NCERT Solutions |PDF| Class 1| Maths| Chapter 7|Measurement

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-7: Measurement

The chapter ‘Measurement’ deals with the understanding of the concept of comparing objects or numbers on the basis of size, sequence, length, distance, quantity, etc. This chapter comprises exercises on the following topics:
• Near-Far
• Thin-Thick
• Longer/Taller-Shorter
• High-Low
• Comparing lengths
• Measuring short lengths in terms of non-uniform units
• Estimating distance and length.

Created in accordance with the CBSE syllabus and guidelines of NCERT, these image-based exercises are not only interactive but also crafted to encourage students to put their thinking caps on.

NCERT Solutions for Maths Class 1 Chapter 7 Measurement in PDF format can be downloaded for free from the given link.


Download PDF Maths Class 1 – Chapter 7 – Measurement


Chapter 7: Measurement

Question 1:

Answer: Step 1: Observe the lengths of objects in the picture. Step 2: In the first picture, the leaf on the right is longer than the leaf on the left. Tick the leaf on the right. Step 3: In the second picture, the broom stick on the left is longer than the broom stick on the right. Tick the broom stick on the left. The correct answer is:


Question 2:.

Tick the Shorter..

Answer: Step 1: Observe the lengths of objects in the picture. Step 2: In the first picture, the rope on the right is shorter than the rope on the left. Tick the rope on the right. Step 3: In the second picture, the stick on the right is shorter than the stick on the left. Tick the stick on the right. The correct answer is:


Longest – Shortest

Question 3:

Tick the Longest.

">

Answer: Observe the lengths of all 3 oars in the picture. The second oar is longest among all the 3 oars. So, the correct answer is:


Question 4:

Tick the Longest.

Answer: Observe the lengths of all the three corns in the picture. The first corn is longest among all the 3 corns. So, the correct answer is:


Question 5:

Tick the Shortest.

Answer: Observe the lengths of all the three walking sticks. The stick in the middle is the shortest. So, the correct answer is:


Question 6:

Tick the Taller

Answer: Step 1: Observe the heights of animals in the given picture. Step 2: In the first picture, swan is taller than chick. Tick the second circle. Step 3: In the second picture, cow is taller than calf. Tick the first circle. So, the correct answer is:

Question 7:

Tick the Shorter.

Answer: Step 1: Observe the heights of animals and plants in the given picture. Step 2: In the first picture, the puppy is shorter than the dog. Tick the first circle. Step 3: In the second picture, the plant on the right is shorter than the plant on the left. Tick the second circle. So, the correct answer is:


Tallest – Shortest

Question 8:

Answer: Observe the heights of the birds in the given picture. Swan is the tallest among all. So, the correct answer is:


Question 9:

Tick the Shortest.

Answer: Observe the heights of the jokers in the given picture. The first joker is the shortest among all. So, the correct answer is:


Question 10:

Thicker – Thinner

Tick the Thicker.

Answer: Step 1: Observe the sizes of objects in the given picture. Step 2: In the first picture, second broom stick is thicker than first broom stick. Tick the second circle. Step 3: In the second picture, second trunk of plant is thicker than the first trunk of plant. Tick the second circle. So, the correct answer is:


Question 11:

Tick the Thinner.

Answer: Step 1: Observe the sizes of objects in the given picture. Step 2: In the first picture, second arrow is thinner than the first arrow. Tick the second circle. Step 3: In the second picture, second rope is thinner than the first rope. Tick the second circle. So, the correct answer is:


Question 12:

Thickest – Thinnest

Tick the Thickest.

Answer: Observe the sizes of pencils in the given picture. First pencil is the thickest among all. So, the correct answer is:


Question 13:

Tick the Thinnest.

Answer: Observe the sizes of all paint brushes in the given picture. First paint brush is the thinnest among all. So, the correct answer is:


Question 14:

Heavier – Lighter

Tick the Lighter.

Answer: Step 1: Observe the weights of objects in the given picture. Step 2: In the first picture, the shirt is lighter than the lock. Tick the first box. Step 3: In the second picture, the first cylinder is lighter than the second cylinder. Tick the first box. So, the correct answer is:


Question 15:

Tick the Heavier.

Answer: Step 1: Observe the weights of objects in the given picture. Step 2: In the first picture, the kite thread is heavier than the kite. Tick the second box. Step 3: In the second picture, the dolphin is heavier than the small fish. Tick the first box. So, the correct answer is:


Heaviest – Lightest

Question 16:

Tick the Heaviest.

Answer: Observe the weights of objects in the given picture. The tank is the heaviest among all. So, the correct answer is:


Question 17:

Tick the Lightest.

Answer: Observe the weights of objectsin the given picture. The dress is lightest among all. So, the correct answer is:


Question 18:

Tick the Heaviest.

Answer: Observe the weights of objects in the given picture. The bucket filled with water is the heaviest among all. So, the correct answer is:


Question 19:

The table is ... spans long.

Answer: Measure the length of the table at home by placing your palm from the one end of the table to another end. Answers can vary according to length of the hand span.


Question 20:

Trace your friends hand span here.

Answer: Tell your friend to place the palm here and trace his\her palm by drawing a line around it. Each and every hand span looks different.


Measure

Question 21:

My table is ... span long.

Answer: In the given picture a girl is measuring length of the table by her palm. Measure the length of the table at your home by placing your palm from the one end of the table to another end. Answers can vary according to length of the hand span.


Question 22:

My pencil is ... span long.

Answer: In the given picture a girl is measuring length of the pencil by her palm. Measure the length of your pencil by using your hand span. Answers can vary according to the length of the hand span.


Question 23:

My classroom blackboard is ... pencils long.

Answer: In the given picture a girl is measuring the length of the blackboard by using her pencil. Measure the length of the blackboard in your classroom by using your pencil. Answers can vary according to the length of the pencil.


Question 24:

The carpet is 10 feet long.

The mat is 6 feet long.

Guess the distance between two trees.

Answer: Measure the distance between two trees in your surroundings by using your foot span. Do it by yourself. Answers can vary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry 2022-23

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now