A Treat for Mosquitoes - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

A Treat for Mosquitoes

  • A mosquito is a vector that carries infectious agents from an infected person to a healthy person.
  • The diseases caused by mosquitoes are contagious and can be life-threatening.
  • Mostly female mosquitoes are bloodsuckers. They lay eggs in stagnant water and spread deadly diseases.
  • Dengue, malaria and chikungunya are some diseases spread by mosquitoes.
  • Female mosquitoes have slender, elongated sucking mouth parts that help suck blood.
  • The life cycle of mosquitoescomprises four stages: egg, larva, pupa and adult.
  • The content given below is based on the chapter A treat for mosquitoes for NCERT class 5.
A treat for mosquito question answer

Diseases Caused by Mosquitoes and their Prevention

Question 1:

What Is a Pathogen?

Answer:

  • Disease-causing organisms are called pathogens.
  • It can be a fungus, a bacterium, a parasite etc.
  • Pathogens can be treated with medicines.
What is pathogen definition

Question 2:

What Is Epidemiology?

Answer:

  • Epidemiology is the scientific study of the patterns and distribution of contagious diseases among a group of people.
  • Epidemiology is important as it is related to public health.
  • This type of study helps us to analyse the basic health needs of a population.
  • It also helps us to determine the efficacy of certain medicines given to a particular population exposed to a specific disease.

Question 3:

Write Five Basic Characteristics of Insects.

Answer:

Five characteristic features of insects are:

  • An insect's body is divided into three parts: head, thorax and abdomen.
  • Insects have wings to fly.
  • Insects have jointed body segments, and the legs of an insect are made up of several jointed parts.
  • They have three pairs of legs and a pair of compound eyes.
  • All insects have a pair of antennae at the top of their head.
Characteristic features of insects

Question 4:

Name a Few Vectors and Diseases Caused by Them, and Also Mention the Pathogens Responsible for Those Diseases.

Answer:

Vector name Disease name Pathogens
Lice Typhus Bacteria
Sandflies Sandfly fever or Leishmaniasis Parasite
Tsetse flies Sleeping sickness Parasite
Ticks Spotted fever Bacteria

Question 5:

State the Differences Between Anopheles, Aedes and Culex Mosquitoes.

Answer:

The differences between Anopheles sp, Aedes sp and Culex sp mosquitoes are as follows:

Anopheles sp Anopheles sp Anopheles sp
They are active at night. They are active during the daytime. They are active both at night and day.
They lay boat-shaped eggs in water. They lay spindle-shaped eggs in water. They lay cylinder-shaped eggs in water.
Adults rest at an angular position. Adults have black and white stripes on their bodies. Adults rest parallel to the surface.
Anopheles mosquito species
About aedes mosquito
 about culex sp for class 5 cbse

Question 6:

What is Zika fever?

Answer:

  • Zika fever is an infectious disease caused by the zika virus.
  • The primary carrier of this virus is Aedes spp. mosquitoes.
  • A few common symptoms of Zika fever are muscle and joint pain, high fever with a headache, rashes all over the body, and conjunctivitis.
  • Zika fever lasts for 7 to 10 days.

Question 7:

Name the Pathogens That Cause Malaria.

Answer:

Some malaria-causing pathogens are:

  • Plasmodium falciparum
  • Plasmodium vivax
  • Plasmodium malariae
  • Plasmodium ovale
  • Plasmodium knowlesi
Namme the malaria causing pathogens

Question 8:

What Is Filariasis, and Which Mosquitoes Spread This Disease?

Answer:

  • Filariasis is a tropical disease caused by a variant of thread-like roundworms.
  • This disease causes swelling in the lymph nodes present under the arms and groin area. It also causes the thickening of the skin.
  • Culex spmosquitoes carry the infectious parasites of this disease.
What is filriasis how it is caused

Question 9:

What Is West Nile Fever?

Answer:

Some malaria-causing pathogens are:

  • It is an infectious disease caused by Culex sp mosquitoes. West Nile virus pathogen causes this disease.
  • This flu-like disease is characterised by high temperature, nausea, vomiting and digestive issues.
  • Prolonged infection due to West Nile fever can cause severe damage to the brain.
West nile fever class 5 questions and answers

Life Cycle of a Mosquito

Question 1:

What Is a Respiratory Siphon?

Answer:

  • A respiratory siphon is a long, slender tube-like organ that helps in respiration.
  • The larval stage of mosquitoes has respiratory siphons that help in underwater breathing and respiration.

Question 2:

What Is the Function of Antennae?

Answer:

  • This part of the insect body performs sensory functions like smelling, hearing and touching.
  • Antennae help the insect to feel the movements in the air. Antennas are also sensitive to carbon dioxide gas, enabling them to locate their hosts.
What is the function of antennae

Question 3:

What Is Japanese Encephalitis?

Answer:

Some malaria-causing pathogens are:

  • It is a common disease spread by mosquitoes frequently in rural areas.
  • It majorly affects farmers or those people who work in the agricultural fields.
  • The symptoms of Japanese encephalitis are similar to cold and flu.
  • It may cause severe brain swelling and disorientation with a high fever.
What Is Japanese Encephalitis?

Question 4:

Which Types of Chemicals Are Used To Control Mosquitoes?

Answer:

  • Some chemicals in the market kill mosquitos by damaging their nervous system or affecting them physically.
  • They can be categorised as adulticides and larvicides, which help kill the mosquitoes at adult and larva stages, respectively.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us