Basic Human Needs - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

More About the Basic Human Needs

  • Eating healthy food, breathing clean and fresh air, and drinking water are some basic things required to maintain a healthy lifestyle.
  • Food, clothing and shelter are described as three basic human needs of humans.
  • Shelters we live in vary in their types based on weather and availability of resources. Plants and animals are two primary sources of food. The clothes we wear are made of natural and artificial fibres.
  • In this concept, we will learn about some facts related to the basic needs of humans.
basic human needs

Food, Air and Water

Question 1:

What types of food should we eat for breakfast?

Answer:

  • We should eat food rich in carbohydrates.
  • They help in maintaining good energy levels in the body.
  • Food items like porridge, cornflakes, dosa, and idli are rich in carbohydrates.

Question 2:

Give examples of some muscle-building foods. Why are they called so?

Answer:

  • Chicken, fish, soyabean, pulses etc are examples of some muscle-building foods.
  • They are called so as they are rich in proteins.
  • Proteins help in the growth and development of the body. They also add muscle mass to the body.
Chicken Curry

Question 3:

What is junk food? How is it different from healthy food?

Answer:

  • Food with high amounts of fats and carbohydrates is called junk food.
  • Junk food constitutes more amounts of oil and artificial sugars.
  • Some examples are pizza, burgers etc. Processed items like sausages, salami, spreads, and high-fat cheese are also considered junk food.
junk food

Question 4:

Why should we finish dinner early?

Answer:

  • Sleeping immediately after dinner is not a good practice. This does not give our digestive system enough time to digest and absorb food.
  • Hence we should finish dinner early so there is enough gap between our meal time and bedtime.

Question 5:

What are the gases present in air?

Answer:

A few important gases that are present in the air are:

  • Nitrogen
  • Hydrogen
  • Oxygen
  • Carbon dioxide

Question 6:

Why should drinking water be purified?

Answer:

  • Drinking unpurified water may lead to waterborne diseases like typhoid, jaundice, diarrhoea etc.
  • Hence water should be purified before drinking.
  • This will keep us away from diseases and provide the necessary elements to the body for proper functioning.
  • RO systems are used in our homes to purify water.
Water Purifier

Types of Shelter and Clothing

Question 1:

Why do we wear woollen clothes in winter?

Answer:

  • Wool does not allow the body heat to escape outside like cotton clothes.
  • Hence wearing woollen clothes in winter keeps our bodies warm.

Question 2:

What is a skyscraper? Give example of a famous skyscraper.

Answer:

  • A tall habitable building with multiple floors is called a skyscraper.
  • Burj Khalifa is a famous skyscraper situated in Dubai, United Arab Emirates.
  • It is the tallest monument in the world and comprises 160 storeys.
skyscraper
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us