NCERT Solutions|Class 1 Maths Chapter 5|Numbers from Ten to Twenty

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-5: Numbers from Ten to Twenty

The chapter Numbers from Ten to Twenty develops a sense of two-digit numbers, and helps the students to read and write numbers from 10 to 20.

It covers the topics:
• Grouping numbers
• Reading and Writing Numbers from 10 to 20
• Tens and Ones
• Comparing Numbers

The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 5 Numbers from One to Nine solutions in PDF format for free here.



Download PDF for Maths Class 1–Chapter 5–Numbers from Ten to Twenty


Chapter 5: Numbers from Ten to Twenty

Question 1:Make a group of 10.

Answer: Count 10 objects in each box, and group them by drawing a line around them. Since you can choose any 10 objects in each box, answers can vary.


Question 2:Fill in the blanks.

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks and 1 individual matchstick. 10 plus 1 is equal to 11.

The correct answer is:


Question 3:

Answer: In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 3 individual matchsticks. 10 plus 3 is equal to 13.

The correct answer is:


Question 4:

Answer: In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 14 matchsticks in total. Since 10 plus 4 is equal to 14, draw 4 individual matchsticks in the blank space.

The correct answer is:


Question 5:

Answer: In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 10 plus 6 is equal to 16. The correct answer is:


Question 6:

Answer: In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 17 matchsticks in total. Since 10 plus 7 is equal to 17, draw seven individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 7:

Answer: In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 8 individual matchsticks. 10 plus 8 is equal to 18. The correct answer is:


Question 8:Make a group of 10 and write numbers.

Answer:

Step 1: Count 10 lanterns in the given picture, and group them by drawing a box around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 lanterns indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 5 lanterns remaining outside the group, that indicates number 5 at the ones place, write 5 at the ones place.

Step 4: There are15 lanterns in total, write 15 in the box given at corner. The correct answer is:


Question 9:

Answer:

Step 1: Count 10 onions in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 onions indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 8 onions remaining outside the group, that indicates number 8 at the ones place. Write 8 at the ones place.

Step 4: There are 18 onions in total. Write 18 in the box at the corner. The correct answer is:


Question 10:

Answer:

Step 1: Count 10 baskets in the given picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 baskets indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 9 baskets remaining outside the group, which indicate number 9 at the ones place. Write 9 at the ones place.

Step 4: There are 19 baskets in all. Write 9 in the box given at the corner. The correct answer is:


Question 11:Make a group of 10.

Answer:

Step 1: Count 10 snakes in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 snakes indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There is 1 snake remaining outside the group, which indicate number 1 at the ones place. Write 1 at the ones place.

Step 4: There are 11 snakes in total. Write 11 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 12:

Answer:

Step1: Count 10 scissors in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 scissors indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There are 6 scissors remaining outside the group, which indicate number 6 at the ones place. Write 6 at the ones place.

Step 4: There are 16 scissors in all. Write 16 in the box given at corner.

The correct answer is:


Question 13:

Answer:

Step1: Count 10 kettles in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 kettles indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There are 3 kettles remaining outside the group, which indicate number 3 at the ones place. Write 3 at the ones place.

Step 4: There are 13 kettles in all. Write 13 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 14:

Answer:

Step 1: Count 10 spades in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 spades indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There are 4 spades remaining outside the group, which indicate number 4 at the ones place. Write 4 at the ones place.

Step 4: There are 14 spades in all, write 14 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 15:

Answer: In the picture, there is a bundle of 10 matchsticks. It indicates 1 ten. 1 ten is equal to the number 10. Write 10 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 16:Put the shapes in the pink and yellow boxes by drawing a line.

Answer: In the picture, there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There is 1 individual matchstick, it indicates 1 one. 1 ten and 1 one is equal to the number 11. Write 11 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 17:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 2 individual matchsticks, it indicates 2 in ones. 1 ten and 2 ones is equal to the number 12. Write 12 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 18:Sort shapes by joining with similar shapes.

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 3 individual matchsticks, it indicates 3 ones. 1 ten and 3 ones is equal to 13. Write 13 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 19:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 4 individual matchsticks, it indicates 4 ones. 1 ten and 4 ones is equal to 14. Write 14 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 20:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 5 individual matchsticks, it indicates 5 ones. 1 ten and 5 ones is equal to 15. Write 15 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 21:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 6 individual matchsticks, it indicates 6 ones. 1 ten and 6 ones is equal to 16. Write 16 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 22:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 7 individual matchsticks, it indicates 7 ones. 1 ten and 7 ones is equal to 17. Write 17 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 23:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 8 individual matchsticks, it indicates 8 ones. 1 ten and 8 ones is equal to 18. Write 18 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 24:

Answer: In the picture there is a bundle of 10 matchsticks, it indicates 1 ten. There are 9 individual matchsticks, it indicates 9 ones. 1 ten and 9 ones is equal to 19. Write 19 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 25:

Answer: In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks, it indicates 2 tens. 2 tens is equal to 20. Write 20 in the given boxes.

The correct answer is:


Question 26:

Answer: Count the number of pots in the given boxes and tick the box which has more pots. There are 14 pots in the left box and 13 pots in the right box. The left box has more pots.

