NCERT Solution|Class 5|EVS chapter 21|Like Father Like Daughter
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter 21-: Like Father Like Daughter

Class 5th EVS Chapter 21 puts forward the concept of inheritance of family traits through generations. The chapter encourages children to observe their family members' behavioural traits and appreciate the skills that have been passed on to them. Preliminary ideas of genetic diseases, the pulse polio program, and Mendel's experiment with peas are mentioned in the text, along with the fact that all traits are not inherited; some are also acquired from the environment.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 21 Like Father, Like Daughter in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Like Father, Like Daughter in PDF

Chapter 21: Like Father, Like Daughter

Fill In the Table

Question 1: Ashima sneezed just like her father. Do you have any such habit or trait which is similar to that of someone in your family? What is it? Whom is it similar to?

Your special habit or trait Whom is it similar to?
       
       
       

Answer :

Your special habit or trait Whom is it similar to?
Sleeping posture Father
Ear lobes Mother
Walking manner Father
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Tell

Question 1: Does your face or anything else look similar to that of someone else in your family? What is it?

Answer: Yes, I have the following features, which are similar to some of my family members—
i) My eyes are like my mother.
ii) My hair is like my grandmother.
iii) My nose resembles my father.
iv) My face cut resembles my grandfather.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Did someone tell you this or did you find it out yourself?

Answer: My relatives and friends keep telling me this.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: How do you feel when people compare you with someone else in your family? Why do you feel so?

Answer: I feel good about hearing that I and my family members have so much in common.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Who laughs the loudest in your family? Laugh like that person.

Answer: My grandfather laughs the loudest in my family.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Make a list of all the family members from Nilima’s nani to little Samir. How are they all related to Nilima? Write.

Answer: List of Nilima’s family members—
Samir: Nilima’s nephew (Son of her cousin)
Kiran: Nilima’s cousin [Maternal uncle’s (mama) daughter]
Nani: Nilima’s maternal grandmother
Eldest Nani: Nilima’s nani’s sister.
Elder son of Nani: Nilima’s maternal uncle (mama) (Mother’s brother)


Find Out

Question 1: In your family are there any such examples of uncle-nephews or brother-sisters, where there is a big difference in the age? Find out from your elders.

Answer: Yes, my mother’s youngest sister, my mausi and my mother has an age gap of 13 years.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Find Out and Write

Question 1: Does Nilima have curly hair like her nani’s? Now you look for some special traits in your sister or brother (could also be cousins). Like colour of eyes, dimples in cheeks, height, broad or sharp nose, voice etc. See if this trait comes from the – father’s side or mother’s side. Make this table in your notebook and fill it. An example is given.

Qn2.PNG

Answer: Yes, Nilima had curly hair, just like her nani’s.

Special Trait Whom does it resemble? From whose side
Mother’s Father’s
Nilima’s curly hair Her nani (grandmother)
Colour of my eyes Nana (maternal grandfather)
Shape of my toes Dada (paternal grandfather)
Sharp nose Chacha (paternal uncle)


Question 2: Have you seen a very young child in your (or any other) family? Whom does the child’s eyes, nose, hair, or fingers look like in the family? Write their names.

Answer: Yes, I have seen the newborn baby of my maternal uncle. Her eyes and nose look like my mama (maternal uncle), her hair is like my nani (maternal grandmother), and her fingers look like my mami (maternal aunt).
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Nilima’s hair is like her nani’s—thick and curly. Nilima’s mother has straight, brown and limp hair. What type of hair do you have—black or brown, oily or dry?

Answer: My hair is black, straight and dry.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What is the colour of your hair? Measure and write the length of your hair.

Answer: The colour of my hair is black, and it is 10 inches long.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Is your hair like that of anyone else in your family? If yes, then name the person.

Answer: Yes, my hair is like my mother.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Measure the hair of other members of your family.

Answer: My hair length—10 inches
My mother’s hair length—20 inches
My father’s hair length—7 inches
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: Who has the longest hair in your family?

Answer: My mother has the longest hair.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: How many people do you know whose hair is longer than one metre? Does having long hair run in their family?

Answer: There is a family in my neighbourhood and the women there have very long hair. I think having long hair runs in their family.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: Do you know how to measure your height? Measure yourself from head to toe and write how tall you are.

Answer: Yes, I know how to measure my height by measuring tape. My height is 125 cm.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: How tall do you think you will be when you grow up? Is anyone else in your family of the same height?

Answer: I think I will attain a height of around 168 cm. My mother is around the same height.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: Measure the height of your family members and write it down.

Answer:

Family Member Height
Father 182 cm
Mother 165 cm
Brother 130 cm
Sister 125 cm
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss

Question 1: What is similar between Saroja and Suvasini? What is different?

Qn2.PNG

Answer:

Similarities:
i) They both are exact copies of each other as they are twins.
Differences:

Saroja Suvasini
She can speak Marathi and Tamil. She cannot.
She does not know karate. She knows karate.


Question 2: Do you know any twins? What is similar in them? How are they different?

Answer: Yes, my maternal aunt (mausi) has twin sons, Kartik and Karan. They are exact copies of each other. Though they have the same physical features, their habits are quite different. Kartik loves to draw, whereas Karan loves to play football. Kartik likes eating South Indian food, whereas Karan hates it.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do you know of twins who do not look the same?

Answer: Yes, we have twins, a boy and a girl, in our class who are not identical to each other.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


But not this from parents…

Question 1: Have you read or heard anything about polio? Where?

Answer: Yes, I have read about polio in the vaccination posters put up in our locality.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Have you read or heard any news about pulse polio? What?

Answer: Yes, I have read about pulse polio in newspapers and the articles released by the government to create awareness among people about pulse polio. This disease affects the limbs and can be avoided by vaccination.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do you know of anyone who has polio?

Answer: I don’t know anyone personally, but I have seen one student in my school who has polio.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Some from Family, Some from Environment

Question 1: Are there people in your house who talk loudly? It is their habit, or they cannot also hear very well?

Answer: My mother speaks loudly. She is a teacher and developed this habit due to her profession. My grandfather speaks loudly as he cannot hear clearly due to his age.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Are there times when you do not talk loudly in front of some people? When? With whom? Why? When can you speak loudly?

Answer: Yes, I speak softly when there are guests and elders around out of courtesy and respect. Speaking loudly makes the situation awkward. I speak loudly when excited and want to express something to my siblings.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Some people use a machine in their ear to help them hear better. Some use a stick or spectacles to help them in other ways. Do you know someone who does so?

Answer: Yes, both my grandparents use spectacles. One of my cousins uses a hearing aid because she had a hearing problem since birth.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Talk to people who cannot hear very well. Find out if they had this problem from birth. When did they start to have a problem with hearing? What difficulties do they face?

Answer: My maternal grandfather has a problem with hearing. This problem developed because of his age. Due to this, he is compelled to use a hearing aid. He gets uncomfortable at times, but without the hearing aid, he cannot hear regular conversations, and talking over phones becomes difficult too.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


What We Have Learnt

Question 1: What do you think—what all is a part of you that you got from your mother’s side?

Answer: I have got the following features and habits from my mother’s side—
i) My nose and eyes resemble my mother’s.
ii) I am good at drawing, like my maternal aunt (mausi).
iii) My hair is curly, like my maternal uncle (mama).
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 5 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us