NCERT Solution|Class 5|EVS|Chapter 11|PDF|Sunita In Space
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter 11-: Sunita In Space

Chapter 11 Sunita in Space portrays the incredible space journey of Sunita Williams, the celebrated astronaut. The chapter gives a preliminary idea about the earth’s shape, what happens in space and a spacecraft, and introduces the basic concept of gravity.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 11 Sunita in Space in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 11: Sunita in Space

Straight from the Heart

Question 1: What do you think the earth looks like? Make a drawing of the earth in your notebook. On your drawing show where you are. Take a look at your friend’s drawing too.

Answer : The earth appears spherical, like a ball. The major portion of earth is blue, whereas the remaining parts are green.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


What Do You Think?

Question 1: If the earth is round like a globe, how is it that we do not fall off?

Answer: The earth exerts a force due to gravity which is called gravitational force. This gravitational force attracts every object towards itself, and hence, we do not fall off.


Question 2: Do the people in Argentina stand upside down?

Answer: No, people in Argentina do not stand upside down. They stand as we stand at our place.


Look at the photographs and write

Qn2.PNG

Question 1: Can you think why Sunita’s hair was standing?

Answer: Sunita’s hair was standing in space because of zero gravitational force. When a person is on the earth, their hair remains down because of the gravitational force.


Question 2: Look at Sunita’s photographs and the dates written on each of them. Write what all is happening and when?

Qn2.PNG

Answer:
Date Event
09-12-2006 The spacecraft took off.
11-12-2006 Astronauts experienced zero gravity and were floating inside the spacecraft.
11-12-2006 Astronauts were eating the food floating in the air.
13-12-2006 Sunita was working while her hands were floating in the air.
16-12-2006 Sunita went out in space.


Classroom becomes a Spaceship

Close your eyes. Imagine that your class is a spaceship. Zoo…..m—in 10 minutes you have entered in space. Your spaceship is now going around the earth. Now say:

Question 1: Are you able to sit at one place?

Answer: No, we are floating in the air.


Question 2: What about your hair?

Answer: My hairs are standing up against the gravitational force.


Question 3: Oh, look…where are your bags and books going?

Answer: My bags and books are floating in the air.


Question 4: What is your teacher doing? Where is her chalk?

Answer: My teacher is also floating in the air along with the chalk.


Question 5: How did you eat your food during the break? How did you drink water? What happened to the ball that you threw up?

Answer: As we opened our lunch boxes, the food started to float in the air. We suck water through a straw from our bottles. The ball started floating in the air as I threw it.


Isn’t It Amazing?

Question 1: Can you now say why Sunita’s hair kept standing?

Answer: It kept standing because of the absence of gravitational force.


Question 2: Think why water flows downwards on any slope? On mountains too water flows downwards, not upwards?

Answer: Water flows downwards and not upwards because of the gravitational force.


Magic 1—A tiny paper races a coin

Question 1: Take a 5-rupee coin and a small piece of paper. The paper should be about one-fourth the size of the coin.

  1. Hold the coin in one hand and the paper in the other. Drop them at the same time. What happened?
  2. Now place the tiny paper on the coin and drop them. What happened this time? Surprised?

Answer:

  1. The coin quickly fell; the paper took time to reach the floor. It happened because the coin was heavier than the paper.
  2. The coin and paper fell to the ground at the same time.


Magic 2—A Mouse Lifts an Elephant

Question 1: To play this you will need a small stone, a bigger stone (lemon-sized), a thick roll of paper (which can be made with layers of papers), mouse and an elephant made of paper.
1. Take a string about 2 feet long.
2. At one end of the string tie the small stone. Stick or tie the mouse to the stone.
3. Put the string into the roll of paper.
4. At the other end of the string tie the bigger stone and stick the elephant.
5. Hold the roll of paper and move your hand to rotate the small stone.
Who is pulling whom? You will be surprised! The mouse lifts the elephant! How did this magic happen?

Answer: When we start rotating the small stone it creates a centrifugal force due to rotation which keeps holding the big stone. Centrifugal force is the force exerted by any particle moving in circular path.


Look at this Photograph and Tell

Qn2.PNG

Question 1: Can you see India?

Answer: Yes, India is visible on the globe


Question 2: Can you recognise any other place?

Answer: Yes, I can recognise Bangladesh and Sri Lanka.


Question 3: Where is the sea?

Answer: The blue portions on the picture indicate the sea.


Question 4: Do you find anything similar between the globe and this picture of the earth? In what ways are they different?

Answer: i) Both the pictures show the part of earth covered with water and land, respectively.
ii) The picture shows a two-dimensional structure whereas the globe is three-dimensional.
iii) One can easily recognise different countries on a globe, whereas countries are not clearly identifiable in this picture.


Question 5: Do you think Sunita could make out Pakistan, Nepal and Burma separately, when she saw the earth from space?

Answer: No, I think she could not make out these countries when she saw the earth from space as the countries were not separately identifiable from space.


Look at a Globe in your School

Question 1: Can you find India?

Answer: Yes, I can find India.

Qn2.PNG


Question 2: Where all do you find the sea?

