Animal World Class 5 SCIENCE - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Facts About Animal World

  • The Earth provides optimum space and resources for life to grow.
  • There are several life forms found on Earth that are broadly classified into the plant and animal world.
  • Plants are the ultimate producers, whereas animals are termed consumers.
  • Animals can be classified into various categories based on their feeding habits, animal habitats, and mode of reproduction in animals.
reproduction in animals

Classification of Animals

Question 1:

Name a Parasite Commonly Found Inside the Human Body. How Does It Derive Its Nutrition?

Answer:

Roundworm is the most common parasite found inside the human body.
It derives its nutrition from human blood.

round-worm

Question 2:

Give an Example of an Organism Which Shows Heterotrophic Nutrition and Is Also Capable of Performing Photosynthesis.

Answer:

  • Euglena belongs to the group of protozoa, and its feeding habit is similar to that of Amoeba.
  • But Euglena can also perform photosynthesis as it possesses chlorophyll and an eyespot at the front end, which can detect sunlight.
euglena

Different Types of Respiratory Organs in Animals

Question 1:

What Is the Difference Between Breathing and Respiration?

Answer:

Breathing Respiration
Breathing is the exchange of gases that involves the lungs and the other organs of the respiratory system. Respiration is the process of production of energy by burning digested food which involves cells of the body.
Breathing is a physical process. Respiration is a chemical process.
Breathing is a voluntary process, i.e., it can be controlled. Respiration is an involuntary process and cannot be controlled.

Question 2:

What Happens to the Oxygen Once It Reaches the Gills of Fish?

Answer:

  • The gills of fish are provided with a dense network of blood vessels like lungs.
  • After the oxygen reaches the gills, the exchange of gases takes place.
  • The oxygen diffuses into the blood, and carbon dioxide diffuses out.
fish-gills

Question 3:

Why Is Oxygen Necessary for Our Body?

Answer:

  • Oxygen is required for the production of energy from the digested food.
  • Hence, it plays a vital role in the proper functioning, growth, and development of the body.

Locomotion in Animals

Question 1:

How Does a Streamlined Body Make It Easy for a Bird to Fly?

Answer:

  • While moving through the air, the birds feel a resistant force due to friction with the air.
  • The streamlined shape of the bird’s body helps reduce this air friction.
  • For the same reason, the shape of aeroplanes is also made streamlined.
bird-flying

Question 2:

What Is the Meaning of Girdle?

Answer:

  • Girdles are the joints where the upper limbs and lower limbs remain attached to the torso of our body.
  • The upper limbs remain attached to pectoral girdles, whereas the lower limbs are to pelvic girdles.
skeletal-girdles

Question 3:

What Are the Functions of the Skeletal System Other Than Locomotion?

Answer:

The functions of the skeletal system other than locomotion are as follows—

  • It provides a shape to our bodies.
  • It protects the crucial organs of our body. For example—
  • ✔The rib cage protects the lungs and heart.
    ✔The skull protects the brain.

hand-muscles

Question 4:

How Do Muscles Play an Important Role in Locomotion?

Answer:

The functions of the skeletal system other than locomotion are as follows—

  • The muscles are attached to the bones of our skeletal system.
  • They contract and relax to bring about the movement of bones.
human-skeletal-system

Question 5:

We Can Move Our Necks Only Sideways. Mention the Reason Behind It.

Answer:

The functions of the skeletal system other than locomotion are as follows—

  • Our skeletal system has certain joints which join one bone to the other.
  • The joint which joins our skull and neck is called the pivot joint.
  • This pivot joint is specialised only to rotate around a single point; hence, it only allows the sideward movement of joints.
skull-and-neck-joint

Question 6:

Can We Bend the Bone of Our Lower Arm From the Centre? State the Reason for Your Answer.

Answer:

  • The lower arm comprises two bones—the radius and ulna.
  • These bones do not constitute any joints.
  • Hence, we cannot move the lower arm separately.

Question 7:

List Some Important Bones Found in the Human Body.

Answer:

bones-in-the-human-skeletal-system

Nutrition in Animals

Question 1:

What Do You Understand by Siphoning? Give Examples of Animals That Use Siphoning as a Feeding Method.

Answer:

Siphoning stands for sucking a liquid. Butterflies and houseflies use this feeding method as they feed on juices. Their mouth parts are specialised for the same.

Question 2:

What Is Browsing? Give Examples.

Answer:

  • Browsing is a type of feeding habit where herbivores selectively eat the leaves and fruits of tall plants.
  • These herbivores generally live in small groups.
  • Browsing animals have wide mouths and long tongues to reach high-growing plants.
  • Examples—Wild goats, Deer, Giraffe, etc.

Question 3:

What Is the Meaning of Grazing? Give Examples.

Answer:

  • The type of feeding habit where herbivores feed on the low-growing vegetation like grass is called grazing.
  • Grazers have small mouths with stiff lips.
  • They also have a true small stomach, unlike browsers.
  • Examples—Zebra, Rabbit, Giant Panda, etc.

Getting Acquainted Further

Question 1:

What Is Cellulose, and Why Is More Time Required for Its Digestion?

Answer:

  • Cellulose is a complex carbohydrate.
  • Plants make their food in the form of glucose, which combines to form cellulose. It is stored in different plant parts.
  • Cellulose has a complex structure and requires the presence of specific enzymes for digestion; hence it takes more time to digest.

Question 2:

Can Humans Digest Cellulose?

Answer:

  • No humans cannot digest cellulose as they do not have the necessary enzymes. Also, an additional stomach chamber that helps cellulose digestion is absent in humans.
  • Cellulose remains undigested and is egested out of the body in the form of faecal matter.

Question 3:

What Is the Nutrient Cycle?

Answer:

  • A continuous flow of nutrients in the environment or ecosystem is called a nutrient cycle.
  • The nutrient cycle starts with the synthesis of food by plants using the nutrients in the soil.
  • These nutrients are then passed to animals, either herbivores or carnivores, in the form of the food they eat.
  • Once the plants and animals are dead, their bodies are decomposed by the decomposers, and the nutrients move back into the soil.
  • This cycle repeats to ensure the regular flow of nutrients in the environment.
nutrient-cycle

Question 4:

What Is Diffusion? State Examples of Diffusion Found in Daily Life.

Answer:

Diffusion stands for the spreading of a substance from a level of high concentration point to a low concentration point.

Examples

  • Spreading of perfume drops from a spray bottle to surroundings.
  • Spreading of the aroma of an incense stick from the source to the surroundings.
  • Spreading of a dye in a whole beaker of water when a tiny drop of water is added.
  • The exchange of oxygen and carbon dioxide in the lungs also takes place by the process of diffusion.
Diffusion

Question 5:

What Are Blood Capillaries? How Are They Different From Other Blood Vessels?

Answer:

Blood capillaries are the smallest blood vessels that connect arteries and veins. They are different from the other blood vessels for the following reasons—

  • They have the thinnest of all blood vessels.
  • They are located deep inside tissues.
  • Capillaries can transport both oxygen-rich and carbon dioxide-rich blood.
Capillaries

Question 6:

What Is a Cell Membrane? Why Is It Essential for a Cell?

Answer:

  • The cell membrane is the outermost covering that protects a cell.
  • It is essential for a cell due to the following reasons—
  • ✔It protects the cell from foreign objects.

    ✔It maintains the moisture in the cell and prevents it from drying.

    ✔It transports the required and unwanted materials across the cell.

cell membrane
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us