Celestial Bodies - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Earth and The Celestial Bodies

  • Stars, planets, constellations and satellites are heavenly bodies collectively known as celestial bodies.
  • The Earth is the only planet where life exists, and it revolves around the Sun,
  • We see different seasons like summer, monsoon, autumn, winter, and spring because the Earth moves around the Sun.
  • The Earth has many landforms like mountains, plateaus, deserts, plains and valleys.
  • Except for the Sun, there are eight planets in the solar system.
  • The celestial bodies that revolve around the planets are called satellites.
The celestial bodies

All About Earth

Question 1:

What is the percentage of land and water on Earth?

Answer:

  • About 71% of the Earth is covered with water, and the rest, 29%, is covered with land.
  • If we divide the planet Earth into four equal parts, then three parts are made up of water, and one is made up of land.
  • This is the reason why Earth is called the blue planet.
percentage of land and water on earth

Question 2:

What Is an Orbit?

Answer:

  • An orbit is an elliptical track on which a planet or a satellite moves around a star.
  • Example: Movement of the Earth around the Sun and the Moon around the Earth.

Question 3:

What Is the Difference Between Rotation and Revolution?

Answer:

The differences between rotation and revolution are as follows:

Rotation Revolution
1. The movement of the Earth around its axis is called rotation. 1. The movement of the Earth around the Sun is called revolution.
2. The occurrence of day and night on Earth is due to the rotation of the Earth. 2. The occurrence of different seasons throughout the year is due to the revolution of the Earth.

Question 4:

What Is the Meaning of the Atmosphere?

Answer:

  • Layers of gases surround the Earth called the atmosphere.
  • The atmosphere comprises gases like nitrogen, oxygen, carbon dioxide, argon and helium.
  • Different layers of the atmosphere have different names.

Question 5:

How Many Natural Satellites Move Around the Earth?

Answer:

  • Only one natural satellite or Moon moves around the Earth.
  • Apart from the Moon, many other artificial satellites move around the Earth.
Moon- Natural satellite

Question 6:

What Is the Highest and Lowest Point on the Earth?

Answer:

  • The highest point on the Earth is Mt. Everest in Nepal.
  • The height of this peak is 8848 metres from sea level.
  • The Dead Sea, located in the Middle East, is the lowest point on Earth (not underwater).
Highest and lowest point on Earth
Highest and lowest point on Earth

Raw Food and Cooked Food

Question 1:

Why Is Pluto No More Considered a Planet?

Answer:

Initially, Pluto was considered a dwarf planet,
but now it is no more considered a planet for the following reasons:

  • Pluto has several celestial bodies in orbit, which is not a proper characteristic of a planet.
  • Pluto has many satellites, and some of those are almost like Pluto.
  • In 2005, scientists discovered a planetary body named Eris, bigger than Pluto.
 Pluto dwarf planet

Question 2:

Which Planets Have Water?

Answer:

  • The Earth, mercury, mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune, have water on them.

Question 3:

What Is a Galaxy?

Answer:

  • A large group of celestial bodies are called galaxies.
  • The whole solar system and the Milky Way are a part of a galaxy.
  • Some galaxies are visible through the naked eye in the night sky.
what is galaxy
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us