Animal Habitats for Class 5 Science - ORCHIDS
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Animal Habitats for Class 5 Science

  • The place where an animal lives and grows is called the Animal habitat.
  • A habit provides an organism with a place to reproduce, food to grow and shelter to protect itself from harsh climatic conditions.
  • Different types of animals are found in different habitats.
  • Animals develop specific features that enable them to live comfortably in their habitats.

Terrestrial Habitat

Question 1:

What are sweat glands? Why are they absent in kangaroos?

Answer:

  • The sweat glands are meant for the loss of water through the skin.
  • As kangaroos are found in the desert, their skin lacks sweat glands to reduce the passive loss of water through the skin.
  • It helps in the retention of water in their bodies during water scarcity.

Question 2:

How do black circles around the eyes of the meerkat help in protecting their eyes?

Answer:

  • The black circles around the eyes of meerkats prohibit intense light rays from entering their eyes and protect them from any damage.
  • The colour black is a good absorber of light rays and absorbs the light rays of almost all wavelengths.
Meerkat

Question 3:

How do long or large ears improve the sense of hearing?

Answer:

  • The outer ear or pinnae is specialised to gather sound waves and channel them to the inner ear.
  • Thus, the presence of long ears in some animals collects more sound waves and hence, helps improve hearing.

Question 4:

What are nocturnal animals? Why are most desert animals nocturnal?

Answer:

  • The animals that are more active during the night than the day are called nocturnal animals.
  • The temperature in deserts is too high and unbearable during the day. So, the animals in deserts hide themselves to escape the heat.
  • At night, the temperature decreases, making it easy for the animals to hunt.

Question 5:

How are the bodies of arboreal animals specialised for their habitat?

Answer:

  • The animals with arboreal habitats have curved bodies, making it easy for them to climb the trees.
  • Also, they have strong chest muscles, which help them to move between the branches climbing and grasping them.
arboreal animal

Question 6:

What are cursorial animals? How are they adapted according to their needs?

Answer:

  • The terrestrial animals adapted to run fast are called cursorial animals, like deer, leopards, etc.
  • They show the following adaptations—
    • Their body is spindle-shaped.
    • The ribs are flattened.
    • They have an extended head and neck.
    • Their forelimbs are shorter than the hind limbs.
cursorial animals

Question 7:

Why are mountain animals large in size?

Answer:

  • The animals living in the mountains need to survive in extreme cold climatic conditions. One of the significant adaptations for surviving in such an environment is body heat retention.
  • Smaller bodies tend to lose body heat more quickly. So, mountain animals have large bodies to retain their body heat and stay warm.

Question 8:

How are golden eagles adapted to live in the mountains?

Answer:

They have the following adaptations that help them live in the mountains—

  • They are huge and can weigh up to 5 kilograms.
  • They have a wingspan that varies from 180-220 cm.
  • They have good eyesight and can spot their prey from a distance.
  • Their body is covered with dark brown coloured feathers. This colour varies in different body parts of the eagle.
adaptations of golden eagles

Aquatic Habitat and Special Adaptations

Question 9:

How do aquatic animals regulate their body temperature?

Answer:

  • Aquatic animals are cold-blooded.
  • Their body temperature changes according to the change in the temperature of the surrounding water.
  • Some large fishes like tunas and sharks can maintain body temperature by retaining heat in large muscles of their body.

Question 10:

How do aquatic mammals manage to breathe without inhaling water?

Answer:

Aquatic mammals show physical and behavioural adaptations that enable them to breathe without inhaling water. Some of these adaptations are as follows —

  • The blowhole is located on the top of their head. It allows them to breathe even if the maximum part of their body is inside water.
  • Aquatic mammals take rapid breaths. For example, fin whales can exhale and inhale in less than two seconds.
  • Bottle-nosed dolphins can inhale and exhale in around 0.3 seconds.
  • Some species of dolphins jump out of the water to breathe.
  • Aquatic mammals have a large amount of haemoglobin in their blood.
blowhole

Question 11:

Enlist the adaptations found in a water opossum which help it to survive in aquatic habitat.

Answer:

The adaptations found in water opossum are as follows—

  • Its body is covered with small dense water repellent fur.
  • Its hind feet are webbed.
  • It has a strong muscular pouch that protects the offspring from water. Water cannot enter the pouch even if the whole body of the mother opossum is inside the water.
water opossum

Question 12:

What is echolocation? Which aquatic animals use it?

Answer:

  • Echolocation is the phenomenon of locating an object by sensing the sound waves reflected from it.
  • Toothed whales use echolocation to judge an object's distance, movement and size when there is insufficient light.

Question 13:

What is basking? How is it helpful to aquatic animals?

Answer:

  • Some cold-blooded animals are adapted to live inside water and on land.
  • These animals come out in the sun to bask. It heats their bodies and helps them regulate their body temperatures.
basking

Question 14:

What are kingsnakes famous for?

Answer:

  • Kingsnakes are non-venomous snakes but are capable of tolerating venoms.
  • It makes them capable of feeding on highly poisonous snakes like rattlesnakes.

Question 15:

Can amphibians regrow their body parts like a lizard? If yes, give examples.

Answer:

  • Amphibians are capable of regrowing their limbs.
  • They can also regenerate the cells of the body parts like the jaws and retina.
  • Examples of such animals are salamanders and newts.
Amphibians

Question 16:

Mention a few physiological adaptations seen in fishes to survive in freezing temperatures.

Answer:

The following physiological adaptations are seen in fishes which help them survive in cold temperatures—

  • Lowering the rate of metabolic activities as it allows them to consume less energy. Hence, they require less food.
  • Decrease the speed of locomotion so that they can decrease energy consumption.

Question 17:

What do you understand by behavioural adaptations?

Answer:

  • The adaptations seen in some animals which help them to survive in their natural habitats are called behavioural adaptations.
  • These adaptations involve movement of any body part, alarm calls, howling, changing the shape of their bodies etc.
  • Some examples are howling of wolves, wagging of tail by dog, alarm calls by birds, etc.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us