NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across The Wall - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions Class-5 EVS Chapter 17 Across The Wall

Chapter 17 Across the Wall puts up the relevant concept of gender equality. The chapter emphasises that no work or game is specific to a particular gender, and equal opportunities should be given to both boys and girls. Different real-life incidents are narrated in the text, presenting an excellent example of breaking gender stereotypes.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 17 Across the Wall in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Across the Wall in PDF

Chapter 17: Across the Wall

Find Out

Question 1: Is there any place to play near your house?

Answer : Yes, there is an open field and a park near my house.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What do people play there? Who plays there?

Answer: Yes, children of my age get a chance to play there frequently.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do the children of your age also get a chance to play there?

Answer: Yes, children of my age get a chance to play there frequently.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What other things happen at this place?

Answer: Older people use the park for morning walks, yoga practice and jogging. Sometimes, open games tournaments are organised in the open field.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Tell

Question 1: Has anyone ever stopped you from playing some games? Which games?

Answer: Yes, my father stopped me from playing football.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Who stopped you and why? What did you do then?

Answer: My father stopped me because the older boys elder used to play at the same field, and he was afraid that I might get hurt.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Did anyone help you and encourage you to play?

Answer: Yes, my mother encouraged me to play cricket and football. She even persuaded my father to allow me to play football.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss

Question 1: Do girls and boys play different types of games in your school or neighbourhood? If yes, then which games do the boys play and which do the girls play?

Answer: The boys and girls play almost similar games. However, there are some games that either girls or boys specifically play. The list is given below—

Girls Boys
Kho-Kho Cricket
Langdi Football
Pitthu Volleyball

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Do you think that there is any difference between the games and the way they are played by boys and girls?

Answer: Yes, there are some differences between the games played by boys and girls. The boys play the games roughly and fight a lot, whereas the girls play more smoothly.


Question 3: Should the games for boys and the girls be different? What do you think?

Answer: No, the games for boys and girls should be similar.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Write

Question 1 : Have you ever played as part of a team of your class, school or neighbourhood? Whom did you play with? What game did you play?

Answer: Yes, I once represented my school in the Kho-Kho team. I played against the team of Vidya Vihar School.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What is the difference between playing for yourself and for the team?

Answer: While playing as an individual one is responsible for their win or loss, but while playing for a team our actions affect the performance of other team members leading to win or loss of the game.


Question 3: While playing in a team would you like to play for yourself or for the team? Why?

Answer: I want to play for the team rather than play for myself. It is necessary to be a part of the team in team games and win the game. Without team spirit, none of the team members will be able to perform. In team games, personal efforts pay only when the team wins.


Question 4: Is your team like the team Afsana played with at Sholapur or like the Nagpada team? How?

Answer: My team is like the Nagpada team. The members of my team are helpful towards each other. They keep on boosting the confidence of each other and play for the whole team and not as individuals. Team members understand and cooperate each other which is essential for giving best performances in the games.


Discuss

Question 1: Have you ever taken part in some game or competition from your school or area? How did you feel?

Answer: Yes, I have participated in an inter-school volleyball competition at the district level. By participating, I realised that the competition outside the school was more challenging. I learned many things from the other players and made new friends.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Did you go to some other place to play? What was that place like? How did you like going to that place?

Answer: Yes, I went to the campus of Kendriya Vidyalaya Vidya Vihar in Delhi. The campus was huge, and the arrangements were well done. I liked the place very much.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Have you seen matches being played between India and other countries? Which ones?

Answer: Yes, I have seen football and cricket matches played between India and other countries.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: We all know about the cricketers of India, and we all like them. Do people also know and like the Indian players who play some other games? (Yes or no). What do you feel about it? Do you know the players of the Indian football or kabaddi team?

Answer: Many people in our country like cricket. So, cricket players are very popular. But other Indian players are also famous for their achievements in different sports. Some of them are—
PV Sindhu—Badminton
Saina Nehwal—Badminton
Sania Mirza—Tennis
Mahesh Bhupathi—Tennis
Dhyan Chand—Hockey
Dhanraj Pillay—Hockey
Anup Kumar—Kabbadi
Manjeet Chillar—Kabbadi
Suni Chettri—Football
I know some players of the Indian football and kabaddi team.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss

Question 1: What would happen if girls are not allowed to play games, to study or do some other work of their choice?

Answer: It would affect the girls in the following ways:
i) They would not be able to make choices while opting for a career.
ii) They would not be able to explore their potential and talent.
iii) They would not be able to reach good positions in society.
iv) They would not be able to become independent.


Question 2: How would you feel if you were not allowed to take part in some game or drama?

Answer: I will feel dejected and sad about it.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Have you heard of any women players? Name them and the games they play.

Answer: Yes, there are many successful women players and some of their names are given below—
i) Karnam Malleshwari—Weightlifting
ii) Sania Mirza—Tennis
iii) PT Usha—Athletics
iv) Mary Kom—Boxing
v) Mithali Raj—Cricket
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: In which areas other than sports have you heard of women getting recognition?

Answer: Women have established successful careers in the following areas—
i) Indira Gandhi—First women Prime Minister of India.
ii) Barbara Ghosh—First Indian Navy Women Commander Officer
iii) Kiran Bedi—IPS
iv) Kalpana Chawla: Astronaut
v) Gita Gopinath—Economist
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Are these women less known than men? Why?

Answer: No, these women are no less than men in popularity and success. Their hard work and talent have made them reach this high.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: How would you find the world to be, if girls never got a chance to take part in games, drama or dance? How would you feel if such a thing happened to boys?

Answer: It would be unfair if girls did not get a chance to participate in games, drama or dance. It will hamper their talent and growth. The same would be the situation of boys if they were stopped from exploring different professional fields.


Question 7: Do you know of any women of girl who you would want to be like when you grow up? (Think of names other than a film actress or model).

Answer: Yes, I want to be brave like Kiran Bedi, a renowned IPS officer, when I grow up.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Think and Write

Question 1: The newspaper report said, “Afsana has jumped over the wall. The gender wall that her mother had put up for her”. Think and write in your own words what was this wall? What do you understand by ‘gender bias’?

Answer: ‘Gender bias’ stands for the differential treatment of boys and girls. Initially, our society was a male-dominated society where men went out and explored the world, whereas women were restricted to domestic chores. This dominance passed from one generation to the other and is still prevalent in some parts of our country. However, with time, gender discrimination has started to decrease, and more and more women are chasing their dreams.
As per the report, the ‘gender wall’ indicates the barriers Afsana fought to achieve success. She broke the conditions and restrictions which were imposed to pursue her dreams. These restrictions could have been imposed in many forms like limiting oneself to household chores, playing only certain games, studying up to a particular grade in school etc.


What We Have Learnt

Question 1: Should the games for boys and girls be different? Think and write what you feel.

Answer: No, the games should be the same for boys and girls. We should give them the liberty to choose and play the games they like.


Question 2: If you are made the leader of a team, how will you prepare your team?

Answer: If I were the leader of the team. I will teach the following things to the team members—
i) Respecting and helping each other.
ii) Exploring the potential of every team member by maintaining the team spirit.
iii) Encouraging each other.
iv) Cooperating and respecting every team member.
v) Practising and exercising regularly.
vi) Ensuring participation despite winning and losing.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us