So, The correct answer is:


Question 27:

Answer: Count the number of balls in the given boxes and tick the box which has more balls. There are 15 balls in the left box and 11 balls in the right box. The left box has more balls.

So, The correct answer is:


Question 28:

Answer:

Count the number of mangoes in the given boxes and tick the box which has more mangoes. There are 17 mangoes in the left box and 19 mangoes in the right box. Since 19 is more than 17, the right box has more mangoes. So, tick the box with 19 mangoes.

So, The correct answer is:

Question 29:Join in order.

Answer:

Starting from 1 to 20, join the numbers in correct order by drawing lines.

So, The correct answer is:

Question 30:Write the missing numbers.

Answer:

Count the numbers from 10 to 20 and write the missing numbers in the correct order.

So, The correct answer is:

Question 31:

Answer:

The number 17 comes after 16 and before 18.

So, The correct answer is:

Question 32:

Answer:

The number 14 comes after 13 and before 15.

So, the correct answer is:

Question 33:What comes after 18?

Answer:

Since there are 2 missing numbers, we need to find two numbers that come just after 18. Numbers 19 and 20 come just after 18.

So, The correct answer is:

Question 34:What comes after 14?

Answer:

Since there are 2 missing numbers, we need to find two numbers that come just after 14. Numbers 15 and 16 come just after 14.

So, The correct answer is:

Question 35:What comes before 16?

Answer:

The number 15 comes before 16. So, the correct answer is:

So, The correct answer is:

Question 36:Write numbers before and after 9?

Answer:

The number 8 comes before 9 and the number 10 comes after 9.

So, The correct answer is:

Question 37:Write numbers before and after 18?

Answer:

The number 17 comes before 18 and the number 19 comes after the 18.

So, The correct answer is:

Question 38:Write numbers before and after 10?

Answer:

The number 9 comes before 10 and the number 11 comes after 10.

So, The correct answer is:

Question 39:Circle the bigger number.

Answer:

The number which comes after a number is bigger than that number. In each pair of numbers identify the number that comes after another number, and circle that one.

So, The correct answer is:

Question 40:Circle the smaller number.

Answer:

The number which comes before a number is smaller than that number. In each pair of numbers identify the number that comes before another number, and circle that one.

So, The correct answer is:

Question 41:Circle the biggest number.

Answer:

In a group of three numbers, the number which comes after another two numbers is the biggest number among them. Identify the biggest number in each group and circle that.

So, The correct answer is:

Question 42:Circle the smallest number.

Answer:

In a group of three numbers, the number which comes before another two numbers is the smallest number among them. Identify the smallest number in each group and circle that.

So, The correct answer is:

Question 43:

Addition

Answer:

Add the given numbers and write the sum in the given box.

So, The correct answer is:

Question 44:

Answer:

Add the given numbers vertically and write the sum in the box.

So, The correct answer is:

Question 45:

Answer:

Add the given numbers and write the sum in the given box.

The correct answer is:

Question 46:

Answer:

Add the given numbers vertically and write the sum in the box.

The correct answer is:

Question 47:Rahul has 8 pencils. Sonu has 7 pencils. How many pencils do they have altogether?

Answer:

Step 1: Rahul has 8 pencils. Draw 8 pencils.

Step 2: Sonu has 7 pencils. Draw 7 more pencils.

Step 3: Count the total number of pencils. There are 15 pencils in total. Therefore, Rahul and Sonu together have 15 pencils.

Question 48:Farida plucked 4 apples. Sita plucked 6 apples. Both put them together. How many apples are there now?

Answer:

Step1: Farida plucked 4 apples. Draw 4 apples.

Step 2: Sita plucked 6 apples. Draw 6 more apples.

Step 3: Count the total number of apples. There are 10 apples in total. So, there are 10 apples.

Question 49:Make similar figures using the shapes kit given at the back of this book.

Answer:

Subtract the given numbers and write correct answers in the given box.

So, The correct answer is:

Question 50:

Answer:

Subtract the given numbers vertically and write the correct answers.

So, The correct answer is:

Question 51:

Answer:

Subtract the given numbers and write correct answers in the given box.

So, The correct answer is:

Question 52:

Answer:

Subtract the given numbers and write correct answers in the given box.

The correct answers are:

Question 53:

Answer:

Subtract the given numbers vertically and write the correct answers.

The correct answers are:

Question 54:Sohan's mother brought 9 bananas from the market. She gave 4 bananas to Sohan. How many bananas was she left with?

Answer:

Step 1: Number of bananas Sohan's mother had brought from the market is 9. Draw 9 bananas.

Step 2:: Number of bananas she gave to Sohan is 4. Cross 4 bananas.

Step 3:: Count the number of uncrossed bananas. That is 5. Therefore, Sohan’s mother was left with 5 bananas.

Question 55:Rahim had 8 flowers. He put three flowers in a vase. How many flowers was he left with?

Answer:

Step 1: Rahim had 8 flowers. Draw 8 flowers.

Step 2: Rahim put 3 flowers in a vase. Cross 3 flowers.

Step 3: Count the number of uncrossed flowers. That is 5. Therefore, Rahim was left with 5 flowers.

Question 56:Addition practice.

Answer:

Add the given numbers and write the sum in the given box.

The correct answers are:

Question 57:Subtraction practice.

Answer:

Subtract the given numbers and write the correct answer in the given box.

So, The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry 2022-23

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now