NCERT Solutions |PDF| Class 1| Maths Chapter 4 | Subtraction

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-4: Subtraction

The chapter Subtraction deals with the subtraction of single digit numbers, and helps the students to subtract numbers by counting as well as using the symbol ‘−’.

It covers the topics:
•One less
•How many left
•Subtract and match
•Write the missing numerals
•Subtraction in column.

The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 4 Subtraction solutions in PDF format for free here.


Download PDF for Maths Class 1 – Chapter 4 – Subtraction


Chapter 4: Subtraction

Take Away

Question 1:

Answer: Observe the animals in the given picture. So, the correct answer is:


Question 2:

Answer: Observe the size of the leaves and animals in the given picture. The correct answer is:


Question 3:

Answer: Observe the tyres in the given picture. You can see that the right one is bigger and the left one is smaller. The correct answer is:


Biggest – Smallest

Question 4:

Answer: Among the given trees, one is the smallest and one is the biggest, the correct answer is:


Question 5:

Answer: Observe the animals in the given picture carefully. The elephant is the biggest among the three animals. So, the correct answer is:


Question 6:

Answer: Observe the size of the fruits in the given picture. The correct answer is:


Question 7:

Answer: Observe the sizes of the bubbles in the given picture. The correct answer is:


Top – Bottom

Question 8:

Answer: Observe the position of the pots in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 9:

Answer: Observe the position of the animals in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearer – Farther

Question 10:

Answer: Observe the distances between birds and the home in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 11:

Answer: Observe the distances between the cats and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearest – Farthest

Question 12:

Answer: Observe the distances between the puppies and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 13:

Answer: Observe the distances between the trees and the bird in the given picture. The correct answer is:


On – Under, Above – Below

Question 14:

Answer: In the given picture observe carefully the position of children with respect to the table. The correct answer is:


Question 15:

Answer: Discuss this picture with your teacher, friends, and family members and mark things as top, bottom, near and far. One of the possible answers is shown below:


Shapes around us

Question 16:

Answer: Observe the shape of the object shown in the pink box carefully. Put the similarly shaped objects in the pink box by drawing lines. Follow the same steps for the yellow box. The correct answer is:


Question 17:

Answer: Identify the shapes of the objects in the given picture. Join similar shapes by drawing a line. The correct answer is:


Subtract and Match

Question 18:

Answer: Observe the shapes the boy is holding in the picture and join each shape with all the similar shapes shown in the picture by drawing lines. The correct answer is:


Question 19:

Answer: Identify the shape of the object and join it with a similar shape by drawing a line. The correct answer is: Rolling – Sliding


Question 20:

Answer: Objects having smooth and round surfaces will roll and objects having smooth and the plane surface will slide. The correct answer is:


Question 21:

Answer: Objects having smooth and round surfaces will roll and objects having smooth and plane surfaces will slide. The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry 2022-23

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now