NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths Chapter 6 Footprints
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-6: Footprints

Footprints deals with objects in environment and their geometrical attributes.

This chapter have exercises on:


philosophyDrawing footprints.

philosophyTracing the 2-D outlines of 3-D objects

philosophyDrawing footprints.

philosophyTracing the 2-D outlines of 3-D objects


The solutions for Math-Magic Chapter-6 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the Ncert Solutions for Footprints in PDF

Chapter 6: Footprints

Bholu and the Footprints

Question 1 : Can you match the animal with their footprints? same pattern.

Answer : Different animals have different shapes and sizes of footprints. Observe the animals and their footprints in the given image.
The correct answer is:

Elephant
Leopard
Frog
Chicken


Question 2 : Draw the footprints of a dog in this box.

Answer : Do it by yourself. Observe the feet of a dog and draw its footprint. A dog’s footprints look like this:


Question 3 : Make the footprint of your friend on the floor. Is it smaller than yours?

Answer : Try this by yourself with your friends. Each and everyone’s footprints are different. Find out whose footprints are smaller among you and your friends.


Trace and Guess

Question 4 : Ron is tracing a leaf. You too collect a few things like leaves, pebbles, a stick, or a bangle. Trace each thing here.

Answer : Try this by yourself. Answers may vary according to your collection of different things. Tracing of leaves, pebbles, and a stick are shown below.


Question 5 : Roohi made two different traces of the same bowl.


How did Roohi keep the bowl to get two different traces from it?

Answer : She kept the bowl in two different positions.
In the first position, she kept the bowl in such a way that she can trace the base of the bowl.
In the second position, she kept the bowl in such a way that she could trace the brim of the bowl.


Question 6 : Look for other things like Roohi's bowl which can give many different traces.

Answer : Do it by yourself. You can get different traces of something by putting it in different positions. Observe your surroundings for such objects, for example, bangles, glass, tiffin box, etc.


Question 7 : On a newspaper trace the hands of different people in your family. Ask your friends to guess which trace is of your hand, your mother's, your father's, etc.

Answer : Do it by yourself.


Read and Draw

Question 8 : Tamanna and her mother are sitting on chairs. Tamanna is reading a story book. Her mother is reading a newspaper. Tamanna and her mother are sitting on the opposite sides of a table. Draw the missing things in the picture.

Answer : In the given picture, the chairs, the table, the story book, and the newspaper are missing. The correct answer is:


More Fun with Tracing

Question 9 : Collect some things, such as — a potato, a bottle cap, a matchbox cover, a sharpener, an eraser, a spoon, a bus ticket, a coin, a straw. You can also bring other things.
Trace each of these. Ask your friends to guess.

Answer : Do it by yourself. Collect different things and trace them. Show the tracings to your friends and ask them to identify the things by their tracings.


Question 10 : Look at the shape of each trace you have made. See if it looks like any of the shapes given here. Write the name of the thing below the shape.


Answer : Try it by yourself. A sample answer is:



Tarani’s Shapes

Question 11 :


Tarani made a picture using different shapes.
Look at Tarani's picture and tell.
How many s? …………

Answer : Observe the given picture and count the number of triangles.
There are 30 triangles in all.


Question 12 : How many s? …………

Answer : Observe the given picture and count the number of squares.
There are 9 squares in all.


Question 13 : How many s? …………

Answer : Observe the given picture and count the number of rectangles.
There are 7 rectangles in all.


Question 14 : How many s? …………

Answer : Observe the given picture and count the number of circles.
There are 24 circles in all.


Question 15 : Now you make your own picture using different shapes like triangle, square, rectangle, circle.

Answer : Try it and make a beautiful drawing. Answers may vary.
A sample answer is:


Question 16 : Make a drawing using only s.

Answer : Do it by yourself. Make a beautiful drawing using only a rectangle. Answers may vary.


Dressing up Bisania

Question 17 : Bisania wants to dress up for a dance. Use different shapes in the box and draw jewellery on her.

Answer : Try different combinations of the given jewellery on Bisania. Answers may vary.


Shapes and Faces

Question 18: Draw glasses of shape on the first face.
Draw a moustache of shape on the second face.
Draw a mouth on the third face.
Draw a face in the last picture.

Answer : Draw as directed.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us