NCERT EVS Chapter 2 Class 5 A Snake Charmer’s Story
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter-2: A Snake Charmer’s Story

Chapter 2 A Snake Charmer’s Story chapter deals with—

  • the intrinsic relationship between snake charmers and snakes.
  • the different parts of a snake and the commonly found snakes in India.
  • the interdependence between man and animal and how the former depends on the latter for his livelihood.
  • the cruelty inflicted upon animals for man’s gains.
  • how to be kind and compassionate towards animals.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 2 A Snake Charmer’s Story in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 2: A Snake Charmer’s Story

Think and Tell

Question 1: Have you ever seen anyone playing a been? Where?

Answer : Yes, I have seen a snake charmer playing a been at a local fair in my grandparents’ village.


Question 2: Have you ever seen a snake? Where?

Answer: Yes, I have seen a snake while I was watching the snake charmer playing the been. I have also seen a snake in a nearby paddy field.


Question 3: Were you scared by it? Why?

Answer: Yes, I was scared by it. I thought that the snake was poisonous and also felt that it would bite me.


Question 4: Do you think all snakes are poisonous?

Answer: No, I don’t think all snakes are poisonous.


Question 5: In Chapter 1, you read that snakes do not have ears which you can see. Can the snake hear the been or does it dance when the been moves? What do you think?

Answer: Snakes are not capable of hearing the been. Instead, they respond to the vibrations created due to the movement of the been. So, the snake dances only when the been moves.


Write

Question 4: Have you ever seen animals being used for entertainment of people? (For example, in a circus, on the road, or in a park)
(a) When and where did you see this? (b) Which animal show did you see?

Answer: (a) Yes, I have seen animals being used for the entertainment of people at a circus as well as in a fair.
(b) I saw a circus once which had many animals like lions, elephants, dogs and monkeys performing many tricks.


Question 2: How did people behave with the animals in the show?

Answer: Some people were scared of the animals, some of them were very generous towards them and enjoyed the tricks performed by them.


Question 3: Was anyone teasing the animals? How?

Answer: Nobody was teasing the animals. But I have seen people tease animals at the zoo by making sounds and faces and throwing things at them.


Question 4: What kind of questions came to your mind after seeing that animal show?

Answer: After seeing that animal show, the following questions came to my mind—
(i) Is it fair to exploit animals for fun?
(ii) Do they like living in cages?
(iii) Are they given enough food?
(iv) Is the place where they are kept clean?
(v) How do these wild animals survive in artificial habitats?
(vi) How are these wild animals trained?
(vii) Is it safe to keep wild animals like lions around humans?
(viii) How were the animals caught from the forest?


Question 5: Imagine that you are an animal in a cage. Think how you would feel. Complete the following sentences:
(i) I am afraid when …………………………………………..
(ii) I wish I ……………………………………………………
(iii) I am sad when ……………………………………………
(iv) If I had a chance I would ………………………………….
(v) I do not like it at all when ………………………………….

Answer: (i) I am afraid when my trainer beats me when I make a mistake during performing a trick.
(ii) I wish I could enjoy living in the forest.
(iii) I feel sad when I remember my friends in the jungle.
(iv) If I had a chance I would immediately run back to the forest.
(v) I do not like it at all when people tease me by making faces at me or throwing things at me.


Write

Question 1: Like snake-charmers, which other people depend on animals for their livelihood?

Answer: Like snake-charmers there are other people who depend on animals for their livelihood. They are either directly or indirectly dependent on the animals. Examples of such people are—
(i) Fisherman on fishes.
(ii) Milkman on cows and buffaloes for milk.
(iii) Baker on poultry for eggs.
(iv) Farmer on ox for physical labour.
(v) Labourer on a donkey to carry the load.


Survey—People Who Keep Animals

Question 1: Talk to some people in your neighbourhood who keep one or more animals for their livelihood—for example, a horse for a tonga, hens for eggs, etc.
(i) Name the animal they keep.
(ii) How many animals are there?
(iii) Is there a separate place for the animals?
(iv) Who looks after them?
(v) What do the animals eat?
(vi) Do the animals ever fall ill? What does the keeper do then?
(vii) Make some more questions and discuss.
(viii) Make a report on your project and read it out in the class.

Answer: Let us take the case of Sohanlal, who is a milkman.
(i) Sohanlal keeps buffaloes and cows.
(ii) He has six buffaloes and seven cows.
(iii) He has made a shed for these animals.
(iv) Sohanlal, his wife, and a helper, take care of these animals.
(v) These animals eat grass and animal fodder. They are sometimes fed cotton and fenugreek seeds.
(vi) Sometimes, these cows and buffaloes fall ill. In that case, Sohanlal takes them to a nearby veterinary hospital.
(vii) Why are these cows and buffaloes important to Sohanlal? These cows and buffaloes are important to Sohanlal because they are a source of income for Sohanlal. He earns money by selling the milk produced by these animals.
(viii)Dependence of humans on animals
Animals have always been an integral part of human life from a very early age till now. They are reared for obtaining various animal products. During my visit to my grandparents’ village this year, I got a chance to meet Sohanlal. He is a milkman by profession and rears animals like cows and buffaloes to obtain milk which he then sells to earn money. He has six buffaloes and seven cows, which are kept in a shed in the backyard. He, along with his wife and a helper, look after the well-being of the animals. The cattle are given grass, fenugreek, and cotton seeds as food. These keep them healthy and help in good production of milk. There is a veterinary hospital nearby where Sohanlal takes his cows and buffaloes when they fall ill. Animals are of great economic importance. However, I noticed that Sohanlal is also emotionally attached to his cows and buffaloes and cares for them deeply just like his own family members. Animals help us in many ways. So, we should never tease or harm them. Instead, we must provide them with all that is required for their well-being.


What Have We Learnt

Question 1: The government has made a law that no one can catch and keep snakes. What do you think about this law? Give reasons for your answer and write in your own words.

Answer: I think this law is vital. We know that if we keep snakes or any other animals in captivity, then it may lead to the following consequences—
(i) Decrease in the number of animal species.
(ii) Disturbance in the ecological balance.
(iii) Exploitation of animals for the benefit of humans.
The law made by the government would keep a check on the above-mentioned consequences and hence, protect the wild animals. Also, freedom should not be denied to any animal because they too, have a right to live on their own terms. So, I totally support this law.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 EVS

  • Get 100% Off On Admission Fee Now