Animal World for Class 3 science - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Animal World for Class 3 Science

  • There are different kinds of animals in the surrounding environment. Animals depend on plants and other animals for their food.
  • Some animals have backbones, whereas some do not.
  • Animals either lay eggs or give birth to young ones for the continuity of their species.
  • The habitats of animals vary from animal to animal. Some animals are kept as a pet in our homes.

Interesting Animal Facts

Question 1:

How the Pet Cats and Tigers Related to Each Other?

Answer:

  • Pet cats and tigers have indeed very much more likeliness than differences. They belong to the same species.
  • Species are a group of organisms which have the same features and can reproduce for survival.
  • The tiger is a giant cat in the cat family.
  • Scientists have researched and found that pet cats have evolved from tigers and wild cats.
difference between cat and tiger

Question 2:

What Happens With the Ant Colony if the Queen Ant Dies?

Answer:

  • Queen in the ant colony fulfils the sole responsibility of laying eggs which hatch to form new ants replacing the other ants once they complete their life cycle.
  • However, after the death of the queen ant, the new ants would not hatch, which would lead to a reduction in the members of the colony, and gradually the colony would vanish.
ant colony

Question 3:

Snakes Have a Backbone Like Many Animals, but How Are They Flexible Like Worms?

Answer:

  • Both snakes and other higher animals have a backbone.
  • The size of the bones which form the backbone of a snake is smaller, which enables the spine to move freely. Hence snakes can slide, hunch, twist or arch very quickly.
snake and vertebrates

Animal Adaptations

Question 1:

Why Do Only Female Mosquitos Suck the Blood and Not Male Mosquitos?

Answer:

  • Female mosquitoes need nutrients for the process of laying eggs.
  • They derive these required nutrients from the blood of animals.
Male and female mosquito

Question 2:

Why Do Earthworms Go Deep Into the Soil?

Answer:

  • Earthworms feed on the dead and decaying remains of plants and animals and breathe through their skin.
  • Living in deep soil layers allows them to maintain humid surroundings around them, enabling them to survive, which is not possible above the soil.
Earthworm in soil

Question 3:

How Have Camels Adapted to Living in the Desert?

Answer:

Camels have the following adaptations which enable them to survive without water and food for long durations:

  • The storage of fat in the hump. This fat is burned gradually as required by the body to meet the energy and water demands.
  • Less urination helps in decreasing the loss of water from the body.
  • The rate of perspiration is very low.

Question 4:

Some Birds Always Follow the Animals Moving Through the Grass. Why Do They Do That?

Answer:

  • Birds feed on insects hidden in the grass and stuck to the body of animals.
  • The movement of animals in grass disturbs grass, due to which insects come out and are easily preyed on by birds.
predators

Animal Habitats

Question 1:

What Would Happen if the Population of Tigers in a Jungle Increased?

Answer:

  • If the population of tigers increases in a jungle, the competition for space and food between the tigers will increase.
  • The population of herbivores which are preyed on by the tigers would decrease.

Question 2:

How Do the Ducks Remain Dry Even After Staying in the Water for a Long Time?

Answer:

  • The outer covering of the duck's body contains glands that secrete oil.
  • This oil coats the duck's feathers and keeps them dry even if it stays in the water for a long.
aquatic-bird

Question 3:

Some Birds, Like the Flamingo, Cranes, etc., Are Not Visible Throughout the Year. What Happens to Them When They Are Not Around?

Answer:

  • The birds like flamingos and cranes are migratory birds originally from tropical and subtropical areas which experience extreme cold during winters.
  • These birds migrate to warm places during such conditions and go back to their native places once the climate is favourable. Hence, they are not visible throughout the year.
migratory birds
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us