NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths, Chapter 3 How Much Can You Carry?
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-3: How Much Can You Carry?

How Much Can You Carry introduces the concept of weight.

This chapter have exercises on:

philosophyWeights of things

philosophyComparing weights

philosophyWeights of things

philosophyComparing weights


The solutions for Math-Magic Chapter-3 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 3 How Much Can You Carry? in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 3: How much can you carry

The Clever Donkey and His Heavy sack

Question 1 : Sandesh has a donkey. It carries sacks full of salt on its back.
On the way to the market they have to cross a river.
One day, while crossing the river, the donkey slipped and fell into the river.
When it got up, the sacks felt very light.
Guess why the sacks felt lighter?

Answer : Salt is soluble in water. The salt in the sacks got dissolved into the river water, so it felt lighter.


Question 2 : The donkey was very happy. This also gave it an idea.
Next day, while crossing the river, the clever donkey decided to take a dip.
This time Sandesh understood the donkey’s trick.
… Ha! Let me teach it a lesson.
Next day Sandesh put sacks of woollen cloth in place of salt.
Now, what would happen to the donkey when it dipped into the river? Why?

Answer : Sack of woollen cloth will absorb the river water and that will make the sacks heavier. So, the donkey will feel heavier after coming out from the river.


Raju Wants to Ride a See-saw

Question 3 : Raju needs a friend to ride a see-saw.

Rani comes to help Raju. But still Raju cannot ride it.

Can you tell why? Circle the correct answer.
Raju is heavier/lighter than Rani.

Answer : Observe the given picture, Raju is heavy enough to pull down the see-saw on his side. So, the correct answer is:


Question 4 : Aslam comes to help them. Look at the picture.


Can you tell why the see-saw turned this way?
Raju is heavier/lighter than Rani and Aslam together.

Answer : As seen in the picture, Rani and Aslam are heavy enough to pull down the see-saw on their side. The weight of Raju is less than the total weight of Rani and Aslam. So, the correct answer is:


Heavier or Lighter

Question 5: Which of the two things will make the see-saw go down? Look at the example.


Draw a line to match the heavier one.

Answer : The pot is heavier than bottle. The pot will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the pot to the downside of the see-saw. The correct answer is:



Question 6 :

Answer : The Jug is heavier than the two glasses. The jug will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the jug to the downside of the see-saw. The correct answer is:


Question 7 :

Answer : The bucket is heavier than the mug. The bucket will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the bucket to the downside of the see-saw.
The correct answer is:


Question 8 : Colour the one which is lighter.



Answer : The tennis ball is lighter than the football. Colour the tennis ball. The correct answer is:


Question 9 :



Answer : The geometry box is lighter than the school bag. Colour the geometry box. The correct answer is:


Chhotu Monkey and the Carrots

Question 10 : Guess and tell what Chhotu monkey used to help Chikky and Micky. Draw a picture of it in the monkey's hand.

Answer : Chhotu monkey used a weighing machine to help Chikky and Micky. Draw a weighing machine. The correct answer is:


Find out

Question 11 : Your parents buy carrots for the family. How much do they buy at one time?

Answer : Get the help of your parents to find out the answer. Answers may vary based on students’ experience.


Question 12 : How does the vegetable seller weigh the carrots?

Answer : The vegetable seller weighs the carrots by using weighing machine or beam balance. Answers may vary based on students’ observation.


How Much Can Simran Carry?

Simran's father needs to move some things from the store of their house to the kitchen. Simran wants to help her father.


Question 13 : Guess which bags Simran can carry.

Answer : Do it by yourself. Think, how much things Simran can carry. Simran can carry lighter things.
Simran might carry one of the following things – 1 Kg salt, 1 Kg ghee, 2 Kg dal, 2 Kg cooking oil.
Answers may vary based on students’ observation.


Question 14 : Guess who can carry what — Her father? ……………………………………………………………

Answer : Do it by yourself. Think, how much things Simran’s father can carry.
Simran’s father can carry heavier things. He can carry 5 Kg rice or 5 Kg atta.
Answers may vary based on students’ observation.


Question 15 : Her mother? ……………………………………………………………

Answer : Do it by yourself. Think, how much things Simran’s mother can carry.
Simran’s mother can carry the things which are heavier than the things Simran can carry.
Simran’s mother can carry the following things
2 Kg sugar, 2 Kg dal, 5 Kg rice.
Answers may vary based on students’ observation.


Question 16 : Her younger sister? ……………………………………………………

Answer : Do it by yourself. Simran’s younger sister can’t carry any of these things.


Question 17 : Can Simran carry any two of these bags together?
If yes, which ones? ……………………………………………………

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Simran can carry two lighter bags together. She can carry 1 kg salt and 1 kg ghee together.


Question 18 : Which bags can you carry? Guess.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary.


Question 19 : Match the picture of the animal with the thing it can carry.

Answer : The elephant can carry the heaviest one among all the given things.
Wooden blocks are the heaviest among all the things.
The crow can carry the lightest thing. Leaf is the lightest among all the things.
The donkey can carry sugar and the dog can carry a ball.
Now, join the animals with the things they can carry by drawing a line.
The correct answer is:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now