby


Question 3(ii) : This big jar has been in our family ___ many years.

Answer : This big jar has been in our family for many years.


Question 3(iii) : The old banyan tree in the village has been there ____the last 200 years.

Answer : The old banyan tree in the village has been there for the last 200 years.


Question 3(iv) : Nobody has seen him __ yesterday.

Answer : Nobody has seen him since yesterday.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us