Answer: The portion on the globe which has blue colour shows the sea.


Question 3: Which countries can you see?

Answer: I can see all the countries.


Question 4: Can you see some of the countries with which India plays cricket matches? For example—England, Australia, Pakistan, Bangladesh, and South Africa.

Answer: Yes, I can see the countries with which India plays cricket matches.


Question 5: What else can you see on the globe?

Answer: Besides the sea and different countries, I can see mountains, islands, etc., on the globe.


Look at the Map of your Country and Tell

Question 4: Can you find the state in which you live? Write its name on the map.

Answer: I live in the state of Haryana, and I can find it on the map.
[Students should mention their experience based on the above lines.]

Qn2.PNG


Question 2: Which are the states next to the state you live in?

Answer: Punjab, Uttarakhand, Himachal Pradesh, and Uttar Pradesh.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Have you been to any other state?

Answer: I have been to Rajasthan, Punjab, Jammu and Kashmir, Uttarakhand, Maharashtra, Uttar Pradesh, and Kerala.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Shahmir thinks that there are lines drawn on the ground between the states. What do you think?

Answer: No, there are no lines drawn on the ground. These are imaginary lines drawn on a map to distinguish the states.


Look At the Sky

Question 1: Why don’t you try to do the same with a coin? How many centimetres away from the eye did you keep the coin to hide the moon?

Answer: The coin hid the moon when it was around 25 centimetres away from my eyes.


Think

Question 1: Do you think the moon is flat like the coin or round like a ball?

Answer: The moon is spherical, like a ball.


Question 2: Look at the moon tonight and draw what it looks like. Look and draw again after one week, and then after 15 days.

Answer:
Today’s Date Date after a week Date after 15 days
19 November 27 November 4 December
Qn2.PNG Qn2.PNG Qn2.PNG
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find Out

Question 1: When is the next full moon? At what time will the moon rise on this day? What does the moon look like on this day? Draw it.

Answer: The next full moon will be on 19 December 2021. The time at which the moon will rise is at 10:05 am.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What are the festivals related to the moon?

Answer: The festivals related to moon—
i) Karva Chauth
ii) Eid
iii) Guru Purnima
iv) Holi
v) Buddha Purnima
At night look at the sky carefully for 5 minutes.


Question 3: What could you see?

Answer: I was able to see the stars and the moon. The stars were twinkling, but some stars appeared dim, whereas some were shining.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Did you see anything moving in the sky? What do you think it could be? A star or a shooting star or a satellite (satellites are used for the TV, telephones and for weather reports). Find out more about this.

Answer:I saw a moving object with a tail at its end. It was a shooting star. Shooting stars are small pieces of rock or dust that enter earth’s atmosphere from space. It moves with a great speed and burns with a glow while moving through the atmosphere.

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Look at the Table and Tell

Qn2.PNG

Given below are the times at which the moon rises and sets in Delhi (on the given days).

Question 1: On 28 October the moon came out at……minutes past……o’clock.

Answer: On 28 October the moon came out at 16 minutes past 7 o’clock.


Question 2: On 29 October the moon came out at……minutes past……o’clock.

Answer:On 29 October the moon came out at 17 minutes past 8 o’clock.


Question 3: On 29 October there was a difference of hours……and……. minutes in the time of the moon rise (as compared to 28 October).

Answer: On 29 October there was a difference of 1 hour and 1 minute in the time of the moon rise (as compared to 28 October).


Question 4: If you saw the moon rising at 7 pm today, would you see it at the same time tomorrow?

Answer: No, the time at which the moon rises vary every day.


Question 5: On 31 October the time of setting of the moon is given as 12: 03. Have you ever seen the moon at 12 in the afternoon? Why don’t we easily see the moon or stars during the day?

Answer: No, the moon is not visible during the day because moon and the stars get overpowered by the dazzling light of the sun and becomes invisible to us.


An Interesting Photograph

Question 1: See how the earth is looking. Can you see the surface of the moon? Do you have some questions after looking at this picture? Write down those questions and discuss them in the class.

Qn2.PNG

Answer: The following questions came to my mind after seeing this picture—
i) What type of surface does the moon have?
ii)What type of atmosphere exists on the moon?
iii) Does life exist on moon?
[Students should mention their experience based on the above lines.]


What We Have Learnt

Question 1: Why do children always slide down the slide and not slide up? If this slide were there in Sunita’s spacecraft, would children slide like this? Why?

Answer: Children slide down due to gravitational force. Children would not slide down in the spacecraft because of zero gravity.


Question 2: Why do we see stars mostly at night?

Answer: Stars do not possess as bright light as the sun. The sunlight during the day overpowers them, and hence, they are not visible. Therefore, we see the stars at night only.


Question 3: Looking at the earth from the space, Sunita said, “Different countries cannot be seen as separate from here. These lines are on paper. They are made by us”. What do you understand by this?

Answer:It can be concluded that the earth is not divided into different countries. The picture shows only the division of water and land. The imaginary lines which divided the earth into different countries are made by man. In the eyes of Nature, all the inhabitants are same and hence the earth is equal place for all.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now