Across The Wall Class 5 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Across the Wall

  • Nowadays, women are striving in various sectors of society.
  • The role of education in women's empowerment is indispensable. They have moved across the wall with the help of education.
  • In the past, women folk had no equal rights as their male counterparts. Women struggled hard everywhere to achieve basic rights and equal opportunities in society.
  • Women now actively participate in art, culture, education, business, politics and sports.
  • The role of women in society has changed over the years due to the influence of education.
  • Read more about the famous women influencers here.
Forest Our Lifeline

The Role of Women in Society

Question 1:

Who Is Malala Yusafzai?

Answer:

  • Malala Yousafzai is a Pakistani activist who works for female education and development.
  • She is the youngest Nobel Prize laureate; she received the Nobel Peace Prize at 17.
  • She was shot at age 15 when she publicly criticized a law imposed by the Tehrik-e-Taliban which prohibited girls' education in Pakistan.
  • She is also the youngest United Nations messenger of peace.
Truffle Mushroom

Question 2:

Who Is Mithali Raj?

Answer:

  • Mithali raj is a female Indian cricketer who captained the India women's national cricket team from 2004 to 2022.
  • She is a right-handed batter and played for the India women's national cricket team from 1999 to 2022 and is the highest run-scorer in women's national cricket.
  • The government of India honoured her with Padma Shri in 2015 and Major Dhyan Chand Khel Ratna Award in 2021.
Truffle Mushroom

Question 3:

Who Is Avani Chaturvedi?

Answer:

  • Avani Chaturvedi is the first female Indian pilot to fly a fighter aircraft.
  • She flew the MIG – 21 'Bison', famous for its highest take-off and landing speed.
  • For many years she worked as a flight lieutenant, and later on, she was posted in the Indian Air Force, Squadron No. 23 in Rajasthan.
  • President Ram Nath Kovind awarded her Nari Shakti Puraskar in the year 2020.
Avani Chaturvedi

Question 4:

Who Is Draupadi Murmu?

Answer:

  • Draupadi Murmu hails from the tribal community of India and has been serving as the 15th President of India since 25th July 2022.
  • She is the second woman after Pratibha Patil to serve as the President of India.
  • She started her career as a clerk teacher, and later on, she turned into a politician.
  • She is a member of the Bharatiya Janata Party.
Who Is Draupadi Murmu?

Question 5:

Who Is Gita Gopinath?

Answer:

  • Gita Gopinath, famously known as the Fiscal Scholar, is an Indian- American economist
  • Currently, she serves as the first deputy managing director of the International Monetary Fund (IMF).
  • Before this, she also served as a chief economist of the IMF.
  • She studied economics and earned PhD from Princeton University.
  • Before joining the IMF, she worked as an assistant professor of economics at many renowned foreign universities.
Who Is Gita Gopinath?

Question 6:

Name an Indian Female Gymnast Who Made It to the Olympics.

Answer:

  • Dipa Karmakar is the first female Indian gymnast to qualify for the Olympics.
  • She is an artistic gymnast from Tripura.
  • She qualified for the Rio Olympics in 2016 and secured the fourth position in the Women's Vault Gymnastics event.

Question 7:

Who Is Nikhat Zareen?

Answer:

  • Nikhat Zareen is a female Indian boxer who won medals in many Women's World Boxing championships.
  • She hails from Telangana, and currently, she is appointed as a staff officer at the Bank of India
  • She received her training from the Sports Authority of India.
  • She is the official ambassador of Telangana.
Nikhat Zareen

Question 8:

Who Is Garima Arora?

Answer:

  • Garima Arora is a journalist turned chef.
  • She is the first female Indian chef who won a Michelin star.
  • After training at the world-famous culinary school in Paris, she worked under the supervision of many celebrity chefs like Gordon Ramsay.
  • Later she opened her restaurant in Bangkok, which received a Michelin star.
  • Her restaurant in Bangkok is one of the world's 50 best restaurants.
Garima Arora
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us